Archive for the ‘Peribadi’ Category

SALAM RAMADHAN DARIPADA ZHR & BABY N ME

Assalamualaikum,

Ramadhan dah tiba. Esok kita mula berpuasa. Secara kebetulan pada hari ini saya menyambut harijadi yang ke …Sweet 16. Hahaha. Every year sweet 16 tau.

Malam ni kami sekeluarga planning nak Tarawikh di Masjid negeri, Shah Alam. Jauh sikit tak pe tapi terasa sambutan Ramadhan tu sangat meriah.

 

Oklah semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan lebih membawa saya dan keluarga ke arah yang lebih diredhai. Almaklumlah umur dah bertambah dah..

Juga selamat menjalani ibadah puasa dan membuat amalan yang lebih di bulan Ramadhan ini. Antara fadilat dan ganjaran di bulan Ramadhan ialah

Selamat menjalani ibadah dan Salam Ramadhan yang penuh kasih sayang daripada saya dan team BABY N ME.

 

Salam Kasih Ramadhan,

 

Bawa papa shopping…

Assalamualaikum,

Apa khabar hari ni, selepas balik bercuti hari pekerja, mood nak kerja jadi tunggang langgang. Macam Monday blues plak, ekk?

Semalam saya membawa Papa  shopping barang-barang mereka nak ke Mekah.  Belikan apa yang patut. Jubah, selipar, baju singlet, cawat ihram, etc la. Papa akan berangkat Isnin nanti untuk melaksanakan ibadah umrah.  I’m happy for papa dan tq pada Mak Usu yang sponsor pemergian papa menunaikan Umrah. Papa akan pergi ke sana bersama Pak Ngah.

Gambo tak de la masa shopping, sebab malas nak keluarkan tab ambil gambar. Rasanya nak kena beli hp kecik molek skit la yang ada kamera supaya senang ambik gambo?

 Lepas penat bershopping, kena la plak kan bawa anak-anak ke kelas swimming derang. Ummi nak nak K.O sebab penat bawak Atuk derang shopping tapi deran g masih bertenaga nak swimming walaupun petang tu derang ikut sama. Nampak sangatlah Ummi dah tua. tenaga dah kurang…Tua ke? :P

So Officially this coming Saturday until Monday,  I cuti kerja la. Kedai pun tak leh ada Appointment on that day. Saturday nak pasang buaian kat Bangi dan nak attend meeting kat Bandar Baru Bangi. Pas tu ada kenduri kahwin sepupu hubby dan nak jenguk  Papa untuk tengok apa lagi keperluan yang perlu dibeli untuk dia ke sana.

So kalau ada yang nak konsultasi untuk breastfeeding atau nak datang kedai, petang Isnin boleh la yer…tapi call dolu, takut I ke CIDB Shah Alam. Ingat nak jumpa kawan-kawan lama yg ada kat sana lepas hantar papa di KLIA.

Salam Kasih,

 

 

Ujian Kesihatan

Assalamualaikum,

Lama juga tak update kan mengenai hal berkaitan penyusuan dan hal-hal yang berkisar dalam kisah hidup saya. Saya agak sibuk buat masa ini. Weekend saya dipenuhi dengan aktiviti bersama keluarga dan juga aktiviti perniagaan. Saya ada, masih ada Cuma masa sangat mencemburui dan mendahului saya, maka bersawang sawanglah blog ini.

Ditambah dengan kesihatan saya dan anak-anak yang agak kurang memberansangkan. Migrain saya tidak mahu surut dan saya masih belum boleh tengok secara terus pada cahaya yang terang dan memerlukan saya memakai cermin mata hitam bila melakukan aktiviti diluar. Anak-anak juga asyik on off sahaja demamnya. Risau pulak saya.Sejak kami balik bercuti daripada A Famosa, Melaka, kesihatan anak anak saya merosot terutamanya Qistina. Qistina dah kurang aktif sampai cikgu-cikgu juga bertanya.

Saya tak sabar nak jumpa balik Physian saya, Dr. Jeeta next week sebab migraine ni. Appointment patutnya this week tapi klinik tutup so ubah next week la…Juga harap saya dapat jumpa dengan Doktor mata kerana mata saya akan sakit jika perlu mengerling ke kiri dan kanan… Bila memandu, perlu ubah kedudukan kepala bila nak memandang cermin sisi… Sabar.. Redha…Ini dugaan yang Allah berikan untuk menguji keimanan saya. Saya juga nak bawa Qistina sekali lagi ke klinik dan hospital supaya fully medical chek up boleh dibuat pada dia. Risau saya sebab dia asyik demam, sakit perut dan asyik mengadu sakit otot…

Doakan saya dan anak-anak sihat yer…

Salam Kasih,

Mendidik Anak – Mencabarnya!

Assalamualaikum,

Mendidik anak bukan satu perkara mudah. Mahu memahamkan anak dalam sesuatu perkara juga sangat susah. Kena berulangkali.

Kali ini Qistina terpaksa saya bawa ke pejabat selepas waktu sekolahnya sebabnya saya lambat ambil dan masa tak mencukupi untuk saya memandu ke taska. Kejadian selepas waktu habis pejabat. Kebetulan dalam anak saya sangat suka mengasah pensil yang tumpul di pejabat saya. Habis semua pensil auntie dan uncle yang pendek semua ditajamkan. Nak jadi cerita, ada satu meja yang ada gula-gula coklat. Oleh kerana Qistina ini kanak-kanak dan sangat suka gula-gula, dia sudah ternampak gula-gula tersebut masa nak letakkan pensil yang dah tajam atas meja semula dan oleh kerana tarikan gula-gula sangat kuat bagi seorang kanak-kanak , gula-gula tu tadi diambil tanpa saya perasan. Dia makan dan bila sudah makan baru saya perasan.

Saya tanya ambil gula-gula dari mana? Dia diam. Kemudian, saya tanya lagi, dan dia jawab “kakak, tadi tajamkan pensil auntie, kakak Nampak gula-gula tu. Kakak makan la” jawab jujur seorang anak kecil yang tak mengerti itu adalah perbuatan mencuri. Saya memang agak marah bila dengar jawapan itu. Saya kata perbuatan Qistina itu salah, tak boleh ambil hak orang tanpa izin. Qistina menangis. Takut barangkali atau rasa bersalah. Datang seorang rakan sekerja saya bertanya kenapa Qistina menangis? Saya maklumkan anak saya ini sudah makan gula-gula tanpa izin. Dia berlalu dan kembali semula dengan sebungkus kecil gula-gula Fresh Fruit.Adadalam 3 biji tak silap saya.

Saya nak ajar anak saya mengenai kesan mengambil barang orang, jadi bila dia sudah berhenti menangis, saya terangkan perbuatan dia salah dan Allah marah orang yang mengambil barang orang lain tanpa izin. Nanti Allah potong tangan di akhirat. Bila dia dengar perkataan potong tangan, dia tanya macam macam. Boleh ke nak buka pintu kalau tak de tangan? Boleh pegang pensil tak? Boleh pegang cawan dan minum air, dan banyak lagi soalan.  Pertanyaan jujur seorang anak kecil yang berusia 5 tahun. Jawapan saya semua ialah sukar dan saya tunjukkan cara mengambil dan memegang pintu, cawan dan pensil tanpa menggunakan tangan. Kemudian dia kata ‘susahlah Ummi’.

Saya kata lagi “kakak mesti ganti semula gula-gula yang akak dah ambil tadi.” Muka Qistina kelat sebab rasa kecewa satu gula-gula yang diberi oleh uncle perlu diberi sebegai ganti. Saya katakan padanya, ini perlu sebab kakak dah ambil gula-gula  auntie tanpa izin. Maka perlu ganti dengan gula-gula yang kakak dapat dari uncle.” Dengan berat hati, dia meletakkan sebiji gula-gula di atas meja auntie. Mata penyesalan kerana mengambil gula-gula tanpa izin terpancar dari sinar mata anak kecil saya yang berusia 5 tahun ini. Rasa sayu sebab dia masih kecil dan tidak tahu perbuatannya salah. Tapi saya perlu ajar anak saya dari sekecil ini yang salah tetap salah. Tiada dikecualikan. “Kakak perlu tulis surat minta maaf pada auntie sebab ambil gula-gula dia tanpa izin” kata saya lagi. “Ha?” Qistina terkejut tapi akur. Saya berikan satu pen dan kertas agar dia boleh tulis sendiri permohonan maaf pada auntie. Satu satu perkataan ditulis. Bila dia tidak tahu bagaimana untuk mengeja, ditanya pada saya. Akhirnya siap. Saya ‘staple’kan gula-gula pada kertas dan suruh Qistina letakkan atas meja auntie.

 

Saya rasa, Qistina kini faham yang perbuatan mengambil barang orang lain tanpa izin tadi adalah salah. Saya harap dia akan ingat apa yang saya dah ajarkan padanya hari ini. Insya Allah. Walaupun akan ada suara yg akan berkata “alah, gula-gula sebiji sahaja, takkan itu pun nak ambil kisah”. Ye itu sekarang, hanya gula-gula sebiji. Bayangkan kalau saya tak menegur dan mengajarnya kesan perbuatan tersebut, apa akan jadi pada akhlak anak saya bila dia besar nanti? Nauzubillah… Minta dijauhkan anak-anak saya daripada perangai yang tidak baik.

“Ya Allah, jadikahlah anak-anak ku orang yang berakhlak baik dan solehah. Jauhkanlah mereka daripada perbuatan dan akhlak/perangai yang tidak baik.” Amin.

~ Anak kecil adalah seperti kain putih dan ibubapa yang akan mencorakkannya. Jika perbuatan salah anak tidak ditegur/diterangkan dan diajar sewaktu dia masih kecil kerana sayang dan merasakan dia terlalu kecil untuk faham, janganlah kita menyesal bila dia dewasa kelak ~

Salam kasih,

Menulis perlu ada Jiwa!

Assalamualaikum,

Apa khabar hari ini? Hari ke 9 dalam tahun baru, ada apa apa yang baru dah diperolehi? Hutang baru ker? Hehehe..Rasanya ramai yang ada hutang baru, isteri baru, anak baru, somi baru, etc la yer tak?

Saja saya merepek di tengahari buta ni. Teringat seorang sahabat yang bergelar editor dan penulis dan juga novelis saya yang kenal, Nora Herni. Diam tak diam dah banyak buku kanak-kanak yang dihasilkan. Lupa plak, dia sememangnya bekerja dalam bidang ini, memang la dah banyak karyanya, kan? Tahniah awak!

Salah satu buku yang dihasilkan oleh Nora Herni

Sebenarnya menjadi penulis ini bukan perkara senang. Idea dan kreativiti diperlukan agar jalan cerita atau perkara yang ingin disampaikan itu menjadi superb dan seterusnya pembaca akan terus membaca sehingga ke noktah terakhir sesuatu naskah/karya.

Selain mencari isi, saya rasa mencari tajuk kepada cerita/artikel/novel atau saya juga katakan karya adalah sangat susah dan mencabar kerana ianya  penting untuk dijadikan daya penarik agar dapat menarik minat pembaca. Menulis ni sebenarnya perlu ada JIWA!

Bukan senang yer nak menjadi penulis dan menghasilkan sesuatu karya. Kena ada penyelidikkan fakta, perlu banyak membaca, olahan ayat dan sebagainya la. Jika bergambar, perlu dilihat dari segi hakmilik gambar tersebut. Perlu minta kebenaran dan keizinan daripada yang tuan punya. Secara bertulis ya bukan verbal approval sahaja. Esok-esok kena saman plak.

Kepada yang nak menulis, teruskan usaha. Tak kira la anda seorang penulis buku ilmiah, novel atau artikel mahupun blog sekali pun, anda antara orang yang berimaginasi tinggi dan sangat berbakat. Cuba tengok blog Red Mummy ni, tulis blog tapi dibayar lumayan tau.

Tidak salah rasanya untuk berangan-angan untuk melihat hasil tulisan anda diterbitkan. Saya juga dulu sering berangan-angan semasa zaman sekolah dan sewaktu usia 20an. Saya sering menulis cerpen dan sajak puitis dulu. Berangan je agar satu hari nanti hasil tulisan saya akan diterbitkan samada di dalam majalah ataupun bentuk buku. Daripada angan-angan itu, saya mencari jalan untuk hasil tulisan saya diterbitkan. Alhamdulillah, walaupun belum dalam bentuk buku, sudah hampir 3 tahun menulis dan mempunyai ruangan/kolum di sebuah majalah keibubapaan untuk saya berkarya/menulis di dalam majalah berbentuk ilmiah yang memberi banyak manfaat (saya rasa la) kepada ramai rakyat Malaysia (mudah-mudahan). Semoga satu hari nanti , akan terbit sebuah buku yang tertera nama penulisnya ialah Zatul Hijanah Ramzi. Sapa tahu, kan?

Tulisan pertama saya yang diterbitkan

Ruangan Soal Jawab Laktasi kendalian saya

Kepada Nora Herni, tahniah di atas buku-buku hasil tulisan anda. Nak tulis buku kanak-kanak lagi susah sebab nak imagine cam budak-budak padahal kita dah tua bangka dah. Herni, nanti nak pi beli pas ni! Tolong turunkan tandatangan yer!

Salam kasih,

Bertambah lagi usia. Alhamdulillah.

Hari ini hari lahir saya. Alhamdulillah, Syukur pada Allah kerana saya masih bernafas dan mencapai umur ini.  Syukur kerana saya masih diberi peluang untuk menuju ke arah yang lebih baik untuk membaiki kesilapan yang lalu.

Terima kasih atas ucapan Selamat Hari Lahir daripada semua yang wish pada saya. Pagi-pagi dah dapat wish dpd hubby & nyanyian Happy Birthday song daripada anak-anak.

 

Walaupun hari ni hari lahir, kerja kena buat juga, kan..so nak wat kerja la ni.

 

Doa saya dengan hadirnya umur ini, Semoga saya akan menjadi orang yang lebih bersyukur, lebih baik dari sebelum ini dan lebih ikhlas dalam membantu orang lain. Juga agar saya dan keluarga akan terus bahagia. Amin.

Oh ya, saya juga berkongsi hari lahir dengan Mak Usu saya, Cik Waznah Abd Aziz aka JD  daerah Jempol, Negeri Sembilan dan cousin cilik saya, Aiman Harith aka anak Ibu yang sebaya dengan Qistina. Hepi Besday to both of you too!

 

Salam kasih,

 

Jangan Risau. Belum Bersara Lagii…

Assalamualaikum,

Ada orang tanya saya, saya dah bersara kah dari dunia penyusuan ibu sebab blog saya tidak ber-update? hahaha..tidak..takk..belum bersara lagi tapi cuma sejak Mei 2011 saya agak sibuk dengan aktiviti keluarga dan Syarikat. Antaranya kenduri kendara keluarga sebelah saya & kenduri sebelah suami, mengikuti aktiviti syarikat seperti family walkaton (waaa..hitam kulit dan penat kaki jalan 3 km. Qistina laju jer jalan, ummi tertinggal kat belakang), bowling dan jugak pergi bercuti bersama jiran-jiran saya. Saya juga menghadiri kelas bagi memantapkan skill saya terhadap hobi baru saya. Apa hobinya? Biarlah rahsia jerk ekkk…

Saya dan neighbours [Nani, Ella dan Ina (behind the camera)] sewaktu bercuti awal bulan Mei 2011 yang lalu  (err.. ayik asyik baju biru tu jer ekk..Nak wat cam ner baju faberet buat masa ni)

Family saya dan Family Nani

 

 

Huzaimi (kazen saya) & pasangannya, Fifa yang bernikah pada 4 Jun. Gambar diambil pada persandingan di rumah keluarga lelaki pada 12 Jun 2011. Both of them are Public Bank’s Staff  in JB but different branch.

Tahniah Jai & Fifa!

 

So agak sibuk la sikit. Minggu ni pun saya joint aktiviti syarikat. Pertandingan memancing tapi saya tidak la memancing tapi Qistina masuk pertandingan mewarna.

sejujurnya, saya masih meneruskan kaunseling dan cinta pada breastfeeding masih menyala dan membara. Semangat masih utuh! Buktinya Isnin lalu, saya kaunseling seoarang bapa yang sangat menyokong usaha wifenya untuk breastfeed baby derang, semalam tengahari pulak , saya kaunseling mummy yang nak breastfeed anak angkatnya yang berusia 2 bulan dan pagi tadi saya juga memberikan kaunseling kepada ibu yang baru 5 hari melahirkan baby pertama. Kalau pertanyaan melalui sms, telefon, email dan Facebook pun masih saya layan dan bantu. Jadi bila masanya saya bersara, kan? :D

Ok la jumpa lagi.

Salam kasih,

Lawatan ke Zoo

Assalamualaikum,

Last 2 week saya pulang ke rumah Mertua..Actually, saya plan nak ke JB 2 minggu lepas untuk menghadiri kenduri kahwin sepupu saya tetapi Allah maha besar dan maha mengetahui. Jadi perancangan saya ke JB tidak menjadi tetapi saya pulang ke rumah mertua untuk menghadiri kenduri kesyukuran sempena kepulangan satu-satunya adik ipar saya, Betty dan keluarga dari England. Merah-merah pipi anak-anak Betty kena cuaca panas Malaysia..dan yang paling kalut ialah anak-anak Betty dah jadi kurang fasih berbahasa melayu..hehehe..normal la tu kan..haru biru bila semua orang dalam rumah mertua tu cuba speaking london..hehehe bagus sebab melatih lidah untuk speaking english.

So hari ahad tu hubby dan saya bawa anak-anak ke Zoo Negara sebagai sesi pembelajaran. Bagi anak-anak tengok live cam ner rupa rimau, zirafah, orang utan, bat, buaya, ular, etc la..Seronok dan penat serta sakit kaki sebab jalan keliling zoo.

Kepada Betty, Pian n anak-anak, selamat pulang. Mak dan Ayah dah tak rindu lagi dah lepas ni…

Salam Kasih,

Breastfeeding Myth Seminar di Port Dickson

Assalamualaikum,

Berita dah basi tapi saja nak letak disini supaya saya dapat mengingatkan diri saya sendiri tentang seminar/kursus berkaitan penyusuan ibu yang pernah saya hadiri.

Pada 26 Mac 2011 yang lalu which is dah hampir 1 bulan dah, saya telah menghadiri seminar yang bertajuk Breastfeeding myth. Kehadiran saya ke majlis ini adalah kerana dijemput/diajak oleh Dr. Hairin Anisa, IBCLC yang juga merupakan Timbalan Kepada Persatuan Laktasi Malaysia.  Alhamdulillah, saya bersyukur kerana dapat menghadiri majlis ilmu begini kerana ianya dapat menyegarkan kembali ilmu-ilmu yang ada dan juga di majlis begini, saya dapat menambahkan lagi ilmu yang ado.

Thanks to Dr. Hairin Anisa kerana mengajak saya untuk participate in this seminar.

 

Kak Yati (Lactation Counselor from PPUM) & Me

Kalau diikutkan seminar ini hampir 99% adalah dihadiri oleh kakitangan hospital kerajaan & swasta. Hanya 2 kaunselor laktasi bebas yang bukan kakitangan hospital yang hadir diseminar ini. Emmm, lucky us, kan?

Salam Kasih,

 

Acara The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge)

Assalamualaikum,

Kepada Cloth Diaper practicioner, satu acara yang dinamakan The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge) akan diadakan pada 23 April 2011 di Sriptory Box, Level 1, Wisma Bling Lustre, Taman Meranti Jaya, Puchong.

Pada sebelah pagi ada talk & banyak booth yang dibuka dan anda dijemput hadir.

Pada sebelah malam pula akan diadakan Great Cloth Diaper Change World Record breaking Event akan diadakan mulai jam 10 malam – 1  pagi. Untuk acara ini, kepada yang berminat nak pecahkan rekod dunia, boleh la register  di gcdcmalaysia@gmail.com.

Untuk acara ini juga, Alhamdulillah, saya telah dijemput  oleh pihak penganjur sebagai one of the witnesses. Oh ya, pagi tadi saya dimaklumkan oleh pihak penganjur yang saya akan berkolaborasi bersama pelakon terkenal yang juga pro breastfeeding mother, Dynaz Mokhtar sebagai saksi acara ini.

emm, saya juga dimaklumkan oleh pihak penganjur yang sebelah siang Dynaz juga akan memberi talk berkenaan Breastfeeding in Public.

Acara ini kalau tak silap saya mendapat liputan media electronic seperti rancangan Si Kecil Ku Chak (TV3) dan Wanita Hari Ini  (WHI) dan juga liputan melalui media cetak iaitu, Harian Metro.

So ibu dan ayah yang berminat, maklumat lanjut boleh bertanya kepada ClothDiaperMsia@gmail.com.

Jumpa disana.

 Salam kasih,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
May 2017
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.