Archive for the ‘Campaign’ Category

HIMPUN SEJUTA UMMAH

Assalamualaikum,

Kepada yang tidak perasan dan tidak tahu, Akan ada satu perhimpunan sejuta Ummah di Stadium Shah Alam pada esok, Sabtu.  Ianya dianjurkan oleh NGO yang bergelar HIMPUN yang memperjuangkan agama Islam. Oleh itu sudah tentu perhimpunan ini bersangkut paut dengan agama kita, ISLAM. Dikatakan nak menangani masalah murtad dikalangan orang Islam yang semakin berleluasa.

Objekti perhimpunan dan segala yang berkait dengan perhimpunan ini boleh dibaca di HIMPUN.

Terpulang samada anda nak hadir atau tidak. Saya? rasanya tidak kot sebab nak bawa anak-anak ke tempat yang sangat penuh dengan orang yang terlalu ramai sebegitu, amat berisiko bagi keselamatan anak-anak saya.
Namun begitu, saya menyokong usaha untuk membendung masalah murtad dikalangan umat Islam khususnya dan khasnya di Malaysia ini.

Oh ya, saya difahamkan yang perhimpunan ini HALAL ya. Permitnya diluluskan oleh kerajaan. So ini bukan perhimpunan haram.

Salam kasih,

Biar Ada Strategi!

Assalamualaikum,

Bila susu kurang, saya tidak salahkan ibu-ibu bila saya dapat tahu yang mereka kurang memahami konsep supple and demand. Ini kerana bukan semua orang dapat ilmu  breastfeeding ni.Adayang dah silap langkah atau susu dah tak ada, baru ilmu sampai pada mereka.Adayang dah nak masuk anak 5, baru terbuka hati untuk mengenali penyusuan ibu.Kan? Betul tak? Jangan pandang serong pada mereka yang menyusukan bayi mereka dengan susu gantian. Mereka juga ibu, pastinya mereka mahukan yang terbaik untuk anak mereka.

Cuma harapan saya dan kawan-kawan yang sama-sama berjuang demi penyusuan ibu, bila kita tahu ada ibu yang hamil, especially yang pertama kali hamil,cubakita dekat dan perkenalkan susu ibu. Tapi perkenalkan tu bukanlah bermaksud sampai memaksa, Maksud memperkenalkan susu ibu ialah dengan ayat-ayat seperti, “dah ada orang cerita mengenai penyusuan ibu?” atau “ nanti dah tahu dah susu apa nak beri pada baby?”. Ini supaya kita dapat cetuskan idea dan memperkenalkan susu ibu dengan secara halus dan tidak mengguris hati dan tidak kelihatan sebagai memaksa. Bila kita buka soalan, maka satu keinginan untuk mengetahui dan mendapatkan maklumat mengenai penyusuan ibu akan bercambah dalam hati ibu dan pasangan yang baru pertama kali menghadapi kehamilan.

Ingat ya, memaksa dan berceramah panjang tanpa ada strategi, memungkinkan kita kehilangan ibubapa yang berpotensi untuk menyusukan bayi mereka. Ingat yer…

Salam kasih,

 

 

Please, No Promotion of Artificial Milk Here. TQ.

Assalamualaikum,

Saya sangat menghormati anda semua sebagai pembaca blog saya dan juga sebagai ibubapa anak-anak Malaysia yang bakal menjadi peneraju negara Malaysia satu hari nanti.

Saya sokong apa jua perniagaan yang anda mahu buat atau telah usahakan.

Namun satu saya minta daripada anda. Saya hanya minta hormatilah saya sebagai seorang pejuang yang sedang berjuang untuk memartabatkan susu ibu.

Jadi pinta saya, janganlah anda menggunakan blog saya ini sebagai medium untuk anda mempromosikan atau mencadangkan sebarang susu gantian kepada susu ibu kepada ibubapa yang membaca blog saya.

Saya faham, anda ingin berniaga tetapi dengan rasa rendah diri dan hormatnya, saya pohon agar tiada lagi yang memberi komen di blog saya yang mencadangkan artificial milk. Jangan kecil hati jika saya tidak approvekan komen anda kerana komen anda ternyata terlalu jauh menyimpang daripada apa yang saya perjuangkan.

Terima kasih.

Salam Kasih,

Tahniah Atas Kejayaan Acara The Great Cloth Diaper Change KL, Malaysia 2011 Utk World Guinness Book Of Records

Assalamualaikum,

Tahniah! tahniah kepada pihak penganjur acara The Great Cloth Diaper Change KL yang telah berlangsung pada 23 April 2011. Mereka telah bertungkus lumus menjayakan acara ini sejak pagi 23 April sehingga 1 pagi 24 April 2011.

Macam-macam ragam dan macam-macam hadiah yang mommies bawa balik di majlis ini.  Semasa acara sebalah malam yang bermula pada 10 malam, saya teruja melihat mommies dan babies  yang datang begitu bersemangat. Tak lupa juga daddies serta anak-anak mereka yang lain yang turut menemani mereka menjayakan acara ini. Paling special ada yang datang pakai baju tidur you! hehehe..actually ianya memang digalakkan. Special betul.

Banyak betul sponsor yang participate dalam acara ini, tanda betapa seriusnya para AJK bekerja. Best.

Saya selaku witness yang bekerjasama dengan Dynas Mokhtar sangat teruja melihat baby yang ditukarkan lampinnya. Tetap maintain tido walaupun their mommies spray air semasa menukar lampin. Agaknya babies ni bisik dalam hati “mummy, buat la apa pun, baby ngantuk ni, nak tido gak”  agaknya la kan, hehehehe.

Saya & Dynas diminta bersama-sama memotong kek tanda simbolik perasmian acara.


Ini Teddy  Bear Cake yang kami potong. Cantik sampai sayang nak makan, kan?

Satu lagi kek cantik.

Masa ni kami tengah tunggu acara untuk cabut no bagi cabutan bertuah & penyampaian sijil. Muka Dynas sikit pun tak berminyak. Muka saya? macam boleh buat menggoreng ek?

Masa ni saya cakap dengan Dynas “Dynas, i pendek ler” n Dynas jawab sambil tergelak “actually I yang terlebih vitamin” hehehe.Humble & pandai dia susun ayat nak sedapkan hati saya.

Meriah memang meriah. Yang membanggakan acara ini boleh dikategorikan acara 1 Malaysia kerana kaum Cina, Melayu dan India bersama-sama menjayakannya. Kagum saya dengan usaha pihak penganjur. Great event and great jobs girls!

Saya dan Dynas bersama pihak penganjur. You all rock, mommies!

Oh ya di event ini juga saya jumpa  PC MBfPC dan juga kawan-kawan lama dari Susuibu.com macam MummyLina, Nik Medai, Salwa, Shida Shahida, Fathin (kalau ada yang tak perasan tu minta maaf yer, ramai la u). Seronok dapat jumpa u all.

Lina yang masih dalam pantang tetap turun padang menguruskan tempat. Lina, ingat pesan akak tau.

Hanz & Saya. Hanz ni orang kuat majlis ni tau.

Apa pun saya nak ucapkan terima kasih kepada pihak penganjur, kerana sudi menjemput saya sebagai salah seorang saksi acara ini bagi pihak Malaysia bagi tahun 2011. Ianya menyeronokkan dan Tahniah sekali lagi!

Update info (27 April 2011):

Majlis ini juga mendapat liputan akhbar-akhbar. Salah satunya ialah Harian Metro yang dikeluarkan 4 hari selepas majlis iaitu pada 27 April 2011. Boleh baca di harian Metro online dengan klik gambar dibawah ni

Salam Kasih,

Acara The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge)

Assalamualaikum,

Kepada Cloth Diaper practicioner, satu acara yang dinamakan The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge) akan diadakan pada 23 April 2011 di Sriptory Box, Level 1, Wisma Bling Lustre, Taman Meranti Jaya, Puchong.

Pada sebelah pagi ada talk & banyak booth yang dibuka dan anda dijemput hadir.

Pada sebelah malam pula akan diadakan Great Cloth Diaper Change World Record breaking Event akan diadakan mulai jam 10 malam – 1  pagi. Untuk acara ini, kepada yang berminat nak pecahkan rekod dunia, boleh la register  di gcdcmalaysia@gmail.com.

Untuk acara ini juga, Alhamdulillah, saya telah dijemput  oleh pihak penganjur sebagai one of the witnesses. Oh ya, pagi tadi saya dimaklumkan oleh pihak penganjur yang saya akan berkolaborasi bersama pelakon terkenal yang juga pro breastfeeding mother, Dynaz Mokhtar sebagai saksi acara ini.

emm, saya juga dimaklumkan oleh pihak penganjur yang sebelah siang Dynaz juga akan memberi talk berkenaan Breastfeeding in Public.

Acara ini kalau tak silap saya mendapat liputan media electronic seperti rancangan Si Kecil Ku Chak (TV3) dan Wanita Hari Ini  (WHI) dan juga liputan melalui media cetak iaitu, Harian Metro.

So ibu dan ayah yang berminat, maklumat lanjut boleh bertanya kepada ClothDiaperMsia@gmail.com.

Jumpa disana.

 Salam kasih,

HUKUM PENYUSUAN IBU & HUBUNGAN IBU/ANAK/KELUARGA SUSUAN

Assalamualaikum,

Sebenarnya saya dah lama nak tulis mengenai hal ini. Saya nak berkongsi ilmu yang saya dapat semasa memandu dalam perjalanan pulang ke rumah dalam minggu lalu. Ilmu yang saya dapat dalam rancangan soal jawab agama di Radio Malaysia Negeri yang berbicara mengenai Hukum Hakam Penyusuan Ibu. Saya tidak ingat nama ustaz yang menyampai kuliah dan menjawab segala persoalan mengenai hukum hakam penyusuan ibu dalam Islam.

Daripada yang saya dengar, saya kongsikan sebahagiannya la yer.

1. Hak untuk menyusu adalah hak ibu

Maknanya seseorang ibu itu boleh memilih samada hendak menyusukan bayinya atau pun tidak. Jika dia memilih untuk tidak menyusukan bayinya, walaupun disuruh oleh suaminya untuk menyusukan bayi mereka, tidaklah jatuh hukum derhaka kepada suami.

2.Tanggungjawab suami mencari ibu susuan jika isteri tidak mahu menyusukan bayi

Jika isteri menolak atau tidak berkemampuan untuk menyusukan bayi mereka, suami bertanggungjawab untuk mencari ibu susuan untuk anak mereka.

3. Syarat wajib menjadi anak susuan

a. Bayi tersebut mestilah berumur 2 tahun ke bawah.

b. 5 kali kenyang – 5 kali kenyang ini bermaksud, 5 kali menyusu dan setiap penyusuan ibu itu haruslah sehingga bayi itu benar-benar puas , nampak kenyang, tidak meragam dan jika ada sendawa ianya boleh dijadikan panduan sebagai kenyang.

4. Hukum Maram antara anak susuan dan adik beradik susuan

a. Adik beradik susuan tidak boleh berkahwin

b. Anak susuan tidak boleh berkahwin dengan nenek/atuk disebelah ibu dan ayah susuan

c. Anak susuan tidak boleh berkahwin dengan ayah susuan

d. Tidak boleh berkahwin dengan adik beradik kepada ibu dan bapa susuan

e. Haram berkahwin dengan anak kepada ayah susuan yang berlainan ibu. maknanya jika ayah susuan tu ada berkahwin 2 atau lebih, tidak boleh berkahwin dengan anak ayah susuan tersebut. Dalam bahasa lain ianya bermakna anak tiri ibu susuan la (begitu juga dengan anak kepada ibu susuan dengan suami terdahulu atau terkemudian (jika berlaku perceraian).

f. Tidak boleh berkahwin dengan anak perempuan kepada adik-beradik susuan lelaki atau perempuan

Nota: Yang lain-lain saya tak ingat sangat. Rugi tak rakam masa tu. Kepada yang arif dalam hukum hakam ni, kalau ada kesilapan disini, minta betulkan. Terima kasih.

5. Pembahagian harta dengan anak susuan

Hukum mahram anak susuan dengan adik beradik dan ayah/ibu susuan hanya setakat hubungan nikah kahwin dan tidak termasuk dalam pembahagian harta. Namun begitu, adalah tidak salah jika ayah susuan ingin menyerahkan sebahagian hartanya kepada anak susuannya. Maknanya di sini ialah anak susuan tidak termasuk dalam hukum farait.

6. Lain-lain

- Adalah haram jika adik-beradik susuan memandang satu sama lain dengan perasaan berahi

- Jika mereka berkahwin tanpa mengetahui mereka adalah adik beradik susuan, mereka perlu dipisahkan (apa istilah dalam Islam ni yer?). Ustaz tersebut ada juga menyebut mengenai tindakan yang perlu diambil jika mereka tidak boleh dipisahkan tetapi saya dah terlupa apa dia. Jika ada yang tahu, minta email saya supaya saya boleh update info untuk pengetahuan bersama.

7. Apa hukumnya kalau suami terminum susu isteri?
Tidak mengapa dan hukumnya harus, dan tidak akan menjadi anak susuan kerana salah satu syarat wajib menjadi anak susuan ialah 2 tahun ke bawah. Suami confirm dah lebih dpd 2 tahun umurnya.

Disclaimer:

1.Saya izinkan untuk anda kongsikan ilmu ini bersama rakan-rakan yang lain. Sila link kan semula ke blog saya supaya jika ada soalan atau percanggahan atau pembaharuan fatwa, saya boleh update.

2.Jika ada percanggahan atau kesilapan dalam penulisan saya mengenai hal ini, saya mohon agar email saya di zatul@babynme.com.my agar saya boleh membetulkan fakta dan hukumnya.

Terima kasih.

 

Nota Terkini (31 Januari 2012) :

Telah ada fatwa terkini yang dikeluarkan hasil daripada muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-96 yang bersidang pada 13-15 Oktober 2011. Boleh baca di artikel terkini BABY N ME (sila klik)   atau laman web e-Fatwa (sila klik).

Harap maklum.

Salam Kasih,

Perjuangan kita mungkin sama

Assalamualaikum,

Anda ada sesuatu yang diperjuang dalam hidup anda? Maksud saya, anda memperjuangkan sesuatu yang hanya sedikit kepentingannya dengan diri dan keluarga anda?maksud saya dari segi menjana pendapatan keluarga

Saya ada. Saya berjuang demi memertabatkan penyusuan ibu atau breastfeeding kata orang putih. Saya mendambakan diri untuk breastfeeding sejak tahun 2005. Sejak saya masih mengandung. Waktu itu saya mengajak kawan-kawan dan sedara-mara yang sama mengandung untuk mengenali apa itu susu ibu. Masa tu saya tidak jumpa forum-forum berkenaan susu ibu. Saya buta forum masa tu. Cuma pada tahun 2006, selepas selesai berpantang, saya mula mengenali forum susuibu.com dan website website lain yang berkaitan.

Sehinggalah saya kini mempunyai 2 anak yang sudah pun melepasi waktu /tempoh penyusuan ibu, saya masih lagi memperjuangkan susu ibu. Ramai yang bertanya pada saya bila tahu passion saya dalam breastfeeding, “aikk, anak dah tak menyusu pun masih lagi berjuang untuk breastfeeding?”

Adakah saya berjuang kerana nama? Sudah tentu tidak. Saya hanya ingin lihat generasi kita yang akan datang mempunyai kesihatan yang baik dan lain-lain benefit yang dapat diperolehi hasil daripada penyusuan ibu.

Hala tuju saya satu, ingin mempromosi susu ibu dan menyampaikan maklumat yang betul mengenai penyusuan ibu serta membantu ibu-ibu dalam menjayakan penyusuan ibu. Mungkin ada dikalangan anda sama perjuangannya dengan saya. Marilah kita berjuang bersama sebab lebih ramai yang bersuara, maka lebih kukuhlah dan kuatlah sesuatu perkara.

Jika ada ibu diluar sana yang berminat untuk bersama berjuang, nasihat saya carilah ilmu dan dapatkan kepastian dan jawapan bagi setiap persoalan yang ada mengenai susu ibu. Jangan sampaikan ajaran sesat akibat daripada salah fahaman kita.

Juga jagalah tutur kata dan jangan sampai menyentuh dan menyinggung hati ibu yang tidak dapat/tidak berjaya/tidak menyusukan bayi mereka.  Etika yang satu ini perlu dijaga.

Doa saya semoga perjuangan kita diberkati Allah SWT. Semoga kita satu arah, satu tujuan dan saling menyokong antara satu sama lain. Jangan ambil peduli dan persoalkan apa yang orang lain sudah buat untuk penyusuan ibu tapi kita perlu ambil berat dan teliti  ‘apa yang kita boleh dan sudah sumbangkan dalam memartabatkan penyusuan ibu‘. Jika kita fokus, kita akan lebih berjaya.  Insya Allah…

Allah itu maha mengetahui dan Insya Allah, besar ganjarannya buat kita  kerana memperjuangkan sesuatu yang diminta oleh agama.

Salam Kasih,

Benarkah Milk Booster/Supplement Menjadi Penyelesaian Masalah Kurang Susu?

As Salam,

Kebelakangan ini, ibu-ibu yang berjumpa dengan saya sering mengadu mengenai masalah kurang susu. Di kalangan mereka, ramai yang bertanya bagaimana boleh diatasi masalah kurang susu ini. Bila di soal selidik, ramai dikalangan mereka yang terlalu bergantung harap kepada supplement/ milk booster dan kurang mengambil berat mengenai kekerapan penyusuan dan kekerapan pengosongan payudara yang betul. Bukan mereka sahaja tetapi mungkin ramai lagi di luar sana yang culas dan terlalu mengharapkan keajaiban daripada milk booster dan supplement yang sering digembar gemburkan dapat menambah penghasilan susu dan memekatkan susu ibu.

Pada pandangan saya, bukanlah menjadi satu kesalahan kalau inginkan susu badan yang banyak.Itu namanya naluri keibuan dan ianya sangat mulia kerana niat itu bersangkut paut dengan tanggungjawab kita pada si kecil. Juga bukan menjadi kesalahan jika ingin mencuba pelbagai supplement/milk booster yang dipercayai dapat meningkatkan penghasilan susu ibu. Tetapi pengambilan supplement/milk booster/ ini sebenarnya perlu seiring dengan usaha yang kerap untuk mengosongkan payudara (breast) ibu kerana ia sangat perlu/penting dan menjadi kunci utama dalam konsep supply & demand yang mana sangat penting dalam proses penghasilan susu ibu. Kalau payudara tidak dikosongkan ataupun tidak kosong dengan betul, bagaimana susu yang baru nak dihasilkan, bukan?

Secara logiknya la sebagai contoh, kalau hari ini kita memasak, dan kemudian anak dan hubby makan hanya sedikit aje. Kemudian kita masak lagi, masak sikit jer sebab lauk semalam ada lagi. Kemudian hal ni berlarutan selama seminggu,.Hubby dan anak hanya makan sikit setiap kali kita masak dan panaskan balance lauk semalam. Kemudian cukup seminggu kita pun dah malas nak masak lagi sebab lauk semalam banyak lagi. Kita hanya panaskan lauk balance semalam dan hubby/anak dah tak nak makan-makan lagi dah sebab kita hanya hidangkan lauk yang dipanaskan tu. Akhirnya kita dah completely malas nak masak dan hanya beli la makanan kat restoran makanan segera sebagai ganti.Buat apa nak masak ek kalau dah tak de orang nak makan? Nampak tak kesannya?

Ha, cam tu la badan kita berfungsi, kalau susu tu dikeluarkan sepenuhnya, maka breast kita akan produce susu lain. Tapi kalau tak dikeluarkan, buat apa nak hasilkan susu yang lain sebab balance susu masih ada dalam breast, kan? Penyudahnya, breast kita dah bagi signal kat otak, tak payah la susah payah nak hasilkan susu sebab keperluan dan permintaan tak banyak. Akhirnya susu kurang/ kering dan kita kena la beli susu segera dalam tin atau kotak kat pasaraya. Nampak tak persamaan dengan contoh diatas tadi?

Satu lagi kesan akibat kurangnya pengosongan breast (samada menyusu bayi atau pengepaman), air susu badan ibu akan lebih cair kerana mengandungi lebihan air dalam kandungan susu tadi.Ramai yang mengeluh kerana susu cair dan anak cepat lapar bila diberi susu ibu. Ramai yang tidak perasan dan sedar akan kesan yang satu ini. Petuanya senang saja, kalau nak susu nampak pekat, kerapkan pengosongan payudara tadi.

Jadi kosongkan breast dengan betul, kerapkan penyusuan/pengepaman dan jika nak ambil supplement/milk booster, kaji dulu samada ianya sesuai atau tidak dengan condition/tahap kesihatan diri kita dan bukannya sekadar menjadi pengikut kepada amalan orang lain. Ini kerana bukan semua milk booster sesuai dengan semua orang.

Daripada sudut lain iaitu dari segi perniagaan, saya lihat sikap kebergantungan ibu-ibu kepada milk booster dan supplement ini, adalah ”KEJAYAAN DAN KEBERKESANANNYA PEMASARAN/MARKETING” oleh agen-agen pemasaran syarikat yg menjual produk ini. di dalam perniagaan, kejayaan ini diiringi dengan kata EXCELENT tetapi dari sudut penyusuan ibu, ianya dilihat menjurus kepada satu MASALAH kerana jalan penyelesaian kepada masalah kurangnya penghasilan susu ibu telah DITENGGELAMI oleh populariti milk bosster/supplement tadi.

Akhirnya kata, tepuklah dada dan tanyalah BREAST! 8D

Salam Kasih,

STOP CHILD ABUSE!

Salam,

Dalam kehidupan seharian kita, terutamanya bagi kita yang bergenderkan FEMALE/WANITA/PEREMPUAN, isu kecil hati takkan dapat elak punyalah, kan? Saya mengaku saya sendiri juga kadang-kala ada rasa kecil hati dengan kawan-kawan. Tapi saya ambil pendekatan jangan melatah terlalu awal tanpa kaji selidik dulu. Benarkah situasi tu begitu sehingga membenarkan saya berkecil hati? Atau saya yang tersalah faham dengan keadaan?

Hati perempuan memang lembut dan rapuh. Senang sangat tersentuh. Tak kisah la, dalam apa jua keadaan hati perempuan ni memang senang tersentuh. Gembira pun nangis, sedih pun nangis, susah hati pun nangis, tak wish hepi besday pun rasa sedih, kawan tegur benda elok pun kita boleh terguris, kawan tegur benda yang tak elok, lagi la terguris.

Sebab tu saya kurang suka menulis sms sebab saya takut disalah ertikan intonasi saya dalam penulisan sms atau blog dan facebook. Kalau ada yang perasan, saya jarang menyentuh hal lain selain kisah berkisar breastfeeding, kehidupan dan kerjaya saya sepanjang saya menulis blog. Bukan saya tak mahu sentuh semua tu tapi saya takut bila saya menulis mengikut hati saya tanpa berfikir 2 atau 3 kali, ada pulak yang tergores hatinya tanpa saya sedar.

Emmm…ada la sekali saya naik antu sebab nursery sebab saya rasa pengalaman yang anak-anak saya alami di nursery sangat tidak bagus untuk perkembangan psikologi dan pembesarannya. Memang betul pun jangkaan saya tu. Oleh kerana di nursery tu terlalu garang penjaga-penjaganya, pada ketika ini anak saya ada kalanya menunjukkan reaksi terlalu takut sehingga mengigil badannya bila ditegur walaupun secara baik bila ditegur melakukan kesalahan yang sama. Bayangkan kalau anak-anak yang kecil ni yang sedang ligat nak bermain dan explore keadaan persekitaran, disuruh secara paksa untuk duduk diam di satu tempat tanpa bergerak dan tak dibenarkan bercakap sehingga ibubapa datang ambil. Kalau bercakap atau bergerak akan ditengking ” tak reti duduk diam-diam ker? Kan dah suruh diam tadi? Kenapa bercakap?”. Bayangkanlah kalau kanak-kanak tu diambil lewat oleh ibu/ayahnya setiap hari. Berapa lama dia tak boleh bergerak? Tak boleh bercakap?

Bayangkan anak saya dulu masa dia umur 3 tahun, nak kencing pun takut nak beritahu pada penjaga yang menjaganya kerana orang tua tu terlalu garang. Dia sanggup tunggu babysitter yang jaga dia masa dia 1 tahun – 2 tahun keluar daripada tempat baby dan lalu di kawasan budak yang berumur 3 tahun ditempatkan, baru dia berani nak beritahu yang dia nak kencing. Sebab apa dia berani, sebab babysitter tu sangat sukakan kanak-kanak dan bercakap dengan baik. Bayangkan anak saya tahan kencing begitu lama sebab takut! Takut kena marah! Saya tak dera anak saya tapi orang lain pulak yang dera anak saya secara psikologi.Mana saya tak marah!

Ampun maaf saya pinta kepada pengusaha-pengusaha nursery yang marah pada saya disebabkan ’tulisan amarah’saya tu. Banyak komen yang negatif juga saya terima pada posting tersebut. Saya tidak menyebut semua nursery begitu tapi saya spesifik kepada beberapa orang yang bekerja di nursery lama anak saya. Tetapi ada yang melatah bila saya menulis begitu. Agaknya ada sedikit terguris dan terasa pedasnya kot? Kenapa marah kalau tak buat yer?Alamak, ampun sekali lagi sebab ada yang dah marah nampaknya..Raya korban dah dekat ni. Maaf zahir batin la yer. Manalah tahu satu hari nanti kot kot saya akan buka satu nursery yang menyokong penuh breastfeeding ;D.

Oleh itu, kalau anda perasan, di sebelah kiri blog saya ni saya sudah tempekkan banner UNICEF yang sedang berkempen dan memperjuangkan nasib kanak-kanak yang didera. Jika anda prihatin, marilah kita sign sama-sama dan sokonglah kempen ini. Klik la pada banner tersebut dan anda akan dibawa ke laman web kempen tersebut. Lagi ramai bercakap/bersuara, lagi kurang kanak-kanak yang di dera. Dera ni bukan dera fizikal saja yer..dera psikologi juga diambilkira. Penderaan psikologi lagi teruk sebab lambat nak hilang kesannya. Mungkin juga takkan hilang sampai habis nyawa.

Saya ada saudara yang masa kecilnya selalu dipukul. Sehingga kini pada hemat saya psikologinya sedikit terganggu dan selalu berasa dia bukan anak yang baik kerana dia selalu dipukul masa kecil. Tapi hakikatnya dia anak yang baik dan mendengar kata. Sabarlah …….Lupakanlah kenangan pahit tu, sebanyak yang boleh (terasa sama beban perasaan sedih yang ditanggungnya. Sabarnya..)

Andai kata anda tahu ada kanak-kanak yang terdera dan di dera secara fizikal atau psikologi atau kedua-duanya, hulurkan bantuan. Hubungilah talian 15999.

Tapi jangan la pula bila orang rotan anak sikit-sikit untuk tujuan mengajar, anda dah call talian tu. Tak pasal-pasal plak kita dah terbuat perkara tak baik – pisahkan anak dengan ibu/bapa.

Dalam ajaran agama Islam, ada disebut boleh rotan anak jika dia tak mo solat. Itupun ada had umurnya. Janganlah budak umur 5 tahun tak mo solat, di rotan. Belum boleh lagi tu…

Dan pepatah orang melayu kita juga ada cakap, ” sayang anak, rotan-rotankan” tapi bukan sampai mendera yer.

Nota: err…naper tak de pepatah cam ni ekk ”sayang suami, ajak shopping selalu”..hehehehe ini supaya adil supaya ada sambungan pada pepatah ”sayang anak – rotan-rotankan, sayang isteri tinggal-tinggalkan”.

Salam Kasih,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
September 2018
M T W T F S S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.