Archive for the ‘Qistina & Qaisara’ Category

Assalamualaikum, rindu nak berblogging la.

Assalamualaikum,

Lama sungguh saya menyepi daripada update apa apa aktiviti mahupun mengenai buaian berendoi . Saya lebih aktif di twitter dan Facebook juga instagram. Pening juga nak handle banyak media sosial ni.

Antara cerita terkini yang boleh saya kongsikan ialah anak sulung saya, Qistina telah melangkah ke tahun satu tahun ini. Dia dapat tawaran ke Sekolah Rendah Agama Intergrasi (SRAI) di Shah Alam dan juga Sekolah Rendah Kebangsaan Bukit Bandaraya, Bangsar. Pada mulanya Kami suami isteri dalam dilema sebab kedua dua sekolah sangat berprestij dgn kelebihan masing masing. Namun akhirnya kami sepakat untuk menghantar Qistina ke SRAI yang menekankan pendidikan agama lebih sikit. Lagipun sesi persekolahnya satu sesi sahaja iaitu dpd pukul 7.30 pagi – 4 ptg. Senang bagi kami ibubapa yg bekerja. Tengahari sekolah
akan beri makan tengahari dan solat disana juga dgn pemantauan guru.

Adik Qaisara masih lagi bersekolah di Tadika MAIWP. Meneruskan legasi kakak Qistina.

Oh ya selaib daripad itu, BABY N Me juga telah memulakan langkah untuk menyewakan bantal nikah untuk mana mana pasangan yang ingin nak sewa. selain itu, kami juga telah menyediakan perkhidmatan candy buffet dan birthday party arrangement.

Kalau berinat nak dapatkan perkhidmatan kami, boleh email admin@babynme.com.my dan jengah jengah la ke FB Fan Page kami  di  www.facebook.com/BABYnMeMsia. So takat ni dulu. Nanti kita sambung balik lain kali.

Salam Kasih,

 

Kids Swimming Class

Assalamualaikum,

Lama tak cerita ceriti pasal anak-anak dan diri saya,kan? hehehe menyepi la pulak tahun ni. Bz tu biasa la ekkk…

Nak cerita anak-anak dah mulakan kelas renang mereka pada 27 Mac 2011 yang lalu. Kelas renang ini saya ambil 2 kali seminggu di Pusat Akuatik Shah Alam, disebelah TESCO tu.


Qistina masa hari pertama kelas

Qaisara masa Hari pertama kelas

Ummi dan Wan tengok dari jauh jer

Saya sengaja ambilkan kelas malam daripada pukul 8-9 malam pada setiap Selasa dan Rabu. Kenapa saya enrolled 2 hari seminggu kelas renang ni untuk anak-anak saya? Emmm, sebabnya semasa perbincangan dengan Cikgu, Cikgu renang tu cakap kalau semingu sekali kelas, budak budak senang lupa. Betul juga yer. Pas tu, bila dilihat dari segi bayaran, lebih murah jika ambil 2 kelas seminggu berbanding 1 kelas seminggu. Jadi berkampunglah saya dan Mama saya di Pusat Akuatik daripada pukul 7.50 malam hingga hampir 10 malam di Pusat Akuatik Shah Alam tu setiap Selasa dan Rabu untk menemani anak-anak.

Macam biasa la, Qistina tu masa kelas pertama, dia dah start nangis la, kan.. Tapi Qaisara pulak, Ya Allah, terlebih excited main air sampai cikgu kata dia tak boleh dengar arahan. Tapi masuk hari kedua, saya tengok water confident Qistina dah makin bagus dan Qaisara dah mula dengar kata Cikgu. Agaknya masa hari pertama tu, masing masing masih belum selesa dengan Cikgu Syafik.

Semalam juga telah masuk kelas renang yang ketiga. Qaisara merajuk masa kelas sebab Cikgu tak pimpin tangan dia dan letak dia jauh daripada Qistina. hehehehe.Budak tu memang kuat merajuk.


Qaisara merajuk masa Birthday Party Baby Cinta di Wondermilk, Solaris.

Dah masuk hari ketiga kelas semalam, saya dapati anak-anak saya suka berenang. Qistina dah makin improve dia punya water confident dan Sara?Emmm, dia memang confident walalupun dah terlemas masa bermain air selepas kelas kedua minggu lalu. Kejat Mak tengok anak Mak lemas dalam air cetek, you. Nasib baik Qistina ada, cepat cepat dia angkat adik.

Ok la, chow dulu.

Salam Kasih,

Qaisara dah satu Tadika dengan Qistina!

Assalamualaikum,

Akhirnya sudah sampai tahun baru dan dah anak-anak dah mula sekolah. Qistina punyalah happy bila tahu hari Jumaat (6/1/2012) dah tiba. Sebabnya itu hari pertama dia naik sekolah dan berada dalam kelas 6 tahun. Ketawanya mengekek-ngekek. Gumbira tak terkata.

Saya ambil cuti sempena nak menghantar Qistina ke sekolah. dalam masa yang sama sudah tentu saya bawa sekali Qaisara untuk sama-sama hantar Qistina ke tadika. Tapi Qaisara ni pun sama excitednya dengan kakak macam la dia nak sekolah tadika. Emmm… dengan kasut sekolah, dengan track bottom dan t-shirt.. Jus like her kakaknya.

Masa hantar Qistina masuk kelas, suddenly cikgu Qistina suh adik daftar sekali kat Tadika tu. emmm…Alhamdulillah la sebab sebelum ni kami memang dah mengecek dengan cikgu untuk hantar Qaisara ke Tadika yang sama, tapi diletakkan dibawah KIV. Bila dapat peluang cam ni, emmm, senang la ummi cam ni. Pagi hantar satu sekolah jer. Pas tu tengahari ambil dan hantar 2 orng sekali balik taska.


Tudung Qaisara dah terbang, setengah jam jer ada kat kepala.

Daripada perbualan dengan cikgu, ada la dalam 11 org termasuk Qaisara murid 4 tahun. Alhamdulillah, ada la Qaisara kawan-kawan yang sebaya.

Kalau Isnin aka hari ke 2 ok, maka akan berterusanlah Qaisara bersekolah disana. Kalau tak, balik Taska la. Tahun depan baru mula semula. hehehe…

Oh ya, tahun ni Tadika MAIWP ada uniform baru, so sementara nak tunggu uniform siap, kena la pakai t-shirt n track bottom.

Salam kasih,

Kids Flower Arrangement Workshop + Fun Kids Traffic Zone

Assalamualaikum,

Apa khabar? sekolah dah nak mula semula dah kan? Cepatnya masa berlalu. Dah tentu Qistina orang yang paling menanti nanti masa untuk kembali ke sekolah. “Sekolah kakak ni cuti lama sangat la. Rindu Cikgu and friends” kata Qistina.

Apa aktiviti home school yang dilakukan bersama yer sepanjang cuti sekolah ni? Bercuti dan melancong? Balik kampung? Emmm, semua tu Qistina dan Qaisara ada buat. Balik kampung aka umah nenek/atok derang yang nunnnn jauh depan mata jer..kat Shah alam dan Kepong, KL. Hahahahaha..nak wat cam ner, nenek and atok tinggal dekat sangat.

“Kampung kita ni dalam bandar la, kakak” kata saya pada Qistina. Nak wat cam ner, kampung saya juga dalam bandar. Umah atok nenek sebelah ibu saya kat Johor Bahru tu. Tengah bandar ko…Tak sunyi langsung. Nasib baik la kampung sebelah ayah saya area kampung yang betul betul punya kampung, nun di Jelebu Tengah. Merasa la juga suasana kampung.

Balik semula ke tujuan asal dan tajuk entry ni…Melalut dah jauh dah ni…Iklan…

Sebenarnya kadang-kadang nak  melakukan aktiviti home school bersama dengan anak-anak, kita tak perlu berbelanja besar. Adakalanya percuma atau belanjanya tak lebih daripada RM20. Cuma kena pandai cari aktiviti la..contohnya main layang-layang ke, swimming ka (public pool kat Putrajaya hanya bayar RM3 kalau tak silap saya).

Saya dan suami juga sentiasa mencari aktiviti berfaedah dan masa yang berkualiti untuk bersama-sama dengan anak-anak. Atas sebab itu, Saya daftarkan nama kedua-dua anak saya untuk joint Kids Flower Arrangement Workshop, di Mid Valley.  Workshop ni free tau! So pada 24 disember 2011 yang lalu, selepas habis waktu kerja separuh hari pada hari sabtu, kami bawa la anak-anak untuk joint aktiviti percuma ni. Kenapa saya pilih Kids Flower Arrangement Workshop ini berbanding dengan aktiviti lain yang ada dalam senarai Mid Valley? Sebabnya parents are allow to accompany their kids. Seronok tak terkata. Anak-anak excited dengan hasil kerja tangan mereka. Boleh bawak balik dan makan plak lepas tu.

Jom tengok gambar jom!

Ready to start the activity. Dah ambil pot masing masing.

Qistina & Qaisara kena interview dulu. Saya rasa mereka dipilih untuk diinterview because they’re the only Malay kids yang participated in this workshop kot?


Qistina tekun menghias pot dia sampai tak nampak Abah nak ambil gambar

Abah plak melayan dan guide anak-anak menghias pot derang.


Together-gether Ummi dan Abah menolong anak-anak buat flower arrangement.

Yeay! Kakak dapat sijil! tengok , cantik tak  Kakak buat?

Yeay! Adik dapat sijil too!cantik tak flower pot Adik?

Jom Gambar ramai ramai!

Dah penat jalan kat Mid Valley, kami ke Carrefour Bukit rimau, Shah Alam pulak. Kami nak naik motor kat Kid Traffic Fun Zone (tak ingat dah apa nama sebenar tempat ni). Satu motor hanya RM7.00/15 minit.

 

Seronok, kan? Nak cuba? Boleh, gi je Carrefour Bukit Rimau.

What a memorable moments dengan anak-anak dan hubby on that day. Teringat masa zaman membesar, Papa & Mama pun selalu bawa kami melakukan aktiviti begini. Seronok!

Jumpa lagi!

Salam Kasih,

Qistina & Qaisara – Modeling For NONA TV3

Assalamualaikum,

Ini sebenarnya entry yang asyik-asyik tertangguh. Nak cerita sedikit sebagai kenang-kenangan anak-anak nanti. Pada 1 November 2011 yang lalu, Tina & Sara telah terpilih untuk menjadi model fesyen kanak-kanak untuk slot fesyen rancangan NONA, TV3 yang disiarkan pada setiap Ahad jam 2 petang.

Jom tengok gelagat derang masa shooting  dengan krew NONA, TV3.

 

 

 

 

 

Thanks to Mama & Scha Ramsey kerana menguruskan anak-anak semasa shooting. Saya kena bekerja masa tu.

jom tengok Video masa shooting plak :

Qistina & Qaisara Modeling For NONA TV3

Ini pulak selepas disiarkan di rancangan NONA episod 48 year 2011 pada 27 november 2011. Shootingnya 2 jam, keluarnya tak dan seminit..hahaha..biasa la tu ekk.. tengok yer sebab derang keluar di awal-awal rancangan.

NONA Episod 48 year 2011- TV3

Emm, ini sebagai memberi pengalaman kepada anak-anak saya agar lebih berkeyakinan. Saya ingin anak-anak saya cuba pelbagai perkara bagi menaikkan self esteem mereka. Sudah tentu sebelum melibatkan anak saya dengan shooting ini, saya tanya pendapat mereka dahulu. Saya hanya bersetuju selepas anak-anak saya juga bersetuju.

Salam kasih,

Jalan-jalan Sampai Pengsan

Assalamualaikum,
Macam yang korang tahu, kan..saya memang jarang nak bercerita mengenai puteri-puteri kesayangan saya, Qistina dan Qaisara. Emmm…bukan tak ada rasa nak bercerita mengenai mereka tapi saya segan, takut dikatakan terlalu excited atau terlalu bangga dengan anak-anak. tapi kan, saya memang bangga dengan dia orang.

Semalam, selepas habis waktu kerja saya bawa mama ke Masjid Negeri, Shah Alam sebab papa  ajak makan nasi Arab kat gerai di perkarangan Masjid. Perh, sedap hingga menjilat jari.


sampai licin dulang tu kita orang kerjakan..

Papa, saya dan Sara

Sebelah petang dalam pukul 4 petang, kami ke Ikano & Ikea. saja rikki barang-barang kat sana. Emm, Anak-anak teruja masuk Ikea sebab rasanya inilah kali pertama sejak derang dah besar ni, kami ke Ikea. Sampai lenguh dan penat la. Terpaksa babywearingkan Qaisara yang dah besau tu.. Tapi tak lama sebab tak tahan la, berat dah dia tu.

Hehehe, Qistina siap tidur baring kat katil Ikea. test sedap ke tak katil ni…nanti boleh suruh Abah beli untuk kakak.

Qaisara nak jugalah test katil cam kakak.

Nak balik dah ni…Bye bye..

Dalam kereta masa on d way balik, dua dua pengsan sebab keletihan berjalan dalam Ikea jer…

Salam Kasih teramat sayang buat kedua Puteri tersayang,

Happy 5th & 3rd Birthday, Qistina & Qaisara!

Assalamualaikum,

Pada 20 September 2011 yang lalu, kami menyambut ulang tahun ke 5 Tahun & 3 tahun anak-anak kami. Kali ini kami , suami isteri tunaikan permintaan anak-anak untuk adakan majlis di Nursery mereka dan sediakan party beg untuk kawan-kawan mereka. Oh ya, party beg kami tidak mengandungi jajan dan makanan ringan tetapi alat tuli seperti pemadam, pensil, pengasah pensil, pembaris dan belon.

Tengok gambar yer…

birthday Girl, Qistina bersama kakak dan abang di Nursery NurinAina

Birthday Girl, Qaisara

Tq Teachers yang bantu menyediakan makanan dan hiasan yg cute

Happy birthday Sayang! Ummi dan Abah sayang kamu berdua. Jadi anak yang baik dan solehah. Semoga hidup kamu berdua diberkati, bahagia dan murah rezeki selalu.

Salam Kasih,

Lawatan ke Zoo

Assalamualaikum,

Last 2 week saya pulang ke rumah Mertua..Actually, saya plan nak ke JB 2 minggu lepas untuk menghadiri kenduri kahwin sepupu saya tetapi Allah maha besar dan maha mengetahui. Jadi perancangan saya ke JB tidak menjadi tetapi saya pulang ke rumah mertua untuk menghadiri kenduri kesyukuran sempena kepulangan satu-satunya adik ipar saya, Betty dan keluarga dari England. Merah-merah pipi anak-anak Betty kena cuaca panas Malaysia..dan yang paling kalut ialah anak-anak Betty dah jadi kurang fasih berbahasa melayu..hehehe..normal la tu kan..haru biru bila semua orang dalam rumah mertua tu cuba speaking london..hehehe bagus sebab melatih lidah untuk speaking english.

So hari ahad tu hubby dan saya bawa anak-anak ke Zoo Negara sebagai sesi pembelajaran. Bagi anak-anak tengok live cam ner rupa rimau, zirafah, orang utan, bat, buaya, ular, etc la..Seronok dan penat serta sakit kaki sebab jalan keliling zoo.

Kepada Betty, Pian n anak-anak, selamat pulang. Mak dan Ayah dah tak rindu lagi dah lepas ni…

Salam Kasih,

Hari pertama Qistina di Tadika

Salam,

Seperti yang saya pernah ceritakan, kami suami isteri akhirnya memilih untuk menghantar Qistika ke Tadika Islam MAIWP  dan hari ini merupakan hari pertama Qistina bersekolah di sana.

Oleh kerana ini kali pertama dan pengalaman pertama kami menghantar anak ke sekolah, maka persiapan tu agak kelam kabut. Hujung minggu yang lalu baru nak cari kasut sekolah, stokin dan baju sekolah. Kelam kabut saya dan hubby. Hahaha..dan petang semalam baru teringat nak carikan dia pencil box.

Pagi ni, dia saya kejutkan seawal 6.15 pagi. Mula-mula meragam juga tapi bila disebut kakak kena sekolah, terus bangun dan nak mandi dan siap pakai baju sekolah.

Lepas saya daftarkan dia, saya terus masuk office dan tinggalkan sekejap di sekolah. Bila saya datang ambil, tinggal dia seorang jer dalam kelas. yang lain dah balik dah. Mak ayah dah ambil bawak balik.

Saya terus tanya pada Qistina,” Kakak, Kakak nangis tak bila Ummi pergi work?”

Jawab Qistina dengan penuh confidentnya, ” Tak la. Kakak tak nangis pun. Kakak tak takut dengan cikgu pun” Ceh, sombong la plak jawapan dia. kekekeke..

Apa pun saya dah berjaya mengurangkan debaran dihati sejak semalam yang bimbang bagaimana dengan keadaan Qistina ke sekolah baru. Lega bila tengok dia pandai berdikari. Alhamdulillah.

Esok hari baru lagi. Ada lagi nak ditempuh. Semoga semakin cerah hari esok untuk saya, suami dan anak-anak.. Aminnn

Salam Kasih,

Kenangan manis di KK, Sabah

Salam,

Maaf la sebab dah lama tak menulis..hampir 3 minggu rasanya.. selain tak sempat, mood yang tak menentu juga salah satu penyebab saya tak menulis.  Kena jangkitan penyakit M…Malas..

Pada 28 Oktober 2010 saya dan team ke Kota Kinabalu, Sabah hingga 1 Nov 2010. Emm..apa lagi kami pergi untuk training Malaysian Breastfeeding Peer Counselor peringkat Sabah/ Sarawak.. tetapi pesertanya tiada yang dari Sarawak tapi ada dari Semenanjung.


Kami sewaktu baru tiba di Kota Kinabalu

Selama 5 hari di sana kami hanya sempat bershopping selama 2 jam pada hari pertama sampai di KK dan satu jam (subuh-subuh pi pasar beli udang) sebelum berlepas balik ke Semenanjung.

Suasana di sana dan bahasa serta bangsa (etnik) yang ada tersangatlah lainnya dari Semenanjung. Kami ke sana bukan sahaja menyampaikan ilmu tapi juga mengutip ilmu yang pelbagai dari peserta di sana.

Walaupun waktu jam di sana sama dengan di Semenanjung tapi suasananya sangat berlainan. Di sana Subuh muncul seawal 4. 45 pagi dan maghrib pada pukul 6 petang. Pukul 6 petang dah gelap gelita seperti  pukul 8.30 malam di Semenanjung. Emmm..Pukul 6 pagi dah tegak dah matahari. Nak tido lelebih pun dah tak syok sebab dah cerah.

Sewaktu disana, saya teringat pada anak-anak. Janji untuk membawa anak-anak bersama tak dapat saya tunaikan.. Kering poket acik wehh kalau bawak dua-dua tu… So setiap hari selepas training, dalam pukul 6.30 petang ke pukul 8 malam, saya akan buat video call. Nak tengok muka anak-anak dan takut anak-anak rindu pada saya. Payah plak nanti hubby nak control sorang-sorang pulak bila anak buat hal.

Masa saya berangkat ke KK, Qistina tahu saya akan pergi work ke Sabah nak MAS (hehehe, tak leh beritahu pegi work naik flight, nanti dia melalak nak ikut), tapi Qaisara masih tidur lena dalam baby car seat sebab kami bertolak awal pagi ke KK.

Oleh kerana dia tidur dan tak jumpa saya sejak dari malam Rabu (27 Okt) tu, bila saya balik dia jadi sangat memerap. Saat dia tahu saya dah balik (seronok tengok anak-anak melompat-lompat, peluk erat dan cium satu muka Ummi bila nampak ummi turun tangga – rindu kot?!harus!), dia terus sukar nak berenggang dari saya, tidur juga harus di peluk erat. Memasak pun sangat payah, asyik nak berdukung jer..nasib baik ada ERGO, jadi senang sikit nak buat kerja rumah. Pantang saya duduk atas sofa, pasti dia akan naik duduk diriba saya. Bila saya baring di sofa, Qaisara juga akan baring diatas dada saya.

Qistina kurang sikit..mungkin sebab dah besar Cuma sekarang dia menuntut perhatian saya supaya melayan dia melukis dan mewarna.. Adoii kakak, lukisan ummi dah la buruk. Hahahaha..dia suh lukis tiger, ummi try la lukis..hehehe terus jadi cam kucing…kah kah kah..ummi tak pandai melukis la Sayang..

Kata Mama saya, ”lain kali pergi la lagi jauh-jauh lama-lama.. Anak tu rindu sebab tu bila ko dah balik, derang tak leh berenggang..” kuang..kuang..kuang…

Oh ya, saya nak ucapkan juga Hepi Besday pada Mama saya yang kebetulan harijadinya jatuh pada hari Sabtu yang lalu (6 Nov). I Love U , Mom!

Ok lah, nak balik dah ni… Gambar di KK nanti saya  post bila berkesempatan..Oh ya, di sana, kamera saya rosak dan SD Card saya patah, jadi tak banyak la gambar, hanya mengharap ehsan gambar orang lain la… Dugaaan sungguh..Kebetulan, nak dijadikan cerita, kamera Pushpa pula SD Cardnya corupted jadi memang tak de gambar la..hanya harap gambar dari peserta – peserta di sana.

Apa pun saya enjoy berada di sana dengan PC-PC dari Sabah dan 2 PC dari Semenanjung.  Semoga satu hari nanti, kita akan bersua kembali la ya..

Juga terima kasih atas cenderahati yang korang beri buat kami.. Kami dah pakai dah!

Salam kasih,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
July 2017
M T W T F S S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.