Archive for the ‘Natural Parenting’ Category

Biar Ada Strategi!

Assalamualaikum,

Bila susu kurang, saya tidak salahkan ibu-ibu bila saya dapat tahu yang mereka kurang memahami konsep supple and demand. Ini kerana bukan semua orang dapat ilmu  breastfeeding ni.Adayang dah silap langkah atau susu dah tak ada, baru ilmu sampai pada mereka.Adayang dah nak masuk anak 5, baru terbuka hati untuk mengenali penyusuan ibu.Kan? Betul tak? Jangan pandang serong pada mereka yang menyusukan bayi mereka dengan susu gantian. Mereka juga ibu, pastinya mereka mahukan yang terbaik untuk anak mereka.

Cuma harapan saya dan kawan-kawan yang sama-sama berjuang demi penyusuan ibu, bila kita tahu ada ibu yang hamil, especially yang pertama kali hamil,cubakita dekat dan perkenalkan susu ibu. Tapi perkenalkan tu bukanlah bermaksud sampai memaksa, Maksud memperkenalkan susu ibu ialah dengan ayat-ayat seperti, “dah ada orang cerita mengenai penyusuan ibu?” atau “ nanti dah tahu dah susu apa nak beri pada baby?”. Ini supaya kita dapat cetuskan idea dan memperkenalkan susu ibu dengan secara halus dan tidak mengguris hati dan tidak kelihatan sebagai memaksa. Bila kita buka soalan, maka satu keinginan untuk mengetahui dan mendapatkan maklumat mengenai penyusuan ibu akan bercambah dalam hati ibu dan pasangan yang baru pertama kali menghadapi kehamilan.

Ingat ya, memaksa dan berceramah panjang tanpa ada strategi, memungkinkan kita kehilangan ibubapa yang berpotensi untuk menyusukan bayi mereka. Ingat yer…

Salam kasih,

 

 

Nak Membanyakkan dan Pekatkan Susu?

Assalamualaikum,

Sekarang ini macam trend ya. berlumba-lumpa  nak makan milk booster. Ramai yg tanya, bagaimana untuk banyakkan susu dan pekatkan susu?

Jawapannya ialah dengan kerap menyusukan bayi anda. Bila kerap susukan bayi, kita dapat create demand dan hantar signal pada otak supaya buat susu lebih banyak. Juga bila kerap menyusu, susu yang terhasil akan lebih banyak lemak dan bayi kita akan kenyang.

 

Susu Ummi untuk Qaisara satu masa dulu.

Jika menjarakkan waktu penyusuan, susu akan mempunyai lebih banyak air dpd lemak, jadi susu kita akan cair. So kerapkan penyusuan. Jika anda buat ini semua, anda tak perlu pun milk booster pun.

Insya Allah.

Salam kasih,

 

Home School

Assalamualaikum,

Saya sangat suka dengan natural parenting. Ini termasuk home school. Tapi apakan daya, saya masih belum dapat merealilsasikan impian sebab kekangan masa. Di facebook saya di invite oleh Hanz untuk joint Natural Parenting & Living Loft group (it’s a closed group and only can joint via invitation) dan saya mendapat macam macam info  regarding natural parenting n also pasal hidup without chemicals. Macam-macam chemicals ada dalam makanan harian kita. emmm no wonder, orang kita skang ni banyak penyakit.

But today, saya bukan nak cakap pasal chemicals or yang seangkatan dengannya but i want to share a  home school link yang saya dapat dpd group tadi. It is very useful and i love it. ini dia


Salam Kasih,

Tidak obesiti!

Assalamualaikum,

Apa khabar? Selamat berhujung minggu ya. hari ini saya ada terbaca mengenai seorang baby yang berumur 6 bulan yang berat badannya 12kg dan dah muat pakai pakaian abangnya yang berumur 4 tahun. emmm..Yang bestnya baby ni hanya minum susu ibu atau kata omputeh, breastfed baby. Dia juga disahkan tidak mengalami obesiti walaupun berat badannya melangkaui kebiasaan bagi bayi seusianya. Ini kerana dia hanya minum susu ibu dan bukan makan makanan pejal. Cayalah.

Anda boleh baca cerita penuh kat sini. Happy reading.

Comelkan?

Salam Kasih,

Lawatan ke Zoo

Assalamualaikum,

Last 2 week saya pulang ke rumah Mertua..Actually, saya plan nak ke JB 2 minggu lepas untuk menghadiri kenduri kahwin sepupu saya tetapi Allah maha besar dan maha mengetahui. Jadi perancangan saya ke JB tidak menjadi tetapi saya pulang ke rumah mertua untuk menghadiri kenduri kesyukuran sempena kepulangan satu-satunya adik ipar saya, Betty dan keluarga dari England. Merah-merah pipi anak-anak Betty kena cuaca panas Malaysia..dan yang paling kalut ialah anak-anak Betty dah jadi kurang fasih berbahasa melayu..hehehe..normal la tu kan..haru biru bila semua orang dalam rumah mertua tu cuba speaking london..hehehe bagus sebab melatih lidah untuk speaking english.

So hari ahad tu hubby dan saya bawa anak-anak ke Zoo Negara sebagai sesi pembelajaran. Bagi anak-anak tengok live cam ner rupa rimau, zirafah, orang utan, bat, buaya, ular, etc la..Seronok dan penat serta sakit kaki sebab jalan keliling zoo.

Kepada Betty, Pian n anak-anak, selamat pulang. Mak dan Ayah dah tak rindu lagi dah lepas ni…

Salam Kasih,

Belajarlah daripada pengalaman….

Assalamualaikum,

Rindu rasanya nak menulis. Tapi tu la kan, menulis ni bila jiwa tak datang, mood tak mari, kosong idea la jawabnya. Walaupun menulis sesuatu yang jelas faktanya. Saya kagum dengan penulis novel sebab mereka ada jiwa dan ada rasa yang menyebabkan idea untuk menulis tetap ada. Dannnn tambahkan dengan minat, kan? Pernah satu ketika waktu saya sekolah menengah dan zaman usia masih 20an dulu, anak dara dan kedut pun tak do masa tu, saya bercita-cita untuk menjadi novelis. Bercita-cita nak menulis sebuah cerita yang nak dibukukan menjadi sebuah novel. Ha dah tontu cerita cinta ler..tapi tu la passion tak de. Menulis 1 muka surat jer, pas tu give up. hahahaha…Sekarang ni di awal 30an ni alhamdulillah, dapat juga saya menulis dan diterbitkan di majalah dan dapat menuis diblog (thank you internet). Dibaca oleh ibubapa/nenek/atok/mak sedara/kawan/adik/etc la dan yang penting apa yang saya tulis itu dapat membantu beribu rakyat Malaysia dan juga dunia yang memahami bahasa melayu ke arah kesihatan yang baik. Kira-kira mission accomplish la yerk.

Kita tinggalkan cerita berangan nak jadi novelis tu, apa yang saya nak sampaikan pada ialah mengenai masyarakat kita yang kadang kala masih lagi alpa dan mungkin terlupa untuk mengambil pengajaran daripada kisah lepas yang ada. Tak kira la kisah itu adalah kisah kita, kisah keluarga mahupun kisah masyarakat.

Sepanjang minggu lepas, kita asyik dihidangkan dengan kekejaman pembunuhan dan pembuangan bayi. Saya tak mahu sentuh isu moral sebab seram. Takut-takut berceramah pasal isu moral, tetiba kena batang hidung sendiri. Naya.

Sayu pilu hati saya bila tengok gambar bayi yang dicampak daripada tingkat 5 kat Sentul tu . Saya tinggal kat situ dulu tau masa zaman anak dara. Kalau tak mahu, kenapa tak diberi sahaja kepada orang lain? Ramai yang inginkan anak tapi Allah belum beri rezeki, maka carilah orang yang begini, berikan anak itu pada mereka.

Mungkin kerana takut dan malu, maka kita bunuh baby yang suci sebab kononya nak padam kesalahan, nak tutup jejak salah itu tapi tahukah anda sebenarnya bila kita buat sesuatu kesalahan yang besar, kesalahan itu takkan padam dalam ingatan kita dan kita akan bawa beban rasa bersalah dan rasa menyesal kerana kesalahan itu sampai mati?

Mungkin kita tak dapat nak tinggalkan dan tak dapat nak padam dari ingatan kita mengenai kesalahan yang ada tapi yang boleh kita buat adalah cuba memperbaiki diri dan keadaan supaya kesalahan yang sama tak berulang dan kesalahan lain tak dimulakan…

Satu lagi perkara yang dilaporkan dalam minggu lepas ialah kematian akibat tersedak susu. Saya bukan menyalahkan sesiapa malah saya rasa sangat-sangat simpati pada kedua ibubapa yang kehilangan anak tersayang. Saya juga seorang ummi, maka saya dapat rasakan kepedihan hati setiap ibu bila sesuatu berlaku pada anak mereka.

Namun suka saya kata, ambillah kisah ini sebagai pengajaran dan sebagai peringatan bahawa bayi bukan seperti kita, pandai mengunyah dan pandai menelan atau pandai meluah semula. Jadi sepanjang bayi kita menyusu, make sure kita ada bersama supaya jika bayi kita tersedak ataupun termuntah, maka kita ada disisi untuk membantu. Lagi satu,jangan beri makanan pejal pada

1. bayi yang masih belum boleh duduk,
2. yang masih belum boleh menelan dengan baik,
3. masih belum boleh tegakkan kepalanya
4. dan ada macam macam lagi petanda yang baby belum sedia untuk makan makanan pejal.

Yang paling penting, tolonglah janganlah campurkan susu dengan nestum dalam botol, kemudian dibesarkan lubang pada puting dan beri pulak pada baby. konon baby lapar, susu dah tak cukup. Dan kemudian beri pulak botol berisi SUTUM (susu+nestum) tu pada baby sambil baby baring. Allahhhhhh…Tolonglah. Saya mohon tolonglah jangan buat begitu. Ada sebab kenapa perkataan “JANGAN” dan “TAK BOLEH” itu dikeluarkan.

satu – kemungkinan tersedak sangat besar,
kedua – susah payah la baby tu nak menelan dan bernafas. bayangkan kita baring dan diberi minuman yang keluar daripada puting tu yang mengalir tanpa henti. Lemas tak? LEMASKAN?

Ketiga – perut baby tu bukanlah sebesar perut kita ni yang boleh besar macam belon. Back to basic la, apa baby perlukan bila menangis? lapar sahajakah? atau lampin basah? atau perut sakit? Ataupun mahukan dakapan sebagai jaminan rasa selamat dan rasa disayangi?

Pesan pada babysitter, jangan buat begitu dan beri tunjuk ajar perkara yang betul. Kalau babysitter/nursery banyak songeh, tukar saja yang lain. Lagi satu, saya ada sebab mengapa saya lebih suka nursery daripada babysitter perseorangan. Sebabnya ialah

1. nursery ada ramai penjaga (walaupun ramai baby/budak), jadi bila yang seorang babysitter pergi toilet atau basuh bottle, ada lagi yang lain boleh tolong tengokkan anak kita.
2. nursery ada cctv (saya kurang pasti nursery orang lain tapi nursery anak saya ada CCTV dan bayaran tidak mahal)
3. babysitter di nursery selalunya dihantar menghadiri kursus
4. di nursery, ada play group. Anak-anak seawal 1 tahun dah diajar dalam bentuk bermain (betul ka ayat ni?) macam menyanyi, baca doa, art, cara bergaul, menulis dan lain-lain
5. Mereka juga mendapat kasih sayang walaupun ramai kanak-kanak yang dijaga. Saya ambil contoh anak-anak saya la, mereka sangat suka cikgu-cikgu di nursery mereka sebab cikgunya sangat baik dan penyanyang.
6. kalau satu cikgu bercuti ada cikgu lain ganti, so kita tak perlu bercuti jadi prestasi tak hancur dek kerana asyik kena ambil cuti.
7. Kalau dinursery anak-anak saya, mereka akan hantar dan ambil anak-anak kita balik sekolah tak kira la sekolah tadika ka, sekolah rendah ke, sekolah menengah ka. Jadi ibubapa yang bekerja macam saya ni kurang sikitlah kerjanya sebab perkhidmatan begini disediakan oleh nursery. Bimbang pun kurang sebab yang ambil hantar tu memang dah jaga anak kita daripada kecil, kan.
8. Oh ya yang paling penting, di nursery tak pakai buai. Semua tidur atas tilam. Tak ada rungutan kata baby susah tido kalau tak de buai.

Saya mohon maaf, jika tulisan saya ini mungkin terkena pada situasi anda tapi itulah hakikatnya.Bukan saya nak kodem tapi sekadar tolong mengingatkan. Kadangkala kita ni nak kena ada yang menegur baru kita beringat. Serupa la dengan saya. Kadang kala saya terlupa, kawan-kawan tolong ingatkan. Manusiakan mudah lupa..Saya juga manusia dan melakukan kesilapan.

Salam Kasih,

Satu Lagi Hikmah Penyusuan Ibu

Assalamualaikum,

Sekadar berkongsi sedikit ilmu daripada kawan-kawan di Facebook

Salam kasih,

Please, No Promotion of Artificial Milk Here. TQ.

Assalamualaikum,

Saya sangat menghormati anda semua sebagai pembaca blog saya dan juga sebagai ibubapa anak-anak Malaysia yang bakal menjadi peneraju negara Malaysia satu hari nanti.

Saya sokong apa jua perniagaan yang anda mahu buat atau telah usahakan.

Namun satu saya minta daripada anda. Saya hanya minta hormatilah saya sebagai seorang pejuang yang sedang berjuang untuk memartabatkan susu ibu.

Jadi pinta saya, janganlah anda menggunakan blog saya ini sebagai medium untuk anda mempromosikan atau mencadangkan sebarang susu gantian kepada susu ibu kepada ibubapa yang membaca blog saya.

Saya faham, anda ingin berniaga tetapi dengan rasa rendah diri dan hormatnya, saya pohon agar tiada lagi yang memberi komen di blog saya yang mencadangkan artificial milk. Jangan kecil hati jika saya tidak approvekan komen anda kerana komen anda ternyata terlalu jauh menyimpang daripada apa yang saya perjuangkan.

Terima kasih.

Salam Kasih,

Tahniah Atas Kejayaan Acara The Great Cloth Diaper Change KL, Malaysia 2011 Utk World Guinness Book Of Records

Assalamualaikum,

Tahniah! tahniah kepada pihak penganjur acara The Great Cloth Diaper Change KL yang telah berlangsung pada 23 April 2011. Mereka telah bertungkus lumus menjayakan acara ini sejak pagi 23 April sehingga 1 pagi 24 April 2011.

Macam-macam ragam dan macam-macam hadiah yang mommies bawa balik di majlis ini.  Semasa acara sebalah malam yang bermula pada 10 malam, saya teruja melihat mommies dan babies  yang datang begitu bersemangat. Tak lupa juga daddies serta anak-anak mereka yang lain yang turut menemani mereka menjayakan acara ini. Paling special ada yang datang pakai baju tidur you! hehehe..actually ianya memang digalakkan. Special betul.

Banyak betul sponsor yang participate dalam acara ini, tanda betapa seriusnya para AJK bekerja. Best.

Saya selaku witness yang bekerjasama dengan Dynas Mokhtar sangat teruja melihat baby yang ditukarkan lampinnya. Tetap maintain tido walaupun their mommies spray air semasa menukar lampin. Agaknya babies ni bisik dalam hati “mummy, buat la apa pun, baby ngantuk ni, nak tido gak”  agaknya la kan, hehehehe.

Saya & Dynas diminta bersama-sama memotong kek tanda simbolik perasmian acara.


Ini Teddy  Bear Cake yang kami potong. Cantik sampai sayang nak makan, kan?

Satu lagi kek cantik.

Masa ni kami tengah tunggu acara untuk cabut no bagi cabutan bertuah & penyampaian sijil. Muka Dynas sikit pun tak berminyak. Muka saya? macam boleh buat menggoreng ek?

Masa ni saya cakap dengan Dynas “Dynas, i pendek ler” n Dynas jawab sambil tergelak “actually I yang terlebih vitamin” hehehe.Humble & pandai dia susun ayat nak sedapkan hati saya.

Meriah memang meriah. Yang membanggakan acara ini boleh dikategorikan acara 1 Malaysia kerana kaum Cina, Melayu dan India bersama-sama menjayakannya. Kagum saya dengan usaha pihak penganjur. Great event and great jobs girls!

Saya dan Dynas bersama pihak penganjur. You all rock, mommies!

Oh ya di event ini juga saya jumpa  PC MBfPC dan juga kawan-kawan lama dari Susuibu.com macam MummyLina, Nik Medai, Salwa, Shida Shahida, Fathin (kalau ada yang tak perasan tu minta maaf yer, ramai la u). Seronok dapat jumpa u all.

Lina yang masih dalam pantang tetap turun padang menguruskan tempat. Lina, ingat pesan akak tau.

Hanz & Saya. Hanz ni orang kuat majlis ni tau.

Apa pun saya nak ucapkan terima kasih kepada pihak penganjur, kerana sudi menjemput saya sebagai salah seorang saksi acara ini bagi pihak Malaysia bagi tahun 2011. Ianya menyeronokkan dan Tahniah sekali lagi!

Update info (27 April 2011):

Majlis ini juga mendapat liputan akhbar-akhbar. Salah satunya ialah Harian Metro yang dikeluarkan 4 hari selepas majlis iaitu pada 27 April 2011. Boleh baca di harian Metro online dengan klik gambar dibawah ni

Salam Kasih,

Acara The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge)

Assalamualaikum,

Kepada Cloth Diaper practicioner, satu acara yang dinamakan The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge) akan diadakan pada 23 April 2011 di Sriptory Box, Level 1, Wisma Bling Lustre, Taman Meranti Jaya, Puchong.

Pada sebelah pagi ada talk & banyak booth yang dibuka dan anda dijemput hadir.

Pada sebelah malam pula akan diadakan Great Cloth Diaper Change World Record breaking Event akan diadakan mulai jam 10 malam – 1  pagi. Untuk acara ini, kepada yang berminat nak pecahkan rekod dunia, boleh la register  di gcdcmalaysia@gmail.com.

Untuk acara ini juga, Alhamdulillah, saya telah dijemput  oleh pihak penganjur sebagai one of the witnesses. Oh ya, pagi tadi saya dimaklumkan oleh pihak penganjur yang saya akan berkolaborasi bersama pelakon terkenal yang juga pro breastfeeding mother, Dynaz Mokhtar sebagai saksi acara ini.

emm, saya juga dimaklumkan oleh pihak penganjur yang sebelah siang Dynaz juga akan memberi talk berkenaan Breastfeeding in Public.

Acara ini kalau tak silap saya mendapat liputan media electronic seperti rancangan Si Kecil Ku Chak (TV3) dan Wanita Hari Ini  (WHI) dan juga liputan melalui media cetak iaitu, Harian Metro.

So ibu dan ayah yang berminat, maklumat lanjut boleh bertanya kepada ClothDiaperMsia@gmail.com.

Jumpa disana.

 Salam kasih,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
September 2019
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.