Archive for the ‘Rumahtangga’ Category

Kids Flower Arrangement Workshop + Fun Kids Traffic Zone

Assalamualaikum,

Apa khabar? sekolah dah nak mula semula dah kan? Cepatnya masa berlalu. Dah tentu Qistina orang yang paling menanti nanti masa untuk kembali ke sekolah. “Sekolah kakak ni cuti lama sangat la. Rindu Cikgu and friends” kata Qistina.

Apa aktiviti home school yang dilakukan bersama yer sepanjang cuti sekolah ni? Bercuti dan melancong? Balik kampung? Emmm, semua tu Qistina dan Qaisara ada buat. Balik kampung aka umah nenek/atok derang yang nunnnn jauh depan mata jer..kat Shah alam dan Kepong, KL. Hahahahaha..nak wat cam ner, nenek and atok tinggal dekat sangat.

“Kampung kita ni dalam bandar la, kakak” kata saya pada Qistina. Nak wat cam ner, kampung saya juga dalam bandar. Umah atok nenek sebelah ibu saya kat Johor Bahru tu. Tengah bandar ko…Tak sunyi langsung. Nasib baik la kampung sebelah ayah saya area kampung yang betul betul punya kampung, nun di Jelebu Tengah. Merasa la juga suasana kampung.

Balik semula ke tujuan asal dan tajuk entry ni…Melalut dah jauh dah ni…Iklan…

Sebenarnya kadang-kadang nak  melakukan aktiviti home school bersama dengan anak-anak, kita tak perlu berbelanja besar. Adakalanya percuma atau belanjanya tak lebih daripada RM20. Cuma kena pandai cari aktiviti la..contohnya main layang-layang ke, swimming ka (public pool kat Putrajaya hanya bayar RM3 kalau tak silap saya).

Saya dan suami juga sentiasa mencari aktiviti berfaedah dan masa yang berkualiti untuk bersama-sama dengan anak-anak. Atas sebab itu, Saya daftarkan nama kedua-dua anak saya untuk joint Kids Flower Arrangement Workshop, di Mid Valley.  Workshop ni free tau! So pada 24 disember 2011 yang lalu, selepas habis waktu kerja separuh hari pada hari sabtu, kami bawa la anak-anak untuk joint aktiviti percuma ni. Kenapa saya pilih Kids Flower Arrangement Workshop ini berbanding dengan aktiviti lain yang ada dalam senarai Mid Valley? Sebabnya parents are allow to accompany their kids. Seronok tak terkata. Anak-anak excited dengan hasil kerja tangan mereka. Boleh bawak balik dan makan plak lepas tu.

Jom tengok gambar jom!

Ready to start the activity. Dah ambil pot masing masing.

Qistina & Qaisara kena interview dulu. Saya rasa mereka dipilih untuk diinterview because they’re the only Malay kids yang participated in this workshop kot?


Qistina tekun menghias pot dia sampai tak nampak Abah nak ambil gambar

Abah plak melayan dan guide anak-anak menghias pot derang.


Together-gether Ummi dan Abah menolong anak-anak buat flower arrangement.

Yeay! Kakak dapat sijil! tengok , cantik tak  Kakak buat?

Yeay! Adik dapat sijil too!cantik tak flower pot Adik?

Jom Gambar ramai ramai!

Dah penat jalan kat Mid Valley, kami ke Carrefour Bukit rimau, Shah Alam pulak. Kami nak naik motor kat Kid Traffic Fun Zone (tak ingat dah apa nama sebenar tempat ni). Satu motor hanya RM7.00/15 minit.

 

Seronok, kan? Nak cuba? Boleh, gi je Carrefour Bukit Rimau.

What a memorable moments dengan anak-anak dan hubby on that day. Teringat masa zaman membesar, Papa & Mama pun selalu bawa kami melakukan aktiviti begini. Seronok!

Jumpa lagi!

Salam Kasih,

Kisah Asam Garam RumahTangga

Salam,

 Hari saya nak bercerita kisah hubungan rumahtangga. Bukan rumahtangga saya tapi lebih kepada perkara umum. Tercetusnya perkara ini kerana seorang sahabat. Semalam dia datang bercerita perihal pejabat tetapi entah bagaimana terkeluar luahan hatinya mengenai sikap dan cara pasangannya. Pada saya, saya tidak menyokong sahabat saya mahupun pasangannya. Saya hanya bertindak sebagai  pendengar dan tiada komen yang saya luahkan bagi isu tersebut.

Saya selalu melihat setiap perkara dengan cara yang positif supaya saya dapat menerima kesan sesuatu perkara dengan tenang dan berfikir secara waras. Jadi kalau anda ada pendapat anda sendiri atau cara yang berlainan daripada apa yang saya utarakan, tidaklah mengapa sebab kita manusia memang unik, tak sama. Kalau kita sama maknanya kita adalah robot, kan..

Sahabat saya ini belum lama pun melayari rumah tangga. Hanya beberapa tahun usia rumahtangganya. Orang kata masih muda dan tahap mengenali tapi bukanlah pengantin baru cam adik saya tu, kan..

Antara isu yang sahabat saya utarakan ialah isu ketidakpuasan hati antara dia dan  pasangan, isu tidak beri nafkah (berupa wang) sedangkan gaji pasangannya besar (alahai sekiranya gaji setakat RM4K dan duduk di lembah Klang ni, mana la cukup, kan? Cukup-cukup untuk bayar bil, rumah, makan, pakai), isu berkawan dan makan tengahari dengan staff, pasangan membuka satu akaun rahsia, isu berkawan dengan kawan yang berlainan jantina, isu tidak memasak, isu anak, dll.

Daripada cerita dan aduan yang saya terima, saya suka nak rumuskan beberapa perkara iaitu dalam melayari Rumahtangga perlu ada

  1. tolak ansur
  2. hormat menghormati
  3. jujur (biar pedih utk terima sesuatu perkara itu, tetapi bila kejujuran tu ada, rasanya lama-kelamaan dapat diterima jika pasangan tidak dibohongi)
  4. percaya kepada pasangan (tetapi perlu ada juga sedikit rasa cemburu utk mengeratkan kasih sayang)
  5. kasih mengasihi

Kalau isteri juga bekerja dan  suami dah beri makan, pakai, tempat tinggal, settlekan segala bil yang ada, sediakan segala keperluan kita dan anak-anak, adalah elok juga untuk kita bertolak ansur untuk tidak menerima duit elaun sekiranya suami kita tidak mampu. Kalau suami ada berkemampuan lagi untuk beri duit elaun pada kita, jangan pulak kita tolak yer..itu namanya tolak tuah..offer hanya datang sekali, tak selalu..hehehehe

Kalau isteri tidak bekerja, apa salahnya jika berkemampuan, suami beri sedikit elaun sebagai menghargai usaha isteri menjaga anak-anak dan menguruskan rumahtangga, kan..?

Suami pula, kalau isteri bekerja jangan culas jalankan tanggungjawab. Jangan ambil mudah segala hal sebab isteri ada dan mempunyai pendapatan sendiri. Laksanakan tanggungjawab sebagai suami. Tolonglah isteri buat kerja rumah. Takkan jadi dayus kalau menolong isteri melakukan kerja rumah. Berkahwin ni kan salah satu bentuk kerjasama, satu pasukan, satu kapal..

Sekira pasangan kita ada akaun rahsia, saya rasa mungkin kita pun boleh buat satu akaun rahsia. Mak-mak sedara saya pernah bepesan, isteri perlu ada satu akaun yang dirahsiakan daripada suami. Hehehe…

Tapi pesan mak sedara saya, jangan ada akaun bersama..bahaya!

Kiasan Papa saya mengenai berkasih sayang ni, ” pegang kasih sayang tu jangan genggam kuat sangat, nanti dia lari. Juga jangan longgar sangat sebab dia boleh lari juga. Jadi peganglah dengan cara sederhana, Insya Allah bahagia”.

Jangan terlalu cemburu buta, jangan terlalu mengongkong, jangan maki hamun, meninggi suara atau berkasar dengan pasangan, jangan sombong dengan pasangan kita sendiri, sebab sekali terjadi perkara-perkara ini, luka sudah mula ada pada kedua-dua belah pihak. Kalau baik pun, parutnya tetap ada.. ingatan pada peristiwa tu akan dibawa hingga ke akhir hayat..

Bila pasangan marah, jangan kita sama turut marah. Diam dan beri ruang pada dia untuk dia redakan kemarahan. Bila dah reda marahnya, barulah cuba bawa berbincang semula secara aman. Sebab masa ni dia dah waras dan dapat berfikir dengan baik dan tidak mengikut emosi. Kalau kita sama naik hantu bila dia naik angin, tu yang pinggan mangkuk, cawan, sudu semua terbang serata rumah.. Segala perkataan tak baik pun semuanya akan keluar..

Setiap rumahtangga ada pasang surutnya, jadi buatlah apa yang terbaik yang diri kita rasakan..

Berfikir dengan akal dan buat segala pertimbangan pro & cons untuk segala tindakan dan keputusan yang akan kita buat.

Jangan berfikir dan bertindak mengikut emosi..Bukan apa, takut nanti, kita pulak menyesal di kemudian hari..

Juga ingatlah perkara yang kecil jangan diperbesarkan sebab takut melarat jadi besar…

Doa saya, semoga rumahtangga sahabat saya tadi akan bahagia sehingga akhir hayatnya dan begitu juga dengan rumahtangga saya dan anda semua.

Amin……

 Buat suami saya, En. KA, terima kasih kerana menjadi imam saya, pasangan saya, bersabar dengan saya selama kita kenal , terima kasih kerana sayangkan saya dan yang penting terima kasih kerana menjadi suami dan Abah yang bertanggungjawab! Saya bertuah kerana memilik awak sebagai suami saya. Darling, I Luv U lah!!!

 Salam Kasih,

Hari Istimewa Kami

Salam,

Semalam merupakan hari istimewa bagi kami suami isteri kerana  genapnya  6 tahun kami berkahwin. Alhamdulillah, berjaya juga kami harungi 6 tahun perjalanan mengharungi alam rumahtangga. Kami masih lagi saling sayang menyayangi, percaya & hormat antara satu sama lain, masih jujur dan saling memahami.

Malam Nikah. Kurusnya dulukan.. :P

Terkenang semasa dahulu

“Princess Ummi” kata Qistina


23 Jan 2010 – 6 tahun kami bersama sebagai husband & wife


Doa saya semoga kami akan terus bersama sehingga ke akhir hayat, terus bahagia, dimurahkan rezeki serta dapat baby lagi. hehehe..  Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn…

P/s: TQ to family & anty-anty + uncle-uncle + kazen-kazen (johorean) kerana ada bersama tepat jam 12 tgh mlm pada 23 Januari 2010 lalu. U all memang sporting & best!

Salam Kasih,


Hepi Besday Hubby! Surprise yang tak menjadi.

 

Salam,

Semalam besday hubby.
Kononnya saya nak wat suprise pada hubby dengan belikan kek dan masak masakan yang direquest untuk dimasak pada hujung minggu ni.
Kek dah beli dan disimpan dalam peti fridge. Tunggu hubby balik dan tunggu nak wat suprise jer masa dia tengok berita jam 8.
Tetiba masa maghrib tu, bila hubby balik, Qistina kecoh. Puas saya suruh dia diam dan kata ini suprise untuk Abah. Dia kata, ok, surprise ya ummi..

Lalu dia pi depan duduk depan tv. Senyap jer dia. Jam 8 lepas solat Maghrib, Hubby duduk tengok tv. Nak tengok berita.

Tiba-tiba ‘”Abah, ada surprise. ada kek dalam fridge. Abah, come and let see the cake, please.”

“Hahahahaha, pecah lubang” kata hubby..
Hampeh, terus amik kek, dan nyala lilin. kami (saya dan Qistina) nyanyi hepi besday utk hubby sambil bawak kek ke  hubby.                                     

Sampai jer depan hubby, Qistina jerit, “ABAH, SURPRISE!!!
hahaha..gelak saya dan hubby..nak surprise mende kalau hubby dah tau…

emmm..memang sah la Qistina belum tau apa makna surprise..Sabo jer la dengan Surprise yang tak menjadi tu..

kek abang

HEPI BESDAY, HUBBY! Luv u always.

BAHAGIAKAH KITA

Salam,

Saya menulis untuk tajuk ini kerana satu topik di  forum di website yang membincangkan tajuk bahagiakah kita. Pada saya bahagia atau tidak rumahtangga kita bergantung kepada expectation kita dan cara kita membantu suami mengemudikan bahtera rumahtangga. Kalau terlalu tinggi expectation kita tapi realitinya tidak mencapai standard expectation itu, maka akan kecewalah kita. Kalau sederhana saja expectation kita, maka kuranglah rasa kecewa yang kita alami atau kita akan berasa senang dan selesa dengan keadaan yang kita alami.

Kalau di katakan perubahan perangai pasangan, saya rasa itu telah menjadi lumrah seagai manusia. Manusia mana yang tidak berubah? Kalau tidak berubah mungkin ianya bukan dinamakan manusia, kan?

Ini adalah komen saya terhadap apa yang dibincangkan dalam forum tersebut. Situasinya si isteri mempunyai pandangan dan pendapat yang bertentangan dengan si suami..maka pesoalan-persoalan dibawah ini selalunya menjadi sebab ketidakpuasan hati masing-masing.

Salam,

entah kenapa saya terpanggil nak memberi komen utk cerita dot dot dot ini.

Pendekatan  saya ialah

politik :

walaupun  tidak selalunya sependapat, cuba tunjukkan sokongan kepada pendapat dia mengenai politik. Tak apa la kita pura-pura sikit asalkan bila kita mengundi, kita tahu siapa yang kita undi dan rumahtangga kita tak goyang hanya kerana politik.

Pakai tudung & tudung mesti labuh sampai dada:

yer dalam agama Islam juga memang disuruh labuhkan tudung sehingga menutup dada. Jadi ini tak ada masalah dan tak perlu dipertikaikan kerana memang hukum Allah. (Harap jangan salah faham yer, bukan kondem yang tak bertudung. Saya juga dahulunya tidak bertudung kepala)

tak suka saya berhias lebih sikit:

ok, tak apa saya turutkan..tapi lama-lama dia sendiri komplen yang kita tak pandai berhias dan suruh berhias cantik-cantik semula , so saya mula la balik berhias dengan niat untuk senangkan hati suami tanpa ada sebarang komen  atau pulang paku buah keras tentang permintaan dia yang awal dulu (suh saya jangan berhias sangat)..Janji suami senang dengan kita, kan?..

Suka bawa balik kerja pejabat ke  rumah:

alahai, sikit punya hal kecik pada saya.Boleh negotiate dengan kata-kata begini, ok boleh buat kerja opis di rumah tetapi hanya boleh buat selepas saya dan anak-anak tido sebab sebelum tu adalah masa yang perlu diperuntukkan dengan anak isteri.

Strict dalam berkata-kata:

kadang kala, kita sebagai isteri, rasanya kena belajar supaya tidak terlalu ter’sentap’ dengan kata-kata tegas suami kalau apa yang dikatakannya betul dan tak melanggar hukum Allah. Tetapi andai kata isteri ‘tersentap’ dengan kata-kata atau perbuatan suami, seperti yang lain-lain dah kata dan beritahu, adalah lebih baik diluahkan melalui kertas/surat/ataupun puisi. Ini bagi mengelakkan berlakunya pertengkaran jika suasana menjadi tegang bila berbincang. Saya selalunya lebih suka memilih puisi kerana maksud puisi amat dalam dan tak perlu kata-kata yang panjang lebar untuk sampaikan maksud. Lepas tulis, letakkan buku nota tu ditepi bantal atau dada anda dan pura-pura la tidur serta biar lampu terpasang agar suami perasan dengan puisi tersebut.

Perangai dah tak macam dulu:

Saya rasa kita sebagai isteri selalu kata perangai suami kita tak seperti dulu. Tapi adakah kita perasan dan tahu yang perangai kita juga dah tak seperti masa mula-mula kawin atau masa berkawan-kawan dulu? emmm..kena kaji juga faktor tu..

Kalau hati kita terlalu sakit dan geram pada suami, mungkin kita boleh tenung-tenung dan ingat-ingat kembali pada bright side suami plak. meaning yang perangai dan perkara-perkara yang baik yang suami ada.

 

Oh ya, satu pendekatan yang saya selalu amalkan ialah selalu menghantar sms yang romatik pada suami dan selalu cium pipi dia tak kira waktu (jgn la depan orang pulak kan). Biarpun dia tak balas semula sms atau ciuman saya, saya tak kisah.. Biar dia dah hilang sifat romatik asalkan jangan saya..Dan saya setuju dengan Liyana (kawan forum saya), kalau hubby boleh tahan melawak, sila la melawak.. kalau hubby bukan jenis tu, lupakan saja la..nanti lagi sakit hati bila dia balas lawak tu…kekeke..  - edited atas permintaan-

Reaksi  suami bila baca sms saya ni ialah baca dan tiada sms balasan kepada saya. Simpan satu hari dan kemudian delete. Adakah saya marah bila dia delete? tidak sebab saya tahu yang dia dah baca apa yang saya cuba sampaikan..
P/s: betul la, nak capai 5 tahun bukan senang, apatah lagii 10 tahun dan seumur hidup. Oleh itu, kita sebagai isteri kena banyak bersabar dan menerima dengan redha perangai suami selagi suami masih menjalankan tanggungjawab dan tak dera fizikal dan mental (maki hamun) kita.


Salam Kasih,


logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
September 2019
M T W T F S S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.