Archive for the ‘Breastfeeding’ Category

3 Rahsia Memekatkan Susu Ibu!

Assalamualaikum,
Lama rasanya tak menulis di blog ini. Kali ini saya ingin berkongsi 3 rahsia susu ibu yang pekat

A. kepekatan warna susu ibu berkaitan dengan cuaca.

1. cuaca panas
susu ibu akan keliharan cair kerana ianya mengandungi banyak air supaya menghilangkan dahaga bayi.

2. Cuaca sejuk
Susu ibu akan kelihatan lebih pekat kerana ia akan mengandungi lebih lemak. Keadaan ini membolehkan lemak-lemak tersebut memanaskan badan bayi.

B . Selain itu kepekatan susu ibu juga bergantung kepada kekerapan kita memerah/mengepam. Jika payudara dibiarkan terlalu lama melebihi 3 jam dan susu ibu tidak diperah keluar, susu ibu akan kelihatan lebih cair kerana kandungan air telah banyak dalam susu ibu.
Oleh itu pam la sekerap mungkin supaya susu ibu dapat kelihatan lebih pekat.

C. Susu ibu juga akan lebih pekat pada waktu tengah malam kerana pada waktu ini kandungan lemak dalam susu ibu lebih banyak berbanding waktu lain.

Harap info ini dapat membantu ibubapa, atuk nenek dan saudara mara lebih memahami mengenai susu ibu.

Terima kasih.

Salam kasih sayang daripada Kaunselor Laktasi anda.

Dapat cukup susu diawal kelahiran?

Assalamualaikum,

Apa khabar? Lama tak ada mood nak tulis pasal breastfeeding. Ai kecewa dik. tu yang sedikit merajuk nak tulis pasal breastfeeding.

Tak pe la, kan. Itu dulu…Ni nak sambung cerita pasal breastfeeding. Ramai yang menelefon saya bertanya bagaimana nak tahu baby dapat cukup susu diawal kelahiran. Ramai yang beri alasan ‘Susu macam tak ada bila dipicit puting payudara’. Ya, memang susu semacam tak ada tetapi percayalah, bahawa bila bayi anda kerap stimulate, Insya Allah susu itu ada.

Lagi satu ingatlah yang purata jumlah susu ibu/penyusuan ialah 5 ml sahaja. Itu dah cukup untuk baby anda. Yang perlakuan baby suka melekap jer tu adalah perkara normal bagi setiap bayi yang baru dilahirkan. Menangis? Itu pun biasa sebab baby belum rasa selamat dan masih dalam suasana yang baru. Dah biasa 9 bulan berada di dalam perut, kan? Jadi bila pindah umah yang lebih luas, rasa canggung pulak la, kan? dah la blom kenal sesiapa kecuali mummy. Jadi  bila berenggang sedikit dengan mummy maka baby dah gabra. Disebabkan baby blom tahu bercakap yang dia perlu pelukkan, belaian dan perlu berdekatan maka, tangisan saja la sebagai isyarat yang dapat dibuat oleh baby. Kalau dia boleh bercakap, kang mummy dan daddy plak suspen, kan?

Tanda dapat cukup susu

Salah satu cara yang perlu di ambil kira ialah melihat samada bayi kelihatan puas selepas menyusu dan tidak meragam selepas disusukan. Tetapi perlu diingatkan bahawa itu bukanlah satu satunya petanda bayi mendapat cukup susu. Yang paling penting semasa menetukan cukup atau tidak susu ialah dengan melihat kepada lampin basah baby. Berapa kali dia pee pee dan berapa kali dia poo poo plak.

Ok ini table untuk anda jadikan panduan untuk tahu samada anak anda mendapat cukup susu atau tidak.

Oh ya, cuba lihat gambar dan warna poo poo baby dalam gambarajah dibawah  untuk tahu dia cukup susu atau tidak.

Err, kaler untuk day 1 tu sebenarnya lebih gelap dan hitam macam kat bawah ni

 Gambar kredit to http://idanas.blogspot.com/

So happy breastfeeding dan dont think to much because stress will always inhibit in your milk production.

Love you all and my heart always with you & breastfeeding!

Kenangan semasa gathering Susuibu.com yang pertama untuk tahun 2009.

Salam kasih,

Kelas Asas Penyusuan

Assalamualaikum,

Kelas Asas penyusuan kini kembali akan diadakan di Bandar Putera, Klang.

Butiran Kelas adalah seperti berikut berikut:

Tarikh : 21 April 2012 (SABTU)

Masa : 9.30 Pagi – 12-30 Tengahari

Bayaran : RM70 seorang atau RM130.00/pasangan (suami/ibu/ibu mertua/ babysitter atau sesiapa saja)

Sila daftarkan nama anda LIST OF ACTIVITY: Breastfeeding Class yang berada di sebelah kiri laman web kami. Bayaran perlu dibuat 3 hari sebelum tarikh kelas.

Mari bersama kita memartabatkan penyusuan ibu!

 

Salam kasih,

 

 

Fatwa Terkini : Hukum Wanita Menyusukan Anak Angkat

Assalamualaikum,

Berikut adalah keputusan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia berhubung hukum ibu susuan. Harap dapat membantu memperjelaskan lebih lagi bagi mereka yang berkenaan.
Keputusan:
  • Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-96 yang bersidang pada 13-15 Oktober 2011 telah membincangkan mengenai Hukum Wanita Menyusukan Anak Angkat. Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:
1.
Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah menegaskan bahawa Islam menggalakkan setiap ibu yang melahirkan anak untuk menyusukan sendiri bayi mereka dengan susu ibu sehingga mencapai usia dua tahun, sekiranya mereka mampu berbuat demikian. Namun begitu, Islam juga membenarkan wanita yang tidak melahirkan anak tetapi mengambil anak angkat, untuk menyusukan sendiri anak tersebut dengan bantuan rawatan perubatan.
2.
Penegasan ini adalah berdasarkan pandangan Jumhur fuqaha’ yang tidak mensyaratkan seseorang wanita itu mesti hamil terlebih dahulu untuk menyusukan anak sepertimana pandangan Mazhab Hanbali, Syafie dan Hanafi yang menyatakan bahawa seorang perempuan yang hendak menyusukan seorang anak, tidak disyaratkan mempunyai suami yang menyetubuhinya.
3.
Sehubungan itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa menggunakan ubat atau suntikan untuk merangsang pengeluaran susu badan adalah harus dengan syarat ianya seorang wanita yang telah mencapai umur baligh sama ada telah berkahwin ataupun sebaliknya dan ubat atau hormon yang digunakan tersebut tidak mengandungi sebarang unsur-unsur najis atau mudharat. Keharusan ini tidak tertakluk bagi seorang lelaki yang berubah menjadi wanita melalui pertukaran jantina.
4.
Jumhur fuqaha’ juga bersepakat bahawa terdapat dua kaedah penyusuan bagi menjadikan bayi tersebut mahram dengan sebab susuan, iaitu penyusuan secara langsung dari payudara dan penyusuan secara tidak langsung seperti menggunakan tiub, botol susu dan sebagainya. Sehubungan itu, bagi wanita yang menggunakan alat sokongan atau alat bantuan sebagai kaedah menyusukan bayi, Muzakarah memutuskan bahawa bayi tersebut sah sebagai anak susuan apabila cukup syarat-syarat penyusuan yang ditetapkan oleh Syarak seperti berikut:
a. bilangan susuan hendaklah dengan lima kali penyusuan;
b. susu yang dihisap mestilah sampai ke perut bayi; dan
c. umur bayi tidak melebihi dua tahun mengikut perkiraan bulan qamariah.
Hujah thabitan ini ialah kerana susu ibu tersebut telah menjadi makanan asasi kepada bayi yang menumbuhkan daging dan memanjangkan tulang, sama seperti bayi yang menyusu secara terus daripada payudara. Walau bagaimanapun, sekiranya kaedah yang dilakukan adalah dengan cara menyuntik susu melalui qubul atau dubur, menitik susu ke dalam mata, telinga atau di tempat luka tubuh badan, maka bayi tersebut tidak sah sebagai anak susuan.
5.
Muzakarah juga memutuskan bahawa seorang wanita beragama Islam tidak dilarang untuk menyusukan bayi bukan Islam dan begitu juga seorang bayi beragama Islam boleh menyusu kepada wanita bukan Islam kerana tidak ada nas syarak yang melarangnya. Penyusuan tersebut tidak memberi kesan kepada aqidah dan agama bayi yang disusukan tersebut.
6.
Muzakarah juga memutuskan bahawa susu ibu yang bercampur dengan bahan-bahan lain adalah sama seperti susu ibu yang tidak bercampur dengan makanan, minuman atau lainnya sepertimana pendapat yang rajih daripada ulama’ mazhab Shafie dan Hanbali, kerana untuk thabit menjadi anak susuan ialah perlu memenuhi syarat-syarat penyusuan yang ditetapkan oleh Syarak.
7.
Bagi seorang lelaki yang mengahwini wanita yang menyusukan bayi angkat dan bayi tersebut telah thabit menjadi anak susuan, maka Muzakarah memutuskan bahawa lelaki yang menjadi suami kepada wanita berkenaan adalah menjadi mahram kepada anak susuan tersebut.
Salam kasih,

Testimonial dpd pengguna Supple Cups

Assalamualakum,

Sekadar satu perkongsian. Ini adalah testimonial daripada salah seorang pengguna supple cups.

 

Salam Kasih,

 

 

 

 

KELAS ASAS PENYUSUAN IBU/ BREASTFEEDING PREPARATION CLASS

Assalamualaikum,

Lama dah tak adakan kelas penyusuan ibu. So Baby N Me akan adakan satu kelas Asas Penyusuan Ibu pada masa, tarikh dan tempat berikut:

Kelas Asas penyusuan akan diadakan di Bandar Putera, Klang. Butiran Kelas adalah seperti berikut berikut:

Tarikh :  17 Disember 2011 (SABTU)
Masa : 9.30 Pagi – 12-30 Tengahari
Bayaran : RM50 seorang atau RM90.00/pasangan (suami/ibu/ibu mertua atau sesiapa saja)

Mengapa anda harus ke kelas ini? Kerana breastfeeding adalah sesuatu yang perlu dipelajari dan bukannya datang secara semulajadi. Fahami dan pelajari salah satu naluri keibuan yang ada pada wanita. Ilmu yang anda dapati bukan hanya untuk sehari dua tetapi akan anda gunakan selama 6 bulan, 1 tahun malahan 2 tahun atau lebih.

Berminat? Sila email nama anda, bilangan peserta dan no. telefon yang boleh dihubungi ke admin@babynme.com.my sebelum  18 Disember 2011. Sebarang pertanyaan sila hubungi talian 016-3855189.

JUMPA ANDA DISANA!

Kelas dan testimoni terdahulu klik sini dan sini

SGM9 : How Breastfeeding Affects Mothering

Assalamualaikum,

Satu Support Group Meeting (SGM) ke-9 2011 yang dianjurkan oleh Susuibu.com juga MBfPC akan diadakan seperti biasa pada:

Tarikh: 30 Oktober 2011 (Ahad)
Masa: 9.00 pagi-10.00 pagi
Lokasi: Taman Tasik Cempaka, Bandar Baru Bangi
Topik: How Breastfeeding Affects Mothering
Menu: Pot luck
Tema: Maroon

Jika ada kelapangan, harap dapat hadirkan diri. Ianya percuma dan dibuat secara santai dan Mesra…(sambil goyang tangan cam Bob AF). Datang la yer…

Insya Allah, Saya mungkin akan menghadirkan diri sebab dah janji dengan kawan-kawan lama seSGM. Kalau tak datang tak, kena cincang plak..kekeke ..Lama benau hakak tak joint SGM ni..

Ada sesiapa yang nak tumpang saya ka? saya dari Klang dan lalu Shah Alam (area Proton) dan Puchong (dekat-dekat nak sampai Putra Perdana). Kalau ada roger, k.

Salam kasih,

Bengkel Latihan MBfPC Wilayah Selatan di UTM, Skudai

Assalamualaikum,

saya nak share gambar-gambar sepanjang berlangsungnya Bengkel MBfPC pada 16 hingga 18 September 2011 yang lalu. Tengok gambar yer…

 

 

 

 

Salam Kasih,

 

Permohonan Mengikuti Latihan Bengkel Pembimbing Ibu Ke Ibu oleh MBfPC 2011

Assalamualaikum,

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC) akan mengadakan bengkel latihan terakhir untuk tahun ini pada penghujung November 2011 di Sarawak. Kepada yang berminat bolehlah menghantar permohonan ke admin@malaysianbfpc.org.

Dikhabarkan juga, bengkel seumpamanya tidak akan diadakan pada tahun hadapan. Maknanya akan dihold dahulu latihan melatih pembimbing ibu ke ibu ni. Jadi, apply la..nanti geget jari…terlepas peluang yang sangat baik ni.

PCPAs, PCs & Peserta-peserta (dah jadi PC la ni) serta anak-anak comel yang mengikuti Bengkel Latihan Pembimbing Ibu Ke ibu Wilayah Selatan di UTM Skudai pada 16-18 September 2011.

Salam kasih,

 

Biar Ada Strategi!

Assalamualaikum,

Bila susu kurang, saya tidak salahkan ibu-ibu bila saya dapat tahu yang mereka kurang memahami konsep supple and demand. Ini kerana bukan semua orang dapat ilmu  breastfeeding ni.Adayang dah silap langkah atau susu dah tak ada, baru ilmu sampai pada mereka.Adayang dah nak masuk anak 5, baru terbuka hati untuk mengenali penyusuan ibu.Kan? Betul tak? Jangan pandang serong pada mereka yang menyusukan bayi mereka dengan susu gantian. Mereka juga ibu, pastinya mereka mahukan yang terbaik untuk anak mereka.

Cuma harapan saya dan kawan-kawan yang sama-sama berjuang demi penyusuan ibu, bila kita tahu ada ibu yang hamil, especially yang pertama kali hamil,cubakita dekat dan perkenalkan susu ibu. Tapi perkenalkan tu bukanlah bermaksud sampai memaksa, Maksud memperkenalkan susu ibu ialah dengan ayat-ayat seperti, “dah ada orang cerita mengenai penyusuan ibu?” atau “ nanti dah tahu dah susu apa nak beri pada baby?”. Ini supaya kita dapat cetuskan idea dan memperkenalkan susu ibu dengan secara halus dan tidak mengguris hati dan tidak kelihatan sebagai memaksa. Bila kita buka soalan, maka satu keinginan untuk mengetahui dan mendapatkan maklumat mengenai penyusuan ibu akan bercambah dalam hati ibu dan pasangan yang baru pertama kali menghadapi kehamilan.

Ingat ya, memaksa dan berceramah panjang tanpa ada strategi, memungkinkan kita kehilangan ibubapa yang berpotensi untuk menyusukan bayi mereka. Ingat yer…

Salam kasih,

 

 

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
September 2017
M T W T F S S
« Mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.