Archive for the ‘Kids Education’ Category

Kids Swimming Class

Assalamualaikum,

Lama tak cerita ceriti pasal anak-anak dan diri saya,kan? hehehe menyepi la pulak tahun ni. Bz tu biasa la ekkk…

Nak cerita anak-anak dah mulakan kelas renang mereka pada 27 Mac 2011 yang lalu. Kelas renang ini saya ambil 2 kali seminggu di Pusat Akuatik Shah Alam, disebelah TESCO tu.


Qistina masa hari pertama kelas

Qaisara masa Hari pertama kelas

Ummi dan Wan tengok dari jauh jer

Saya sengaja ambilkan kelas malam daripada pukul 8-9 malam pada setiap Selasa dan Rabu. Kenapa saya enrolled 2 hari seminggu kelas renang ni untuk anak-anak saya? Emmm, sebabnya semasa perbincangan dengan Cikgu, Cikgu renang tu cakap kalau semingu sekali kelas, budak budak senang lupa. Betul juga yer. Pas tu, bila dilihat dari segi bayaran, lebih murah jika ambil 2 kelas seminggu berbanding 1 kelas seminggu. Jadi berkampunglah saya dan Mama saya di Pusat Akuatik daripada pukul 7.50 malam hingga hampir 10 malam di Pusat Akuatik Shah Alam tu setiap Selasa dan Rabu untk menemani anak-anak.

Macam biasa la, Qistina tu masa kelas pertama, dia dah start nangis la, kan.. Tapi Qaisara pulak, Ya Allah, terlebih excited main air sampai cikgu kata dia tak boleh dengar arahan. Tapi masuk hari kedua, saya tengok water confident Qistina dah makin bagus dan Qaisara dah mula dengar kata Cikgu. Agaknya masa hari pertama tu, masing masing masih belum selesa dengan Cikgu Syafik.

Semalam juga telah masuk kelas renang yang ketiga. Qaisara merajuk masa kelas sebab Cikgu tak pimpin tangan dia dan letak dia jauh daripada Qistina. hehehehe.Budak tu memang kuat merajuk.


Qaisara merajuk masa Birthday Party Baby Cinta di Wondermilk, Solaris.

Dah masuk hari ketiga kelas semalam, saya dapati anak-anak saya suka berenang. Qistina dah makin improve dia punya water confident dan Sara?Emmm, dia memang confident walalupun dah terlemas masa bermain air selepas kelas kedua minggu lalu. Kejat Mak tengok anak Mak lemas dalam air cetek, you. Nasib baik Qistina ada, cepat cepat dia angkat adik.

Ok la, chow dulu.

Salam Kasih,

Home School – Bahan Mengajar Percuma

Assalamualaikum,

Apa khabar pada hari cuti ni? Emm, lagi seminggu jer nak tahun baru kan? Apa cerita azam tahun ni? Tercapaikah? Harap-harap tercapailah.

Saya saja nak share satu cara paling mudah dan jimat untuk ajar anak kita dirumah mengenai barangan. Tak perlu beli buku mahal-mahal atau kena keluar duit untuk electricity atau paper. sebab cara ini percuma. Yang perlu ialah masa dan masa dan kasih sayang.

Pernah terima tak sebarang leaflet aka iklan (saya panggil surat jemputan untuk shopping) daripada mana-mana pasaraya besar atau mana-mana kedai? Cam gambar kat bawah ni

Ha nampak tak dalam tu ada ikan, bawang, sayur… Ha kita boleh guna leaflet ini sebagai bahan mengajar kita untuk anak mengenal rupa barang atau nama barang. Kalau yang ala-ala  tahu little-little dalam bahasa inggeris tapi nak ajar dalam english pun boleh.  sebabnya description dalam bahasa inggeris ada tertulis kat gambar.

selain gambar tu,

Ha, ada gambar meja, almari buku,etc la yang boleh juga kita guna dalam mengajar anak kat rumah secara 0 cost.

Kami suami isteri memang suka dengan leaflet begini. Selain teruja nak kira cost perbelanjaan mingguan melalui offer yang dibuat, kami juga teruja untuk bermain dan mengajar anak. Kami akan main game “siapa tahu mana satu….” menggunakan leaflet ini. Anak-anak pun suka juga.

Bila kami pergi shopping barang keperluan harian di pasaraya, kami akan tanya semula anak-anak “siapa tahu barang ni namanya apa?”

So Selamat mencuba!

Salam Kasih,

Under Construction

Assalamualaikum,

Macam mana puasa 3 hari ni? boleh? Sempat sahur? Saya ok jer. Qistina cam biasa la setengah hari jer.

Oh ya, Baby N Me online store skang ni sedang under construction yer. Jadi kepada yang nak beli Baby Khalifah Learning Series boleh terus email ke admin@babynme.com.my. Nanti Kami balas email dan beritahu detail pembayaran dan sebagainya. Namun begitu, dukacita dimaklumkan bahawa promosi harga RM85/pek telah tamat pada 31 Julai yang lalu. Harga telah kembali ke asal iaitu RM90.00. Kepada yang berminat nak beli Baby Khalifah secara borong, anda dialu-alukan tapi once dah ambil secara borong, anda ada komitmen untuk ambil 10 pek setiap bulan. Itu syaratnya. Kalau setuju, boleh email ke alamat email di atas la yer.

Juga kepada yang sudah buat order daripada Baby  N Me, barangan anda telah di kurier. Jangan risau, kami ada rekod jualan.

Ok, Selamat Berbuka.

Salam kasih,

 

 

Baby dalam perut

Salam,

last week saya melayan anak-anak menonton kartun-kartun dan juga video video kucing yang lucu-lucu di you tube. Sekali sudah keluar la pulak ayat dari mulut si kakak. sudah tanya satu soklan yang membuatkan ummi telan ayaq liur utk jawab..kena pikir panjang ni wehhh…

Dia sudah tanya ini soklan la ” ummi macam mana baby keluar dari perut?”  hua hua hua.

Aii terkedu la bila dengar soklan ni..teringat cerita kengkawan masa anak-anak derang tanya soklan cam ni..Apa nak jawab ni? Otak saya ligat berpikir sebab si kakak ni asyik ulang soalan tu jer..

Akhirnya saya bukakan satu video 3D   bagaimana baby keluar dari perut utk tatapan Qistina yang saya cari dari internet. saya kata baby duduk dalam sarung aka rahim ibu masa kat dalam perut dan bila dia nak keluar, dia keluar dari sarung tu la.

huh! sure dia blom paham tapi saya rasa dah tak releven dah pada zaman sekarang ni nak cakap baby keluar kot awan ka, dari langit mana tah.. So tunjuk video. Saya cakap nanti kalau baby nak keluar, perut sakit.

Walaupun  dia agak blurr dengan apa yang saya terangkan tapi dia tetap angguk kepala dia. Harap satu hari nanti dia akan paham ler..

Pas tu saya selit sikit nasihat agar jangan beri orang pegang atau sentuh ” ehemm” dia sebab nanti boleh keluar baby… Aduyaiii..cepat beno ke Aii beri pendidikan seks ni pada anak Aii? tolong komen skett..

Salam kasih,

Islamic Pre School

Salam,

Saya dan suami sedang tercari-cari islamic pre-school  yang menggunakan bahasa pengantarnya bahasa inggeris dengan bayaran yang berpatutan. Sebagai persediaan untuk tahun hadapan. Qistina going to be 5 next year, kan.

Bukan tak mau hantar ke taska yang bahasa pengantarnya bahasa melayu tapi zaman sekarang ni, kalau duduk di Lembah klang, bahasa inggeris dah jadi macam satu  bahasa utama. Yelah among kami Malaysian Breastfeeding Peer Counselor Administrator (PCPA) yang 99%  adalah melayu yang berkomunikasi melalui email pun menggunakan english sebagai bahasa perantaraan [hehehe ini kerana our Mentor, Kathy Baker from La Leche League International (LLLI)  tak paham bahasa melayu lo].

So kalau hantar ke pre-school yang menggunakan english sebagai bahasa pengantar, harapannya agar anak-anak kami tak akan bersusah payah seperti kami yang terkejar-kejar nak memahami dan menggunakan  english language setelah bekerja. Tau jer lah persaingan di lembah klang ni sangat sengit.

Kami dah bertanya kepada beberapa pre-school yang menggunakan english sebagai bahasa pengantar, contohnya seperti Smart Reader kids. Saya suka dengan pre-school ini dan pernah bercita-cita  nak masukkan anak ke situ tapi suami saya (see my hubby balance my life) lebih suka jika pre school ini juga menitik beratkan kehidupan keislaman dalam silibusnya. Maka kami cari punya la cari, ada jumpa seperti Children Islamic Centre (CIC) tapi jauh sangat la pulak daripada rumah ataupun pejabat. Maka terpaksa cancel niat yang ado. Ada ke yang dekat? kalau ada meh beritahu saya yer..

Tiba-tiba sejak berulang-alik ke KPJ Selangor Specialis Hospital di Seksyen 20, Shah Alam melalui highway LKSA dan Alam Impian untuk sesi  fisioterapi saya, saya terperasan ada satu pusat perkembangan kanak-kanak aka Pre-school yang berada di Seksyen 23, Shah Alam. Genius Aulad yang menggunakan motto   Islamic Enrichment centre ada di sana. Terus singgah untuk melihat suasana pre-school ini.

Emm..seperti  Smart reader kids, GA ini ada sessi pagi dan petang serta menggunakan English sebagai bahasa pengantar dan ianya adalah children Islamic education centre. So mak abah boleh la pilih nak hantar anak pagi ke petang.  Emm..dah terjumpa dah yang senang nak handle.

Sebenarnya GA ini ada di Kota Kemuning yang hanya beberapa KM daripada rumah kami tapi saper ler yang nak ke sana. Laluan kami tak menghala ke sana. Kalau Shah Alam, ok lagi sebab hubby saya memang hari-hari sure berada di shah Alam. So saya tengok yuran tahunannya tidaklah membebankan. Tak mencecah ribuan ringgit pun. Hanya tus tus jer . Tapi biasa la yuran bulanan tetap ada n bunyinya pun tus tus juga la. Silibus yang diterangkan juga ada Math, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan juga Pendidikan Islam. Silibusnya pula adalah untuk kanak-kanak daripad umur 3 tahun hingga 6 tahun.

Emm..boleh la..Cuma kami terpaksa arrange pulak, transport dan piker mana nak letak Qistina lepas school sebab pre-school  ni cam biasa la, hanya 3 jam saja dalam sehari. Emm..cabaran sungguh la bila menjadi  ibubapa yang bekerjaya ni..duit masuk dan duit keluar sama jer…Apa pun syukur sebab bergaji  dan diberi rezeki dan kesihatan yang baik…Jadi ke tidak hantar anak ke GA ini bloom dapat diputuskan lagi..Tunggu la hujung tahun ni..

Oh ya, bagi warga Klang, Tahun depan GA akan buka di Bandar Botanic..

Psttt: Fid, tahun depan hang dah boleh hantar anak kat situ la kot? dan..errr..saper tau mana lagi Islamic pre-school yang ada berdekatan area Bangsar, Jalan Pantai Baru atau pantai Dalam? Boleh share tak?

Salam kasih,

British Council Storytelling

Salam,

Just want to share a good and free activity for your children and you at MPH Book Store.

Teachers from the British Council will be conducting free storytelling sessions for children aged between 4 and 8 at MPH Megastore 1 Utama and MPH Mid Valley.

I already booked my daughter’s place for next week. Only 7 place left at MPH Mid Valley after i registered my daughter just now.

Cepat gi register.. Butiran and contact no adalah seperti berikut:

Date : 21/03/2010
Time : 14:00 – 15:00
Venue: MPH Megastore 1 Utama and MPH Mid Valley

MPH Megastore 1 Utama
F319 & S319, 1st and 2nd Floor
1 Utama Shopping Centre
No. 1, Lebuh Bandar Utama
Bandar Utama
47800, Petaling Jaya
Selangor

MPH Mid Valley
Unit JA1, Ground Floor
Mid Valley Megamall
Mid Valley City
58000
Kuala Lumpur

Admission
Admission is free.

Places are very limited so book a place for you and your child today by contacting the respective outlets by phone or email.

MPH Megastore 1 Utama
03 7726 9003
csoneutama@mph.com.my

MPH Mid Valley
03 2938 3818
customerservice@mph.com.my

See you there!

Salam Kasih,

Hak Kanak-Kanak

Salam,

kali ni saya nak kongsi tentang hak kanak-kanak. rasanya ramai diantara kita yang kurang tahu mengenai hak atau akta berkaitan.Ini merupakan Artikel 12 Konvensyen Hak Kanak-Kanak (CRC) yang disiarkan didalam Utusan Malaysia pada Khamis 19 november 2009 yang lalu.

  1. Semua Kanak-kanak berhak menzahirkan pandangan. termasuk kanak-kanak lelaki dan perempuan, minoriti, migran dan pelarian.
  2. Orang dewasa harus belajar mendengar. Sesetengah masyarak mendidik hanya untuk dilihat bukan untuk didengari. Tetapi kanak-kanak selalunya mempunyai maklumat dan pandangan penting
  3. Kanak-kanak berhak terlibat dalam keputusan membabitkan kehidupan mereka.Pandangan dan kebimbangan anak mesti diberi perhatian dan diambilkira.
  4. Lebih penting keputusan itu, lebih penting anak terlibat. kanak-kanak perlu dilibatkan dalam keputusan membabitkan pendidikan, penjagaan an dan keluarga.Apatah lagi perkara seperti penjagaan alternatif, proses anak angkat,imigresen dan perlindungan.
  5. Hak kanak-kanak terhadap sumber perlu dilindungi. anak yang menyara kehidupan sendiri berhak ke atas pendapatanya itu, begitu juga dengan mewarisi harta pusaka.

Oh ya, kalau ada yang tak tahu, Malaysia juga mempunyai akta berkaitan hak kanak-kanak iaitu Akta Kanak-Kanak 2001. Antara yang menarik perhatian saya ialah, hak yang ini :-

Jika anak tidak pernah didera secara fizikal tetapi asyik disuruh diam atau tutup mulut, kanak-kanak itu tergolong sebagai mangsa dera.

emm..lepas ni kena bagi anak bercakap jer la yer…So nursery yang asyik suh bebudak diam dan duduk diam tu, sila ambil maklum yang anda sebenarnya telah melanggar hak kanak-kanak dan mendera kanak-kanak tersebut. Ingat tau..

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
November 2014
M T W T F S S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.