Archive for the ‘Aktiviti’ Category

Kids Swimming Class

Assalamualaikum,

Lama tak cerita ceriti pasal anak-anak dan diri saya,kan? hehehe menyepi la pulak tahun ni. Bz tu biasa la ekkk…

Nak cerita anak-anak dah mulakan kelas renang mereka pada 27 Mac 2011 yang lalu. Kelas renang ini saya ambil 2 kali seminggu di Pusat Akuatik Shah Alam, disebelah TESCO tu.


Qistina masa hari pertama kelas

Qaisara masa Hari pertama kelas

Ummi dan Wan tengok dari jauh jer

Saya sengaja ambilkan kelas malam daripada pukul 8-9 malam pada setiap Selasa dan Rabu. Kenapa saya enrolled 2 hari seminggu kelas renang ni untuk anak-anak saya? Emmm, sebabnya semasa perbincangan dengan Cikgu, Cikgu renang tu cakap kalau semingu sekali kelas, budak budak senang lupa. Betul juga yer. Pas tu, bila dilihat dari segi bayaran, lebih murah jika ambil 2 kelas seminggu berbanding 1 kelas seminggu. Jadi berkampunglah saya dan Mama saya di Pusat Akuatik daripada pukul 7.50 malam hingga hampir 10 malam di Pusat Akuatik Shah Alam tu setiap Selasa dan Rabu untk menemani anak-anak.

Macam biasa la, Qistina tu masa kelas pertama, dia dah start nangis la, kan.. Tapi Qaisara pulak, Ya Allah, terlebih excited main air sampai cikgu kata dia tak boleh dengar arahan. Tapi masuk hari kedua, saya tengok water confident Qistina dah makin bagus dan Qaisara dah mula dengar kata Cikgu. Agaknya masa hari pertama tu, masing masing masih belum selesa dengan Cikgu Syafik.

Semalam juga telah masuk kelas renang yang ketiga. Qaisara merajuk masa kelas sebab Cikgu tak pimpin tangan dia dan letak dia jauh daripada Qistina. hehehehe.Budak tu memang kuat merajuk.


Qaisara merajuk masa Birthday Party Baby Cinta di Wondermilk, Solaris.

Dah masuk hari ketiga kelas semalam, saya dapati anak-anak saya suka berenang. Qistina dah makin improve dia punya water confident dan Sara?Emmm, dia memang confident walalupun dah terlemas masa bermain air selepas kelas kedua minggu lalu. Kejat Mak tengok anak Mak lemas dalam air cetek, you. Nasib baik Qistina ada, cepat cepat dia angkat adik.

Ok la, chow dulu.

Salam Kasih,

Qaisara dah satu Tadika dengan Qistina!

Assalamualaikum,

Akhirnya sudah sampai tahun baru dan dah anak-anak dah mula sekolah. Qistina punyalah happy bila tahu hari Jumaat (6/1/2012) dah tiba. Sebabnya itu hari pertama dia naik sekolah dan berada dalam kelas 6 tahun. Ketawanya mengekek-ngekek. Gumbira tak terkata.

Saya ambil cuti sempena nak menghantar Qistina ke sekolah. dalam masa yang sama sudah tentu saya bawa sekali Qaisara untuk sama-sama hantar Qistina ke tadika. Tapi Qaisara ni pun sama excitednya dengan kakak macam la dia nak sekolah tadika. Emmm… dengan kasut sekolah, dengan track bottom dan t-shirt.. Jus like her kakaknya.

Masa hantar Qistina masuk kelas, suddenly cikgu Qistina suh adik daftar sekali kat Tadika tu. emmm…Alhamdulillah la sebab sebelum ni kami memang dah mengecek dengan cikgu untuk hantar Qaisara ke Tadika yang sama, tapi diletakkan dibawah KIV. Bila dapat peluang cam ni, emmm, senang la ummi cam ni. Pagi hantar satu sekolah jer. Pas tu tengahari ambil dan hantar 2 orng sekali balik taska.


Tudung Qaisara dah terbang, setengah jam jer ada kat kepala.

Daripada perbualan dengan cikgu, ada la dalam 11 org termasuk Qaisara murid 4 tahun. Alhamdulillah, ada la Qaisara kawan-kawan yang sebaya.

Kalau Isnin aka hari ke 2 ok, maka akan berterusanlah Qaisara bersekolah disana. Kalau tak, balik Taska la. Tahun depan baru mula semula. hehehe…

Oh ya, tahun ni Tadika MAIWP ada uniform baru, so sementara nak tunggu uniform siap, kena la pakai t-shirt n track bottom.

Salam kasih,

Kids Flower Arrangement Workshop + Fun Kids Traffic Zone

Assalamualaikum,

Apa khabar? sekolah dah nak mula semula dah kan? Cepatnya masa berlalu. Dah tentu Qistina orang yang paling menanti nanti masa untuk kembali ke sekolah. “Sekolah kakak ni cuti lama sangat la. Rindu Cikgu and friends” kata Qistina.

Apa aktiviti home school yang dilakukan bersama yer sepanjang cuti sekolah ni? Bercuti dan melancong? Balik kampung? Emmm, semua tu Qistina dan Qaisara ada buat. Balik kampung aka umah nenek/atok derang yang nunnnn jauh depan mata jer..kat Shah alam dan Kepong, KL. Hahahahaha..nak wat cam ner, nenek and atok tinggal dekat sangat.

“Kampung kita ni dalam bandar la, kakak” kata saya pada Qistina. Nak wat cam ner, kampung saya juga dalam bandar. Umah atok nenek sebelah ibu saya kat Johor Bahru tu. Tengah bandar ko…Tak sunyi langsung. Nasib baik la kampung sebelah ayah saya area kampung yang betul betul punya kampung, nun di Jelebu Tengah. Merasa la juga suasana kampung.

Balik semula ke tujuan asal dan tajuk entry ni…Melalut dah jauh dah ni…Iklan…

Sebenarnya kadang-kadang nak  melakukan aktiviti home school bersama dengan anak-anak, kita tak perlu berbelanja besar. Adakalanya percuma atau belanjanya tak lebih daripada RM20. Cuma kena pandai cari aktiviti la..contohnya main layang-layang ke, swimming ka (public pool kat Putrajaya hanya bayar RM3 kalau tak silap saya).

Saya dan suami juga sentiasa mencari aktiviti berfaedah dan masa yang berkualiti untuk bersama-sama dengan anak-anak. Atas sebab itu, Saya daftarkan nama kedua-dua anak saya untuk joint Kids Flower Arrangement Workshop, di Mid Valley.  Workshop ni free tau! So pada 24 disember 2011 yang lalu, selepas habis waktu kerja separuh hari pada hari sabtu, kami bawa la anak-anak untuk joint aktiviti percuma ni. Kenapa saya pilih Kids Flower Arrangement Workshop ini berbanding dengan aktiviti lain yang ada dalam senarai Mid Valley? Sebabnya parents are allow to accompany their kids. Seronok tak terkata. Anak-anak excited dengan hasil kerja tangan mereka. Boleh bawak balik dan makan plak lepas tu.

Jom tengok gambar jom!

Ready to start the activity. Dah ambil pot masing masing.

Qistina & Qaisara kena interview dulu. Saya rasa mereka dipilih untuk diinterview because they’re the only Malay kids yang participated in this workshop kot?


Qistina tekun menghias pot dia sampai tak nampak Abah nak ambil gambar

Abah plak melayan dan guide anak-anak menghias pot derang.


Together-gether Ummi dan Abah menolong anak-anak buat flower arrangement.

Yeay! Kakak dapat sijil! tengok , cantik tak  Kakak buat?

Yeay! Adik dapat sijil too!cantik tak flower pot Adik?

Jom Gambar ramai ramai!

Dah penat jalan kat Mid Valley, kami ke Carrefour Bukit rimau, Shah Alam pulak. Kami nak naik motor kat Kid Traffic Fun Zone (tak ingat dah apa nama sebenar tempat ni). Satu motor hanya RM7.00/15 minit.

 

Seronok, kan? Nak cuba? Boleh, gi je Carrefour Bukit Rimau.

What a memorable moments dengan anak-anak dan hubby on that day. Teringat masa zaman membesar, Papa & Mama pun selalu bawa kami melakukan aktiviti begini. Seronok!

Jumpa lagi!

Salam Kasih,

Qistina & Qaisara – Modeling For NONA TV3

Assalamualaikum,

Ini sebenarnya entry yang asyik-asyik tertangguh. Nak cerita sedikit sebagai kenang-kenangan anak-anak nanti. Pada 1 November 2011 yang lalu, Tina & Sara telah terpilih untuk menjadi model fesyen kanak-kanak untuk slot fesyen rancangan NONA, TV3 yang disiarkan pada setiap Ahad jam 2 petang.

Jom tengok gelagat derang masa shooting  dengan krew NONA, TV3.

 

 

 

 

 

Thanks to Mama & Scha Ramsey kerana menguruskan anak-anak semasa shooting. Saya kena bekerja masa tu.

jom tengok Video masa shooting plak :

Qistina & Qaisara Modeling For NONA TV3

Ini pulak selepas disiarkan di rancangan NONA episod 48 year 2011 pada 27 november 2011. Shootingnya 2 jam, keluarnya tak dan seminit..hahaha..biasa la tu ekk.. tengok yer sebab derang keluar di awal-awal rancangan.

NONA Episod 48 year 2011- TV3

Emm, ini sebagai memberi pengalaman kepada anak-anak saya agar lebih berkeyakinan. Saya ingin anak-anak saya cuba pelbagai perkara bagi menaikkan self esteem mereka. Sudah tentu sebelum melibatkan anak saya dengan shooting ini, saya tanya pendapat mereka dahulu. Saya hanya bersetuju selepas anak-anak saya juga bersetuju.

Salam kasih,

Jalan-jalan Sampai Pengsan

Assalamualaikum,
Macam yang korang tahu, kan..saya memang jarang nak bercerita mengenai puteri-puteri kesayangan saya, Qistina dan Qaisara. Emmm…bukan tak ada rasa nak bercerita mengenai mereka tapi saya segan, takut dikatakan terlalu excited atau terlalu bangga dengan anak-anak. tapi kan, saya memang bangga dengan dia orang.

Semalam, selepas habis waktu kerja saya bawa mama ke Masjid Negeri, Shah Alam sebab papa  ajak makan nasi Arab kat gerai di perkarangan Masjid. Perh, sedap hingga menjilat jari.


sampai licin dulang tu kita orang kerjakan..

Papa, saya dan Sara

Sebelah petang dalam pukul 4 petang, kami ke Ikano & Ikea. saja rikki barang-barang kat sana. Emm, Anak-anak teruja masuk Ikea sebab rasanya inilah kali pertama sejak derang dah besar ni, kami ke Ikea. Sampai lenguh dan penat la. Terpaksa babywearingkan Qaisara yang dah besau tu.. Tapi tak lama sebab tak tahan la, berat dah dia tu.

Hehehe, Qistina siap tidur baring kat katil Ikea. test sedap ke tak katil ni…nanti boleh suruh Abah beli untuk kakak.

Qaisara nak jugalah test katil cam kakak.

Nak balik dah ni…Bye bye..

Dalam kereta masa on d way balik, dua dua pengsan sebab keletihan berjalan dalam Ikea jer…

Salam Kasih teramat sayang buat kedua Puteri tersayang,

Lawatan ke Zoo

Assalamualaikum,

Last 2 week saya pulang ke rumah Mertua..Actually, saya plan nak ke JB 2 minggu lepas untuk menghadiri kenduri kahwin sepupu saya tetapi Allah maha besar dan maha mengetahui. Jadi perancangan saya ke JB tidak menjadi tetapi saya pulang ke rumah mertua untuk menghadiri kenduri kesyukuran sempena kepulangan satu-satunya adik ipar saya, Betty dan keluarga dari England. Merah-merah pipi anak-anak Betty kena cuaca panas Malaysia..dan yang paling kalut ialah anak-anak Betty dah jadi kurang fasih berbahasa melayu..hehehe..normal la tu kan..haru biru bila semua orang dalam rumah mertua tu cuba speaking london..hehehe bagus sebab melatih lidah untuk speaking english.

So hari ahad tu hubby dan saya bawa anak-anak ke Zoo Negara sebagai sesi pembelajaran. Bagi anak-anak tengok live cam ner rupa rimau, zirafah, orang utan, bat, buaya, ular, etc la..Seronok dan penat serta sakit kaki sebab jalan keliling zoo.

Kepada Betty, Pian n anak-anak, selamat pulang. Mak dan Ayah dah tak rindu lagi dah lepas ni…

Salam Kasih,

Selamat Hari Lahir Qaisara

Salam,

Diam jer saya lepas raya ni yer..tak bersuara langsung..seronok raya..seronok?Seronok 2 -3 hari jer..Masuk raya ke 5 saya dah bekerja semula dan raya ke 6 saya dan Qaisara pula diserang Chicken pox. Terus collaps tak boleh bangun 3 hari. Tak boleh makan dan minum (paksa juga la minum air sikit).

Penangan kena chicken pox pada orang dewasa, memang teruk. Muka dan badan penuh cacar. Nasib baik Qaisara tak seteruk saya. So kira ok la juga. Tak de la teruk hubby nak jaga saya dan Qaisara dalam 4 hari pertama. Lepas tu, kami diexport ke Putrajaya untuk dijaga oleh Mama & Papa sebabnya hubby dah kena kerja.

Sekarang ni masih lagi dalam healing process. Semoga cepat la sembuh. Qistina pun dah makin sembuh. Hanya tinggal parut saja pada dia. Qaisara pulak masih juga dalam healing process.

Dalam kami sekeluarga diserang chicken pox, tarikh 20 September 2010 tiba. Besday Qaisara tahun ni disambut dengan sangat sederhana kerana kami masih dalam proses kuarantin. hehehehe chicken pox punya penangan.  Hanya kami dan keluarga dekat sahaja yang sambut besday Qaisara di umah Angah kat Putrajaya.

Selamat Hari lahir Qaisara Madihah, semoga yang indah indah sahaja yang hadir dalam hidup anakanda sepanjang hayat. Ummi sayang adik! Hepi Besday Sayang!!

Salam Kasih Sayang Yang Teramat Sayang Buat Kedua Anakanda Ummi,

Lagenda Budak Setan

Salam,

Dah tengok cerita Lagenda budak Setan? Cerita ni di adaptasikan daripada novel yang very the popular masa zaman remaja dan juga masa zaman vouge (hehehe..blom kawen daaa)..

Saya dah tengok dah.. hahahaha..malu plak sebab cam bebudak tengok kisah cinta. Semalam petang lepas balik  kerja. Ceritanya best tak? Sukar saya nak jawab sebab saya ni sekarang sudah kategori wanita matang yang sudah berada di dunia nyata. Dunia nyata maksud saya, saya telah berumahtangga. Jadi bila saya tonton wayang ini, hati memang susah nak feeling feeling ni.

Saya memang peminat dan pembaca novel yang tegar dari zaman belasan tahun sehingga sebelum saya dapat anak. Beratus-ratus novel saya dah baca tapi ntah kenapa novel yang satu ini tidak ada terlintas dalam benak fikiran saya untuk saya beli dan baca. Tapi saya tahu, ramai yang kata plot ceritanya best. Jadi untuk singkatkan masa dan movie dah keluar, saya ke panggung la untuk tahu best benar ke cerita ini.

Kesimpulannya, ok la..hahaha..jahat aku, cuma bagi ok la jer.

Saya rasa macam ada missing piece pada cerita ini. Mungkin saya kena beli juga novel ini dan baca, baru paham dengan lebih jelas kot. Kisah cinta orang remaja dan juga ada diselitkan kisah alam rumahtangga.

Mana nak beli ekk? kat kedai buku ada lagi ker? Semalam dah pi kedai buku tapi tak jumpa ler…

Mood: nak baca buku pagi ni..psttt..anak anak saya dah bangun dan keluar dari bilik tidur secara berpimpinan tangan. Cute!

Salam Kasih,

Aktiviti Pagi Ini

Salam,

Saya bangun pagi ini macam biasa la, 5pm. Golek-golek sekejap atas katil, solat subuh, kemas apa yang patut dan mula on laptop untuk buat sedikit preparation untuk kerja saya di Banting pada pukul 10 pagi ini.

Sedang asyik menaip datang Qistina dan duduk diriba saya. Jam baru menunjukkan pukul 6:40 pagi. emm anak-anak saya memang selalunya akan bangun pagi-pagi dan mereka tidak susah untuk dikejutkan.

Mouse beralih arah la nampaknya. Qistina sudah pegang. Saya beri dia melukis menggunakan Paint. Kemudian datang adik. Layan saja la anak-anak ni. Ok cukup. Bagi ummi plak sambung kerja.

Saya beri pensil kaler & Magic kaler + kertas kosong untuk alih perhatian mereka agar saya dapat menyiapkan kerja saya.

Siap kerja saya, saya pula yang turut sama melukis dengan mereka.hehehehe..lukisan ummi buruk la..
kemudian saya google untuk cari colouring sheet untuk anak-anak saya warnakan. Antara laman web yang saya jumpa ialah www.coloring-pages-kids.com dan banyak lagi. (sekadar menyebut satu laman web sahaja sebab banyak sangat).

Oh ya, lama dah kami tak mewarna menggunakan water colour. Bila ekk boleh buat aktiviti tu? Weekend ni, Sabtu saya ada kenduri di Balakong dan Seri Kembangan. Ahad pulak ada aktiviti di Hospital Bersalin Razif.  Mungkin petang Ahad tu agaknya…hopefully la ekk..

p/s: handphone saya rosak dan tidak mengeluarkan nada dering bila ada panggilan masuk atau sms masuk. Kalau saya tidak jawab tu, saya tidak perasan la agaknya dan jika penting, sila tinggalkan pesanan secara bertulis aka sms supaya saya boleh call atau alert anda semula untuk call saya semula. Harap maklum.

Salam Kasih,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
April 2021
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.