Posts Tagged ‘Breastfeeding’

3 Rahsia Memekatkan Susu Ibu!

Assalamualaikum,
Lama rasanya tak menulis di blog ini. Kali ini saya ingin berkongsi 3 rahsia susu ibu yang pekat

A. kepekatan warna susu ibu berkaitan dengan cuaca.

1. cuaca panas
susu ibu akan keliharan cair kerana ianya mengandungi banyak air supaya menghilangkan dahaga bayi.

2. Cuaca sejuk
Susu ibu akan kelihatan lebih pekat kerana ia akan mengandungi lebih lemak. Keadaan ini membolehkan lemak-lemak tersebut memanaskan badan bayi.

B . Selain itu kepekatan susu ibu juga bergantung kepada kekerapan kita memerah/mengepam. Jika payudara dibiarkan terlalu lama melebihi 3 jam dan susu ibu tidak diperah keluar, susu ibu akan kelihatan lebih cair kerana kandungan air telah banyak dalam susu ibu.
Oleh itu pam la sekerap mungkin supaya susu ibu dapat kelihatan lebih pekat.

C. Susu ibu juga akan lebih pekat pada waktu tengah malam kerana pada waktu ini kandungan lemak dalam susu ibu lebih banyak berbanding waktu lain.

Harap info ini dapat membantu ibubapa, atuk nenek dan saudara mara lebih memahami mengenai susu ibu.

Terima kasih.

Salam kasih sayang daripada Kaunselor Laktasi anda.

Dapat cukup susu diawal kelahiran?

Assalamualaikum,

Apa khabar? Lama tak ada mood nak tulis pasal breastfeeding. Ai kecewa dik. tu yang sedikit merajuk nak tulis pasal breastfeeding.

Tak pe la, kan. Itu dulu…Ni nak sambung cerita pasal breastfeeding. Ramai yang menelefon saya bertanya bagaimana nak tahu baby dapat cukup susu diawal kelahiran. Ramai yang beri alasan ‘Susu macam tak ada bila dipicit puting payudara’. Ya, memang susu semacam tak ada tetapi percayalah, bahawa bila bayi anda kerap stimulate, Insya Allah susu itu ada.

Lagi satu ingatlah yang purata jumlah susu ibu/penyusuan ialah 5 ml sahaja. Itu dah cukup untuk baby anda. Yang perlakuan baby suka melekap jer tu adalah perkara normal bagi setiap bayi yang baru dilahirkan. Menangis? Itu pun biasa sebab baby belum rasa selamat dan masih dalam suasana yang baru. Dah biasa 9 bulan berada di dalam perut, kan? Jadi bila pindah umah yang lebih luas, rasa canggung pulak la, kan? dah la blom kenal sesiapa kecuali mummy. Jadi  bila berenggang sedikit dengan mummy maka baby dah gabra. Disebabkan baby blom tahu bercakap yang dia perlu pelukkan, belaian dan perlu berdekatan maka, tangisan saja la sebagai isyarat yang dapat dibuat oleh baby. Kalau dia boleh bercakap, kang mummy dan daddy plak suspen, kan?

Tanda dapat cukup susu

Salah satu cara yang perlu di ambil kira ialah melihat samada bayi kelihatan puas selepas menyusu dan tidak meragam selepas disusukan. Tetapi perlu diingatkan bahawa itu bukanlah satu satunya petanda bayi mendapat cukup susu. Yang paling penting semasa menetukan cukup atau tidak susu ialah dengan melihat kepada lampin basah baby. Berapa kali dia pee pee dan berapa kali dia poo poo plak.

Ok ini table untuk anda jadikan panduan untuk tahu samada anak anda mendapat cukup susu atau tidak.

Oh ya, cuba lihat gambar dan warna poo poo baby dalam gambarajah dibawah  untuk tahu dia cukup susu atau tidak.

Err, kaler untuk day 1 tu sebenarnya lebih gelap dan hitam macam kat bawah ni

 Gambar kredit to http://idanas.blogspot.com/

So happy breastfeeding dan dont think to much because stress will always inhibit in your milk production.

Love you all and my heart always with you & breastfeeding!

Kenangan semasa gathering Susuibu.com yang pertama untuk tahun 2009.

Salam kasih,

Sebab Susu Ibu Kurang Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum,

Ramadhan telah pun masuk hari ke 16. Bagaimana dengan ibadah puasa? Masih penuhkah? Saya alhamdulillah, Allah izinkan saya untuk berpuasa. Bolum cuti lagi. Hehehe.

Lagu raya pun dah berkumandang di corong-corong radio. Rindu suasana begini tapi hati sayu sebab Ramadhan semakin sampai ke penghujungnya.

Bagaimana aktiviti penyusuan di bulan Puasa? Merundumkah? Atau bertambah? Ataupun macam biasa sahaja?

Daripada rungutan rungutan ibu-ibu yang mengatakan susu mereka semakin berkurangan sewaktu bulan puasa ini, Saya dapati ada beberapa sebab yang menjadi penyebab berlakunya kurang susu ini.

Pertamanya, persepsi sejak awal sebelum puasa. Yakni persepsi akan kurangnya susu. Bila ada persepsi begini, secara automatik kebimbangan akan tercetus, kan? Bila bimbang mula la rasa stress yang entah apa sebabnya. Ya la puasa pun belum bimbang yang lebih. Kebimbangan ini berlarutan sehingga masuk Ramadhan dan ibu pun mula berpuasa. Oleh kerana persepsi awal dan kebimbangan yang melampau, maka pada hari pertama puasa kesan dah nampak. Kesannya ialah kurangnya susu. So buang persepsi dan bimbang tu.

Keduanya, bila kita berbuka, kita kurang minum air atau kurang mengambil cecair bagi menggantikan cecair yang dah hilang. Setiap hari kita akan kehilangan 1.0 to 1.8 liters per day melalui urine kita aka ayaq kencing dan dianggarkan kita hilang 3-4 liter sehari melalui aktiviti harian (termasuk buang ayaq keck & besaq tadi la kan).  Pas tu kita juga kehilangan 1-2 liter air sehari melalui pernafasan. So bila kita tak ganti balik cecair yang hilang, badan kita dehydrated. Bila dah kurang air dalam badan, cam ner nak buat susu,kan? So cuba ambil cecair yang mencukupi. Oh ya, boleh baca mengenai berapa banyak badan kita perlukan air kat WaterCure.

Ketiganya, kita dah mula kurangkan aktiviti mengosongkan payudara. Sebabnya kita kononnya nak kumpul susu dalam breast agar bio penuh. Dah penuh (pada anggapan kita) barulah kita nak pump, ye dak? Tapi tahukah kita sebenarnya bila kita ni tunggu breast tu nak penuh, akan menyebabkan production susu kita dah kurang dan menyebabkan susu kita cair?  Ye la macam mana tak merundum production, konsep breastfeeding adalah supply and demand. Kalau dah tak dak demandnya, buat apa nak supply. Membazir la sebab tak dak kegunaan.. so itulah mesej yang disampaikan kepada otak kita bila kita kurangkan aktiviti mengosongkan breast. Dapat tak maksud saya? Ingat ye, lebih 3 jam kita tak mengepam, kita dah mula hantar isyarat yang demand/permintaan dah berkurangan. Saya ada membincangkan hal ini dan disiarkan di dalam suratkhabar KOSMO pada Ramadhan tahun lalu. Boleh baca di sini.

Pas tu yang keempat, makanlah makanan yang memberi tenaga sebab puasa ni memerlukan dan menggunakan tenaga. Menghasilkan susu juga memerlukan tenaga, bila kita kurang ambil makanan yang memberikan tenaga, jadi tenaga yang ada saki baki dalam diri akan kurang sebab nak kena bahagi sana sini utk pelbagai aktiviti harian.

Jadi kaji la balik mana silapnya kita dalam menangani isu puasa dan menyusu. Kita dok la tertanya-tanya, apasal Si Ibu A dapat maintainkan production tapi kita tak boleh. Ha bila dah tahu mana yang silap dan kurang, kita adjust balik. Insya Allah, kalau ada kemahuan dan usaha, kejayaan pasti ada di hujung sana… yang penting sabar dan tidak putus asa.

Juga boleh baca post saya yang terdahulu yang saya tulis pada tahun lepas  mengenai Breastfeeding & Ramadhan. Berikut adalah jadual dan cadangan menu untuk berbuka dan bersahur yang disumbangkan oleh Puan Jess, Pakar Nutrisi yang juga merupakan PCPA bagi MBfPC. Ianya juga ada dalam post saya yang terdahulu.

Salam kasih,

Nak Membanyakkan dan Pekatkan Susu?

Assalamualaikum,

Sekarang ini macam trend ya. berlumba-lumpa  nak makan milk booster. Ramai yg tanya, bagaimana untuk banyakkan susu dan pekatkan susu?

Jawapannya ialah dengan kerap menyusukan bayi anda. Bila kerap susukan bayi, kita dapat create demand dan hantar signal pada otak supaya buat susu lebih banyak. Juga bila kerap menyusu, susu yang terhasil akan lebih banyak lemak dan bayi kita akan kenyang.

 

Susu Ummi untuk Qaisara satu masa dulu.

Jika menjarakkan waktu penyusuan, susu akan mempunyai lebih banyak air dpd lemak, jadi susu kita akan cair. So kerapkan penyusuan. Jika anda buat ini semua, anda tak perlu pun milk booster pun.

Insya Allah.

Salam kasih,

 

Anak saya tidak mahu minum susu?

Assalamualaikum,

Saya menerima komen daripada post saya Bagaimana Jika anak saya tidak mahu minum susu? Soalannya berbentuk begini :

Soalan

Anak saya sudah masuk 1 thn pd waktu siang tidak mahu minum susu direct by botol, harapkan malam sahaja bf full.saya bekerja. risau juga sbb tidak mahu susu yg saya bekalkan dan susu formula lain. makan dia o.k berselera. macamana yer..saya sudah tukar poteng, botol dll..

Jawapan

Assalamualaikum Puan. Tahniah kerana masih menyusukan dan masih bersemangat  untuk menyusukan bayi Puan.

Mengenai soalan Puan, anak Puan kini telah berusia 1 tahun dan daripada penerangan Puan, saya kira selera makan anak Puan adalah sangat bagus. Teruskan pengambilan makanan yang seimbang  dalam diet anak Puan.

Oleh itu, Puan tidak perlu bimbang mengenai kurangnya pengambilan susu oleh anak Puan  pada siang hari kerana anak Puan akan mendapat khasiat yang mencukupi jika dia mengambil makanan seimbang. Oleh kerana anak Puan tidak mengambil susu pada siang hari, saya sarankan agar Puan membekalkan makanan pepejal sebagai ganti susu tadi . Teruskan menyusu pada sebelah malam dan selagi bayi Puan masih mahu menyusu (juga  selagi Puan masih mahu menyusukan bayi Puan).

Bersama-sama ini saya sertakan gambarajah pengambilan makanan pepejal yang diambil daripada http://infantfeeding.blogspot.com/.

Salam Kasih,

Benarkah Milk Booster/Supplement Menjadi Penyelesaian Masalah Kurang Susu?

As Salam,

Kebelakangan ini, ibu-ibu yang berjumpa dengan saya sering mengadu mengenai masalah kurang susu. Di kalangan mereka, ramai yang bertanya bagaimana boleh diatasi masalah kurang susu ini. Bila di soal selidik, ramai dikalangan mereka yang terlalu bergantung harap kepada supplement/ milk booster dan kurang mengambil berat mengenai kekerapan penyusuan dan kekerapan pengosongan payudara yang betul. Bukan mereka sahaja tetapi mungkin ramai lagi di luar sana yang culas dan terlalu mengharapkan keajaiban daripada milk booster dan supplement yang sering digembar gemburkan dapat menambah penghasilan susu dan memekatkan susu ibu.

Pada pandangan saya, bukanlah menjadi satu kesalahan kalau inginkan susu badan yang banyak.Itu namanya naluri keibuan dan ianya sangat mulia kerana niat itu bersangkut paut dengan tanggungjawab kita pada si kecil. Juga bukan menjadi kesalahan jika ingin mencuba pelbagai supplement/milk booster yang dipercayai dapat meningkatkan penghasilan susu ibu. Tetapi pengambilan supplement/milk booster/ ini sebenarnya perlu seiring dengan usaha yang kerap untuk mengosongkan payudara (breast) ibu kerana ia sangat perlu/penting dan menjadi kunci utama dalam konsep supply & demand yang mana sangat penting dalam proses penghasilan susu ibu. Kalau payudara tidak dikosongkan ataupun tidak kosong dengan betul, bagaimana susu yang baru nak dihasilkan, bukan?

Secara logiknya la sebagai contoh, kalau hari ini kita memasak, dan kemudian anak dan hubby makan hanya sedikit aje. Kemudian kita masak lagi, masak sikit jer sebab lauk semalam ada lagi. Kemudian hal ni berlarutan selama seminggu,.Hubby dan anak hanya makan sikit setiap kali kita masak dan panaskan balance lauk semalam. Kemudian cukup seminggu kita pun dah malas nak masak lagi sebab lauk semalam banyak lagi. Kita hanya panaskan lauk balance semalam dan hubby/anak dah tak nak makan-makan lagi dah sebab kita hanya hidangkan lauk yang dipanaskan tu. Akhirnya kita dah completely malas nak masak dan hanya beli la makanan kat restoran makanan segera sebagai ganti.Buat apa nak masak ek kalau dah tak de orang nak makan? Nampak tak kesannya?

Ha, cam tu la badan kita berfungsi, kalau susu tu dikeluarkan sepenuhnya, maka breast kita akan produce susu lain. Tapi kalau tak dikeluarkan, buat apa nak hasilkan susu yang lain sebab balance susu masih ada dalam breast, kan? Penyudahnya, breast kita dah bagi signal kat otak, tak payah la susah payah nak hasilkan susu sebab keperluan dan permintaan tak banyak. Akhirnya susu kurang/ kering dan kita kena la beli susu segera dalam tin atau kotak kat pasaraya. Nampak tak persamaan dengan contoh diatas tadi?

Satu lagi kesan akibat kurangnya pengosongan breast (samada menyusu bayi atau pengepaman), air susu badan ibu akan lebih cair kerana mengandungi lebihan air dalam kandungan susu tadi.Ramai yang mengeluh kerana susu cair dan anak cepat lapar bila diberi susu ibu. Ramai yang tidak perasan dan sedar akan kesan yang satu ini. Petuanya senang saja, kalau nak susu nampak pekat, kerapkan pengosongan payudara tadi.

Jadi kosongkan breast dengan betul, kerapkan penyusuan/pengepaman dan jika nak ambil supplement/milk booster, kaji dulu samada ianya sesuai atau tidak dengan condition/tahap kesihatan diri kita dan bukannya sekadar menjadi pengikut kepada amalan orang lain. Ini kerana bukan semua milk booster sesuai dengan semua orang.

Daripada sudut lain iaitu dari segi perniagaan, saya lihat sikap kebergantungan ibu-ibu kepada milk booster dan supplement ini, adalah ”KEJAYAAN DAN KEBERKESANANNYA PEMASARAN/MARKETING” oleh agen-agen pemasaran syarikat yg menjual produk ini. di dalam perniagaan, kejayaan ini diiringi dengan kata EXCELENT tetapi dari sudut penyusuan ibu, ianya dilihat menjurus kepada satu MASALAH kerana jalan penyelesaian kepada masalah kurangnya penghasilan susu ibu telah DITENGGELAMI oleh populariti milk bosster/supplement tadi.

Akhirnya kata, tepuklah dada dan tanyalah BREAST! 8D

Salam Kasih,

Menyusukan Anak Angkat

Salam,

Semalam saya dan Dr. Ning ada melawat seorang ibu baru yang baru mengambil anak angkat. Comey babynya..geram saya tengok baby tu..cam nak bawak balik jer..hehehehe

Tapi yang saya nak cerita disini ialah mengenai azam ibu tersebut untuk susu kan babynya..Semangat ibu tu sangat kuat dan dia yakin dengan apa yang dia buat..

Menyusukan anak angkat ni sebenarnya kalau kita tengok skop yang lebih luas, ianya bukan setakat untuk menghalalkan hubungan sahaja tetapi perlu dilihat sebagai salah satu cara untuk mengikat kasih sayang dan merapatkan connection perasaan antara ibu dan anak. Juga sebagai memenuhi tuntutan dan keperluan bayi tadi dan juga sebagai cara untuk membantu ibu berasa lebih yakin dengan dirinya sendiri dan juga kepuasan bagi naluri seorang ibu.

Apa yang patut kita buat kalau kita ambil anak angkat dan kita nak susukan anak tu?

Pertama sekali kalau kita telah bersedia dan tahu yang kita akan menerima atau mengambil baby, ialah persediaan dari segi emosi dan kemahuan untuk menyusukan baby. Kemudian mungkin kita boleh mengambil pil hormon untuk menyediakan breast kita seperti dalam keadaan breast wanita yang mengandung untuk persediaan penghasilan susu. Untuk pengambilan pil hormon ini, adalah dicadangkan anda mendapat nasihat dan rujuklah kepada mereka yang pakar iaitu doktor agar tiada sebarang masalah dan komplikasi yang berlaku kerana bukan semua ibu sesuai untuk mengambil pil hormon ini. Ditegaskan sekali lagi bahawa bukan semua ibu sesuai untuk mengambil pil hormon ini. Jangan ambil keputusan terburu-buru yang boleh menyebabkan masalah lain pula yang hadir dalam diri dan kehidupan kita, ok?

Kemudian bila baby sudah ada dengan kita, perkara pertama yang perlu kita lakukan ialah cuba untuk meletakkan di dada kita ( both mama & baby must topless ya. This is to encourage skin to skin method) dan cuba melekapkan (menyusukan) mulut bayi pada breast ibu. Ini untuk membiasakan dan mengajar baby dan ibu dengan lekapan yang betul dan bukan setakat baby menghisap puting payudara ibu sahaja. Ianya juga bertujuan sebagai stimulasi kepada breast ibu untuk proses pengeluaran susu badan tadi. Seperti biasa hormon prolaktin akan melakukan tugas semasa proses ini berlangsung..

Pastikan posisi bayi/ ibu dan pegangan betul dan selesa agar proses penyusuan berlangsung dengan lancar.

Bila baby sudah melekap, cuba masukkan tiub alat SNS untuk bekalkan susu. Susu formula digunakan buat sementara waktu sebelum susu ibu mula terhasil.

Proses ini dapat merangsang (stimulate) breast ibu dan dalam masa yang sama baby tetap dapat susu aka makanannya. Bila susu ibu mula terhasil nanti, alat sns ini sudah tidak diperlukan lagi.

oh ya, sekiranya baby sudah biasa menggunakan botol sejak lahir, maka kita perlu juga mengajar baby untuk menggunakan puting botol dengan cara seperti baby yang menyusu susu ibu secara terus. Lidah baby perlu dipastikan berada dihadapan (mimik bayi yang menyusu badan) dan bukan di belakang. Atau ibu boleh menggunakan cara menyusukan baby menggunakan kaedah cawan.

Proses untuk menyusukan anak angkat ini bukanlah satu proses yang mudah dan perlu dilakukan dengan penuh sabar dan ibu perlu mempunyai semangat yang kuat untuk melaksanakannya. Sokongan padu dan kata-kata perangsang daripada ayah pula sangat diperlukan sepanjang proses ini dijalankan..

Perlu saya ingatkan bahawa proses ini mungkin akan memakan masa yang lama. Jadi ibu perlu banyak bersabar. Berdoalah pada ALLAH agar usaha ibu dan ayah akan berhasil dan baby dapat disusukan.

Dapatkan bantuan daripada kumpulan sokongan kerana anda sememangnya sangat-sangat memerlukannya.

Bila anda berjaya, satu kepuasan akan terpancar. Bukan sahaja ianya menjadi satu kepuasan pada ibu, tetapi ayah, keluarga, kumpulan sokongan yang membantu anda serta sesiapa sahaja yang menyokong usaha anda.

Walaubagaimanapun, sekiranya anda membuat keputusan untuk tidak meneruskan usaha ini, ianya terpulang kepada anda dan pasangan. Tiada paksaaan dan tiada siapa yang akan marah dengan keputusan yang anda buat. Apa yang penting ialah anda mendapat maklumat yang betul dan melakukkannya dengan cara yang betul.

Yakin, tawakal dan banyakkan berdoa supaya ianya berjaya dilaksanakan.

Insya Allah.

Salam Kasih,

Interview lagi

Salam,

Saya diinterview sekali lagi oleh Majalah Pa & Ma sempena isu Ogos 2010.

Saya diinterview kali ini dengan tajuk Breastfeeding & Sex..

emm..jarang kita orang melayu nak bicara pasal ni kan..

Nanti baca la yer..

Baby N Me juga menyumbang kepada kumpul dan menang di majalah Pa & Ma bagi isu  Ogos 2010..

Salam Kasih,

Menyusu lebih daripada 2 tahun : Utusan Malaysia Online – Bicara Agama dan Keberkatan Susu Ibu : Harian Metro

Salam,

Hari ini 2 media cetak yang berlainan membicarakan mengenai susu ibu, satu di Utusan Malaysia, didalam ruangan Agama yang menjawab persoalan menyusukan anak lebih daripada 2 tahun dan satu lagi di harian Metro yang bercerita tentang Keberkatan Susu Ibu. Nampak gayanya, susu ibu dah semakin menjadi perhatian ramai di Malaysia dan dah ramai yang ada kesedaran. Alhamdulillah. Pada yang tak berkesempatan untuk membaca, saya sertakan link utk anda baca artikel dan soaljawab Agama tu.. klik saja pada link kat bawah yer..

Utusan Malaysia Online – Bicara Agama.

Harian Metro

Salam Kasih + Breastfeeding,

Update : Kelas Asas Penyusuan Susu Ibu (14 Mac 2010)

Salam,

Alhamdulillah, akhirnya selesai tugas saya pada tengahari tadi.
Menyampaikan ilmu yang tiada batasannya untuk ibu-ibu dan ayah-ayah yang sangat prihatin pada kesihatan dan kebaikan yang akan diperolehi oleh si manja tersayang.

sekitar kelas berlangsung

Seramai 16 peserta telah menghadiri menghadiri kelas ini. Anak-anak kecil juga tidak ketinggalan turut bersama-sama mommies dan daddies di dalam kelas ini. Semangat yang mommies dan daddies tunjukkan dalam nak memahami dan mengenal dunia breastfeeding amat dikagumi. Paling saya suka, ibu dan ayah saudara saya juga hadir ke kelas saya pada kali ini (mereka sangat muda ya).

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada para peserta kerana anda memilih penyusuan susu ibu. Semoga breastfeeding akan kembali menjadi budaya masyarakat kita dalam masa terdekat. Amin.

Team Baby N Me yang bertugas pada hari ini

Ini adalah testimonial yang dibuat di Facebook saya oleh salah seorang peserta kelas pada 14 Mac 2010 yang lalu.

Jumpa lagi di kelas yang akan datang!

Salam kasih,

p/s: ramai pulak yang jejak kasih semasa hadir ke kelas ini. Rakan-rakan lama bertemu semula..Tahniah..

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
November 2017
M T W T F S S
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.