Belajarlah daripada pengalaman….

Assalamualaikum,

Rindu rasanya nak menulis. Tapi tu la kan, menulis ni bila jiwa tak datang, mood tak mari, kosong idea la jawabnya. Walaupun menulis sesuatu yang jelas faktanya. Saya kagum dengan penulis novel sebab mereka ada jiwa dan ada rasa yang menyebabkan idea untuk menulis tetap ada. Dannnn tambahkan dengan minat, kan? Pernah satu ketika waktu saya sekolah menengah dan zaman usia masih 20an dulu, anak dara dan kedut pun tak do masa tu, saya bercita-cita untuk menjadi novelis. Bercita-cita nak menulis sebuah cerita yang nak dibukukan menjadi sebuah novel. Ha dah tontu cerita cinta ler..tapi tu la passion tak de. Menulis 1 muka surat jer, pas tu give up. hahahaha…Sekarang ni di awal 30an ni alhamdulillah, dapat juga saya menulis dan diterbitkan di majalah dan dapat menuis diblog (thank you internet). Dibaca oleh ibubapa/nenek/atok/mak sedara/kawan/adik/etc la dan yang penting apa yang saya tulis itu dapat membantu beribu rakyat Malaysia dan juga dunia yang memahami bahasa melayu ke arah kesihatan yang baik. Kira-kira mission accomplish la yerk.

Kita tinggalkan cerita berangan nak jadi novelis tu, apa yang saya nak sampaikan pada ialah mengenai masyarakat kita yang kadang kala masih lagi alpa dan mungkin terlupa untuk mengambil pengajaran daripada kisah lepas yang ada. Tak kira la kisah itu adalah kisah kita, kisah keluarga mahupun kisah masyarakat.

Sepanjang minggu lepas, kita asyik dihidangkan dengan kekejaman pembunuhan dan pembuangan bayi. Saya tak mahu sentuh isu moral sebab seram. Takut-takut berceramah pasal isu moral, tetiba kena batang hidung sendiri. Naya.

Sayu pilu hati saya bila tengok gambar bayi yang dicampak daripada tingkat 5 kat Sentul tu . Saya tinggal kat situ dulu tau masa zaman anak dara. Kalau tak mahu, kenapa tak diberi sahaja kepada orang lain? Ramai yang inginkan anak tapi Allah belum beri rezeki, maka carilah orang yang begini, berikan anak itu pada mereka.

Mungkin kerana takut dan malu, maka kita bunuh baby yang suci sebab kononya nak padam kesalahan, nak tutup jejak salah itu tapi tahukah anda sebenarnya bila kita buat sesuatu kesalahan yang besar, kesalahan itu takkan padam dalam ingatan kita dan kita akan bawa beban rasa bersalah dan rasa menyesal kerana kesalahan itu sampai mati?

Mungkin kita tak dapat nak tinggalkan dan tak dapat nak padam dari ingatan kita mengenai kesalahan yang ada tapi yang boleh kita buat adalah cuba memperbaiki diri dan keadaan supaya kesalahan yang sama tak berulang dan kesalahan lain tak dimulakan…

Satu lagi perkara yang dilaporkan dalam minggu lepas ialah kematian akibat tersedak susu. Saya bukan menyalahkan sesiapa malah saya rasa sangat-sangat simpati pada kedua ibubapa yang kehilangan anak tersayang. Saya juga seorang ummi, maka saya dapat rasakan kepedihan hati setiap ibu bila sesuatu berlaku pada anak mereka.

Namun suka saya kata, ambillah kisah ini sebagai pengajaran dan sebagai peringatan bahawa bayi bukan seperti kita, pandai mengunyah dan pandai menelan atau pandai meluah semula. Jadi sepanjang bayi kita menyusu, make sure kita ada bersama supaya jika bayi kita tersedak ataupun termuntah, maka kita ada disisi untuk membantu. Lagi satu,jangan beri makanan pejal pada

1. bayi yang masih belum boleh duduk,
2. yang masih belum boleh menelan dengan baik,
3. masih belum boleh tegakkan kepalanya
4. dan ada macam macam lagi petanda yang baby belum sedia untuk makan makanan pejal.

Yang paling penting, tolonglah janganlah campurkan susu dengan nestum dalam botol, kemudian dibesarkan lubang pada puting dan beri pulak pada baby. konon baby lapar, susu dah tak cukup. Dan kemudian beri pulak botol berisi SUTUM (susu+nestum) tu pada baby sambil baby baring. Allahhhhhh…Tolonglah. Saya mohon tolonglah jangan buat begitu. Ada sebab kenapa perkataan “JANGAN” dan “TAK BOLEH” itu dikeluarkan.

satu – kemungkinan tersedak sangat besar,
kedua – susah payah la baby tu nak menelan dan bernafas. bayangkan kita baring dan diberi minuman yang keluar daripada puting tu yang mengalir tanpa henti. Lemas tak? LEMASKAN?

Ketiga – perut baby tu bukanlah sebesar perut kita ni yang boleh besar macam belon. Back to basic la, apa baby perlukan bila menangis? lapar sahajakah? atau lampin basah? atau perut sakit? Ataupun mahukan dakapan sebagai jaminan rasa selamat dan rasa disayangi?

Pesan pada babysitter, jangan buat begitu dan beri tunjuk ajar perkara yang betul. Kalau babysitter/nursery banyak songeh, tukar saja yang lain. Lagi satu, saya ada sebab mengapa saya lebih suka nursery daripada babysitter perseorangan. Sebabnya ialah

1. nursery ada ramai penjaga (walaupun ramai baby/budak), jadi bila yang seorang babysitter pergi toilet atau basuh bottle, ada lagi yang lain boleh tolong tengokkan anak kita.
2. nursery ada cctv (saya kurang pasti nursery orang lain tapi nursery anak saya ada CCTV dan bayaran tidak mahal)
3. babysitter di nursery selalunya dihantar menghadiri kursus
4. di nursery, ada play group. Anak-anak seawal 1 tahun dah diajar dalam bentuk bermain (betul ka ayat ni?) macam menyanyi, baca doa, art, cara bergaul, menulis dan lain-lain
5. Mereka juga mendapat kasih sayang walaupun ramai kanak-kanak yang dijaga. Saya ambil contoh anak-anak saya la, mereka sangat suka cikgu-cikgu di nursery mereka sebab cikgunya sangat baik dan penyanyang.
6. kalau satu cikgu bercuti ada cikgu lain ganti, so kita tak perlu bercuti jadi prestasi tak hancur dek kerana asyik kena ambil cuti.
7. Kalau dinursery anak-anak saya, mereka akan hantar dan ambil anak-anak kita balik sekolah tak kira la sekolah tadika ka, sekolah rendah ke, sekolah menengah ka. Jadi ibubapa yang bekerja macam saya ni kurang sikitlah kerjanya sebab perkhidmatan begini disediakan oleh nursery. Bimbang pun kurang sebab yang ambil hantar tu memang dah jaga anak kita daripada kecil, kan.
8. Oh ya yang paling penting, di nursery tak pakai buai. Semua tidur atas tilam. Tak ada rungutan kata baby susah tido kalau tak de buai.

Saya mohon maaf, jika tulisan saya ini mungkin terkena pada situasi anda tapi itulah hakikatnya.Bukan saya nak kodem tapi sekadar tolong mengingatkan. Kadangkala kita ni nak kena ada yang menegur baru kita beringat. Serupa la dengan saya. Kadang kala saya terlupa, kawan-kawan tolong ingatkan. Manusiakan mudah lupa..Saya juga manusia dan melakukan kesilapan.

Salam Kasih,

3 Responses to “Belajarlah daripada pengalaman….”

Leave a Reply


logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
July 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.