Archive for the ‘Family’ Category

Assalamualaikum, rindu nak berblogging la.

Assalamualaikum,

Lama sungguh saya menyepi daripada update apa apa aktiviti mahupun mengenai buaian berendoi . Saya lebih aktif di twitter dan Facebook juga instagram. Pening juga nak handle banyak media sosial ni.

Antara cerita terkini yang boleh saya kongsikan ialah anak sulung saya, Qistina telah melangkah ke tahun satu tahun ini. Dia dapat tawaran ke Sekolah Rendah Agama Intergrasi (SRAI) di Shah Alam dan juga Sekolah Rendah Kebangsaan Bukit Bandaraya, Bangsar. Pada mulanya Kami suami isteri dalam dilema sebab kedua dua sekolah sangat berprestij dgn kelebihan masing masing. Namun akhirnya kami sepakat untuk menghantar Qistina ke SRAI yang menekankan pendidikan agama lebih sikit. Lagipun sesi persekolahnya satu sesi sahaja iaitu dpd pukul 7.30 pagi – 4 ptg. Senang bagi kami ibubapa yg bekerja. Tengahari sekolah
akan beri makan tengahari dan solat disana juga dgn pemantauan guru.

Adik Qaisara masih lagi bersekolah di Tadika MAIWP. Meneruskan legasi kakak Qistina.

Oh ya selaib daripad itu, BABY N Me juga telah memulakan langkah untuk menyewakan bantal nikah untuk mana mana pasangan yang ingin nak sewa. selain itu, kami juga telah menyediakan perkhidmatan candy buffet dan birthday party arrangement.

Kalau berinat nak dapatkan perkhidmatan kami, boleh email admin@babynme.com.my dan jengah jengah la ke FB Fan Page kami  di  www.facebook.com/BABYnMeMsia. So takat ni dulu. Nanti kita sambung balik lain kali.

Salam Kasih,

 

Bawa papa shopping…

Assalamualaikum,

Apa khabar hari ni, selepas balik bercuti hari pekerja, mood nak kerja jadi tunggang langgang. Macam Monday blues plak, ekk?

Semalam saya membawa Papa  shopping barang-barang mereka nak ke Mekah.  Belikan apa yang patut. Jubah, selipar, baju singlet, cawat ihram, etc la. Papa akan berangkat Isnin nanti untuk melaksanakan ibadah umrah.  I’m happy for papa dan tq pada Mak Usu yang sponsor pemergian papa menunaikan Umrah. Papa akan pergi ke sana bersama Pak Ngah.

Gambo tak de la masa shopping, sebab malas nak keluarkan tab ambil gambar. Rasanya nak kena beli hp kecik molek skit la yang ada kamera supaya senang ambik gambo?

 Lepas penat bershopping, kena la plak kan bawa anak-anak ke kelas swimming derang. Ummi nak nak K.O sebab penat bawak Atuk derang shopping tapi deran g masih bertenaga nak swimming walaupun petang tu derang ikut sama. Nampak sangatlah Ummi dah tua. tenaga dah kurang…Tua ke? :P

So Officially this coming Saturday until Monday,  I cuti kerja la. Kedai pun tak leh ada Appointment on that day. Saturday nak pasang buaian kat Bangi dan nak attend meeting kat Bandar Baru Bangi. Pas tu ada kenduri kahwin sepupu hubby dan nak jenguk  Papa untuk tengok apa lagi keperluan yang perlu dibeli untuk dia ke sana.

So kalau ada yang nak konsultasi untuk breastfeeding atau nak datang kedai, petang Isnin boleh la yer…tapi call dolu, takut I ke CIDB Shah Alam. Ingat nak jumpa kawan-kawan lama yg ada kat sana lepas hantar papa di KLIA.

Salam Kasih,

 

 

Kids Swimming Class

Assalamualaikum,

Lama tak cerita ceriti pasal anak-anak dan diri saya,kan? hehehe menyepi la pulak tahun ni. Bz tu biasa la ekkk…

Nak cerita anak-anak dah mulakan kelas renang mereka pada 27 Mac 2011 yang lalu. Kelas renang ini saya ambil 2 kali seminggu di Pusat Akuatik Shah Alam, disebelah TESCO tu.


Qistina masa hari pertama kelas

Qaisara masa Hari pertama kelas

Ummi dan Wan tengok dari jauh jer

Saya sengaja ambilkan kelas malam daripada pukul 8-9 malam pada setiap Selasa dan Rabu. Kenapa saya enrolled 2 hari seminggu kelas renang ni untuk anak-anak saya? Emmm, sebabnya semasa perbincangan dengan Cikgu, Cikgu renang tu cakap kalau semingu sekali kelas, budak budak senang lupa. Betul juga yer. Pas tu, bila dilihat dari segi bayaran, lebih murah jika ambil 2 kelas seminggu berbanding 1 kelas seminggu. Jadi berkampunglah saya dan Mama saya di Pusat Akuatik daripada pukul 7.50 malam hingga hampir 10 malam di Pusat Akuatik Shah Alam tu setiap Selasa dan Rabu untk menemani anak-anak.

Macam biasa la, Qistina tu masa kelas pertama, dia dah start nangis la, kan.. Tapi Qaisara pulak, Ya Allah, terlebih excited main air sampai cikgu kata dia tak boleh dengar arahan. Tapi masuk hari kedua, saya tengok water confident Qistina dah makin bagus dan Qaisara dah mula dengar kata Cikgu. Agaknya masa hari pertama tu, masing masing masih belum selesa dengan Cikgu Syafik.

Semalam juga telah masuk kelas renang yang ketiga. Qaisara merajuk masa kelas sebab Cikgu tak pimpin tangan dia dan letak dia jauh daripada Qistina. hehehehe.Budak tu memang kuat merajuk.


Qaisara merajuk masa Birthday Party Baby Cinta di Wondermilk, Solaris.

Dah masuk hari ketiga kelas semalam, saya dapati anak-anak saya suka berenang. Qistina dah makin improve dia punya water confident dan Sara?Emmm, dia memang confident walalupun dah terlemas masa bermain air selepas kelas kedua minggu lalu. Kejat Mak tengok anak Mak lemas dalam air cetek, you. Nasib baik Qistina ada, cepat cepat dia angkat adik.

Ok la, chow dulu.

Salam Kasih,

Ujian Kesihatan

Assalamualaikum,

Lama juga tak update kan mengenai hal berkaitan penyusuan dan hal-hal yang berkisar dalam kisah hidup saya. Saya agak sibuk buat masa ini. Weekend saya dipenuhi dengan aktiviti bersama keluarga dan juga aktiviti perniagaan. Saya ada, masih ada Cuma masa sangat mencemburui dan mendahului saya, maka bersawang sawanglah blog ini.

Ditambah dengan kesihatan saya dan anak-anak yang agak kurang memberansangkan. Migrain saya tidak mahu surut dan saya masih belum boleh tengok secara terus pada cahaya yang terang dan memerlukan saya memakai cermin mata hitam bila melakukan aktiviti diluar. Anak-anak juga asyik on off sahaja demamnya. Risau pulak saya.Sejak kami balik bercuti daripada A Famosa, Melaka, kesihatan anak anak saya merosot terutamanya Qistina. Qistina dah kurang aktif sampai cikgu-cikgu juga bertanya.

Saya tak sabar nak jumpa balik Physian saya, Dr. Jeeta next week sebab migraine ni. Appointment patutnya this week tapi klinik tutup so ubah next week la…Juga harap saya dapat jumpa dengan Doktor mata kerana mata saya akan sakit jika perlu mengerling ke kiri dan kanan… Bila memandu, perlu ubah kedudukan kepala bila nak memandang cermin sisi… Sabar.. Redha…Ini dugaan yang Allah berikan untuk menguji keimanan saya. Saya juga nak bawa Qistina sekali lagi ke klinik dan hospital supaya fully medical chek up boleh dibuat pada dia. Risau saya sebab dia asyik demam, sakit perut dan asyik mengadu sakit otot…

Doakan saya dan anak-anak sihat yer…

Salam Kasih,

Kids Flower Arrangement Workshop + Fun Kids Traffic Zone

Assalamualaikum,

Apa khabar? sekolah dah nak mula semula dah kan? Cepatnya masa berlalu. Dah tentu Qistina orang yang paling menanti nanti masa untuk kembali ke sekolah. “Sekolah kakak ni cuti lama sangat la. Rindu Cikgu and friends” kata Qistina.

Apa aktiviti home school yang dilakukan bersama yer sepanjang cuti sekolah ni? Bercuti dan melancong? Balik kampung? Emmm, semua tu Qistina dan Qaisara ada buat. Balik kampung aka umah nenek/atok derang yang nunnnn jauh depan mata jer..kat Shah alam dan Kepong, KL. Hahahahaha..nak wat cam ner, nenek and atok tinggal dekat sangat.

“Kampung kita ni dalam bandar la, kakak” kata saya pada Qistina. Nak wat cam ner, kampung saya juga dalam bandar. Umah atok nenek sebelah ibu saya kat Johor Bahru tu. Tengah bandar ko…Tak sunyi langsung. Nasib baik la kampung sebelah ayah saya area kampung yang betul betul punya kampung, nun di Jelebu Tengah. Merasa la juga suasana kampung.

Balik semula ke tujuan asal dan tajuk entry ni…Melalut dah jauh dah ni…Iklan…

Sebenarnya kadang-kadang nak  melakukan aktiviti home school bersama dengan anak-anak, kita tak perlu berbelanja besar. Adakalanya percuma atau belanjanya tak lebih daripada RM20. Cuma kena pandai cari aktiviti la..contohnya main layang-layang ke, swimming ka (public pool kat Putrajaya hanya bayar RM3 kalau tak silap saya).

Saya dan suami juga sentiasa mencari aktiviti berfaedah dan masa yang berkualiti untuk bersama-sama dengan anak-anak. Atas sebab itu, Saya daftarkan nama kedua-dua anak saya untuk joint Kids Flower Arrangement Workshop, di Mid Valley.  Workshop ni free tau! So pada 24 disember 2011 yang lalu, selepas habis waktu kerja separuh hari pada hari sabtu, kami bawa la anak-anak untuk joint aktiviti percuma ni. Kenapa saya pilih Kids Flower Arrangement Workshop ini berbanding dengan aktiviti lain yang ada dalam senarai Mid Valley? Sebabnya parents are allow to accompany their kids. Seronok tak terkata. Anak-anak excited dengan hasil kerja tangan mereka. Boleh bawak balik dan makan plak lepas tu.

Jom tengok gambar jom!

Ready to start the activity. Dah ambil pot masing masing.

Qistina & Qaisara kena interview dulu. Saya rasa mereka dipilih untuk diinterview because they’re the only Malay kids yang participated in this workshop kot?


Qistina tekun menghias pot dia sampai tak nampak Abah nak ambil gambar

Abah plak melayan dan guide anak-anak menghias pot derang.


Together-gether Ummi dan Abah menolong anak-anak buat flower arrangement.

Yeay! Kakak dapat sijil! tengok , cantik tak  Kakak buat?

Yeay! Adik dapat sijil too!cantik tak flower pot Adik?

Jom Gambar ramai ramai!

Dah penat jalan kat Mid Valley, kami ke Carrefour Bukit rimau, Shah Alam pulak. Kami nak naik motor kat Kid Traffic Fun Zone (tak ingat dah apa nama sebenar tempat ni). Satu motor hanya RM7.00/15 minit.

 

Seronok, kan? Nak cuba? Boleh, gi je Carrefour Bukit Rimau.

What a memorable moments dengan anak-anak dan hubby on that day. Teringat masa zaman membesar, Papa & Mama pun selalu bawa kami melakukan aktiviti begini. Seronok!

Jumpa lagi!

Salam Kasih,

Qistina & Qaisara – Modeling For NONA TV3

Assalamualaikum,

Ini sebenarnya entry yang asyik-asyik tertangguh. Nak cerita sedikit sebagai kenang-kenangan anak-anak nanti. Pada 1 November 2011 yang lalu, Tina & Sara telah terpilih untuk menjadi model fesyen kanak-kanak untuk slot fesyen rancangan NONA, TV3 yang disiarkan pada setiap Ahad jam 2 petang.

Jom tengok gelagat derang masa shooting  dengan krew NONA, TV3.

 

 

 

 

 

Thanks to Mama & Scha Ramsey kerana menguruskan anak-anak semasa shooting. Saya kena bekerja masa tu.

jom tengok Video masa shooting plak :

Qistina & Qaisara Modeling For NONA TV3

Ini pulak selepas disiarkan di rancangan NONA episod 48 year 2011 pada 27 november 2011. Shootingnya 2 jam, keluarnya tak dan seminit..hahaha..biasa la tu ekk.. tengok yer sebab derang keluar di awal-awal rancangan.

NONA Episod 48 year 2011- TV3

Emm, ini sebagai memberi pengalaman kepada anak-anak saya agar lebih berkeyakinan. Saya ingin anak-anak saya cuba pelbagai perkara bagi menaikkan self esteem mereka. Sudah tentu sebelum melibatkan anak saya dengan shooting ini, saya tanya pendapat mereka dahulu. Saya hanya bersetuju selepas anak-anak saya juga bersetuju.

Salam kasih,

Jalan-jalan Sampai Pengsan

Assalamualaikum,
Macam yang korang tahu, kan..saya memang jarang nak bercerita mengenai puteri-puteri kesayangan saya, Qistina dan Qaisara. Emmm…bukan tak ada rasa nak bercerita mengenai mereka tapi saya segan, takut dikatakan terlalu excited atau terlalu bangga dengan anak-anak. tapi kan, saya memang bangga dengan dia orang.

Semalam, selepas habis waktu kerja saya bawa mama ke Masjid Negeri, Shah Alam sebab papa  ajak makan nasi Arab kat gerai di perkarangan Masjid. Perh, sedap hingga menjilat jari.


sampai licin dulang tu kita orang kerjakan..

Papa, saya dan Sara

Sebelah petang dalam pukul 4 petang, kami ke Ikano & Ikea. saja rikki barang-barang kat sana. Emm, Anak-anak teruja masuk Ikea sebab rasanya inilah kali pertama sejak derang dah besar ni, kami ke Ikea. Sampai lenguh dan penat la. Terpaksa babywearingkan Qaisara yang dah besau tu.. Tapi tak lama sebab tak tahan la, berat dah dia tu.

Hehehe, Qistina siap tidur baring kat katil Ikea. test sedap ke tak katil ni…nanti boleh suruh Abah beli untuk kakak.

Qaisara nak jugalah test katil cam kakak.

Nak balik dah ni…Bye bye..

Dalam kereta masa on d way balik, dua dua pengsan sebab keletihan berjalan dalam Ikea jer…

Salam Kasih teramat sayang buat kedua Puteri tersayang,

Kamil’s Wedding @ Senawang | 23 September 2011

Assalamualaikum,

Masih dalam mood nak share gambar. Ini gambar-gambar yang saya ambil semasa Wedding cousin saya, Kamil.

 Scha & Ain bersama si comey, Sara


Keluarga sebelah pengantin perempuan


Saya dan Zara ( cousin paling latest). Baju kami sama kaler la… – gambar diambil oleh Ibu Tini aka Mummy Zara.


Ayah-ayah saudara saya dan kazen-kazen


Saya dan kazen, Zaryati Zaini

 


Ibu-ibu saudara dan Ayah saudara saya. Senang cerita, ini adalah sebahagian daripada Adik-adik ayah saya.

Ibu saudara saya, Ida Abd Aziz bersama Adik saya, Scha dan kazen-kazen saya, Ain dan Farhana


Abah dan Ibu Pengantin Lelaki bersama pengantin. senang cerita, Mak dan Ayah saudara saya


Aisyah – Wife cousin saya

Ini Kazen saya, Khairul dan anaknya, Damia

Sebahagian daripada family saya dari sebelah Papa saya. Ramai lagi yang tak masuk dalam gambar ni.

Kepada Kamil dan pasangan, “TAHNIAH! Semoga bahagia hingga ke syurgaNYA.”

Salam kasih,

Happy 5th & 3rd Birthday, Qistina & Qaisara!

Assalamualaikum,

Pada 20 September 2011 yang lalu, kami menyambut ulang tahun ke 5 Tahun & 3 tahun anak-anak kami. Kali ini kami , suami isteri tunaikan permintaan anak-anak untuk adakan majlis di Nursery mereka dan sediakan party beg untuk kawan-kawan mereka. Oh ya, party beg kami tidak mengandungi jajan dan makanan ringan tetapi alat tuli seperti pemadam, pensil, pengasah pensil, pembaris dan belon.

Tengok gambar yer…

birthday Girl, Qistina bersama kakak dan abang di Nursery NurinAina

Birthday Girl, Qaisara

Tq Teachers yang bantu menyediakan makanan dan hiasan yg cute

Happy birthday Sayang! Ummi dan Abah sayang kamu berdua. Jadi anak yang baik dan solehah. Semoga hidup kamu berdua diberkati, bahagia dan murah rezeki selalu.

Salam Kasih,

Bertambah lagi usia. Alhamdulillah.

Hari ini hari lahir saya. Alhamdulillah, Syukur pada Allah kerana saya masih bernafas dan mencapai umur ini.  Syukur kerana saya masih diberi peluang untuk menuju ke arah yang lebih baik untuk membaiki kesilapan yang lalu.

Terima kasih atas ucapan Selamat Hari Lahir daripada semua yang wish pada saya. Pagi-pagi dah dapat wish dpd hubby & nyanyian Happy Birthday song daripada anak-anak.

 

Walaupun hari ni hari lahir, kerja kena buat juga, kan..so nak wat kerja la ni.

 

Doa saya dengan hadirnya umur ini, Semoga saya akan menjadi orang yang lebih bersyukur, lebih baik dari sebelum ini dan lebih ikhlas dalam membantu orang lain. Juga agar saya dan keluarga akan terus bahagia. Amin.

Oh ya, saya juga berkongsi hari lahir dengan Mak Usu saya, Cik Waznah Abd Aziz aka JD  daerah Jempol, Negeri Sembilan dan cousin cilik saya, Aiman Harith aka anak Ibu yang sebaya dengan Qistina. Hepi Besday to both of you too!

 

Salam kasih,

 

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
May 2017
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.