Archive for the ‘Family’ Category

Jangan Risau. Belum Bersara Lagii…

Assalamualaikum,

Ada orang tanya saya, saya dah bersara kah dari dunia penyusuan ibu sebab blog saya tidak ber-update? hahaha..tidak..takk..belum bersara lagi tapi cuma sejak Mei 2011 saya agak sibuk dengan aktiviti keluarga dan Syarikat. Antaranya kenduri kendara keluarga sebelah saya & kenduri sebelah suami, mengikuti aktiviti syarikat seperti family walkaton (waaa..hitam kulit dan penat kaki jalan 3 km. Qistina laju jer jalan, ummi tertinggal kat belakang), bowling dan jugak pergi bercuti bersama jiran-jiran saya. Saya juga menghadiri kelas bagi memantapkan skill saya terhadap hobi baru saya. Apa hobinya? Biarlah rahsia jerk ekkk…

Saya dan neighbours [Nani, Ella dan Ina (behind the camera)] sewaktu bercuti awal bulan Mei 2011 yang lalu  (err.. ayik asyik baju biru tu jer ekk..Nak wat cam ner baju faberet buat masa ni)

Family saya dan Family Nani

 

 

Huzaimi (kazen saya) & pasangannya, Fifa yang bernikah pada 4 Jun. Gambar diambil pada persandingan di rumah keluarga lelaki pada 12 Jun 2011. Both of them are Public Bank’s Staff  in JB but different branch.

Tahniah Jai & Fifa!

 

So agak sibuk la sikit. Minggu ni pun saya joint aktiviti syarikat. Pertandingan memancing tapi saya tidak la memancing tapi Qistina masuk pertandingan mewarna.

sejujurnya, saya masih meneruskan kaunseling dan cinta pada breastfeeding masih menyala dan membara. Semangat masih utuh! Buktinya Isnin lalu, saya kaunseling seoarang bapa yang sangat menyokong usaha wifenya untuk breastfeed baby derang, semalam tengahari pulak , saya kaunseling mummy yang nak breastfeed anak angkatnya yang berusia 2 bulan dan pagi tadi saya juga memberikan kaunseling kepada ibu yang baru 5 hari melahirkan baby pertama. Kalau pertanyaan melalui sms, telefon, email dan Facebook pun masih saya layan dan bantu. Jadi bila masanya saya bersara, kan? :D

Ok la jumpa lagi.

Salam kasih,

Belajarlah daripada pengalaman….

Assalamualaikum,

Rindu rasanya nak menulis. Tapi tu la kan, menulis ni bila jiwa tak datang, mood tak mari, kosong idea la jawabnya. Walaupun menulis sesuatu yang jelas faktanya. Saya kagum dengan penulis novel sebab mereka ada jiwa dan ada rasa yang menyebabkan idea untuk menulis tetap ada. Dannnn tambahkan dengan minat, kan? Pernah satu ketika waktu saya sekolah menengah dan zaman usia masih 20an dulu, anak dara dan kedut pun tak do masa tu, saya bercita-cita untuk menjadi novelis. Bercita-cita nak menulis sebuah cerita yang nak dibukukan menjadi sebuah novel. Ha dah tontu cerita cinta ler..tapi tu la passion tak de. Menulis 1 muka surat jer, pas tu give up. hahahaha…Sekarang ni di awal 30an ni alhamdulillah, dapat juga saya menulis dan diterbitkan di majalah dan dapat menuis diblog (thank you internet). Dibaca oleh ibubapa/nenek/atok/mak sedara/kawan/adik/etc la dan yang penting apa yang saya tulis itu dapat membantu beribu rakyat Malaysia dan juga dunia yang memahami bahasa melayu ke arah kesihatan yang baik. Kira-kira mission accomplish la yerk.

Kita tinggalkan cerita berangan nak jadi novelis tu, apa yang saya nak sampaikan pada ialah mengenai masyarakat kita yang kadang kala masih lagi alpa dan mungkin terlupa untuk mengambil pengajaran daripada kisah lepas yang ada. Tak kira la kisah itu adalah kisah kita, kisah keluarga mahupun kisah masyarakat.

Sepanjang minggu lepas, kita asyik dihidangkan dengan kekejaman pembunuhan dan pembuangan bayi. Saya tak mahu sentuh isu moral sebab seram. Takut-takut berceramah pasal isu moral, tetiba kena batang hidung sendiri. Naya.

Sayu pilu hati saya bila tengok gambar bayi yang dicampak daripada tingkat 5 kat Sentul tu . Saya tinggal kat situ dulu tau masa zaman anak dara. Kalau tak mahu, kenapa tak diberi sahaja kepada orang lain? Ramai yang inginkan anak tapi Allah belum beri rezeki, maka carilah orang yang begini, berikan anak itu pada mereka.

Mungkin kerana takut dan malu, maka kita bunuh baby yang suci sebab kononya nak padam kesalahan, nak tutup jejak salah itu tapi tahukah anda sebenarnya bila kita buat sesuatu kesalahan yang besar, kesalahan itu takkan padam dalam ingatan kita dan kita akan bawa beban rasa bersalah dan rasa menyesal kerana kesalahan itu sampai mati?

Mungkin kita tak dapat nak tinggalkan dan tak dapat nak padam dari ingatan kita mengenai kesalahan yang ada tapi yang boleh kita buat adalah cuba memperbaiki diri dan keadaan supaya kesalahan yang sama tak berulang dan kesalahan lain tak dimulakan…

Satu lagi perkara yang dilaporkan dalam minggu lepas ialah kematian akibat tersedak susu. Saya bukan menyalahkan sesiapa malah saya rasa sangat-sangat simpati pada kedua ibubapa yang kehilangan anak tersayang. Saya juga seorang ummi, maka saya dapat rasakan kepedihan hati setiap ibu bila sesuatu berlaku pada anak mereka.

Namun suka saya kata, ambillah kisah ini sebagai pengajaran dan sebagai peringatan bahawa bayi bukan seperti kita, pandai mengunyah dan pandai menelan atau pandai meluah semula. Jadi sepanjang bayi kita menyusu, make sure kita ada bersama supaya jika bayi kita tersedak ataupun termuntah, maka kita ada disisi untuk membantu. Lagi satu,jangan beri makanan pejal pada

1. bayi yang masih belum boleh duduk,
2. yang masih belum boleh menelan dengan baik,
3. masih belum boleh tegakkan kepalanya
4. dan ada macam macam lagi petanda yang baby belum sedia untuk makan makanan pejal.

Yang paling penting, tolonglah janganlah campurkan susu dengan nestum dalam botol, kemudian dibesarkan lubang pada puting dan beri pulak pada baby. konon baby lapar, susu dah tak cukup. Dan kemudian beri pulak botol berisi SUTUM (susu+nestum) tu pada baby sambil baby baring. Allahhhhhh…Tolonglah. Saya mohon tolonglah jangan buat begitu. Ada sebab kenapa perkataan “JANGAN” dan “TAK BOLEH” itu dikeluarkan.

satu – kemungkinan tersedak sangat besar,
kedua – susah payah la baby tu nak menelan dan bernafas. bayangkan kita baring dan diberi minuman yang keluar daripada puting tu yang mengalir tanpa henti. Lemas tak? LEMASKAN?

Ketiga – perut baby tu bukanlah sebesar perut kita ni yang boleh besar macam belon. Back to basic la, apa baby perlukan bila menangis? lapar sahajakah? atau lampin basah? atau perut sakit? Ataupun mahukan dakapan sebagai jaminan rasa selamat dan rasa disayangi?

Pesan pada babysitter, jangan buat begitu dan beri tunjuk ajar perkara yang betul. Kalau babysitter/nursery banyak songeh, tukar saja yang lain. Lagi satu, saya ada sebab mengapa saya lebih suka nursery daripada babysitter perseorangan. Sebabnya ialah

1. nursery ada ramai penjaga (walaupun ramai baby/budak), jadi bila yang seorang babysitter pergi toilet atau basuh bottle, ada lagi yang lain boleh tolong tengokkan anak kita.
2. nursery ada cctv (saya kurang pasti nursery orang lain tapi nursery anak saya ada CCTV dan bayaran tidak mahal)
3. babysitter di nursery selalunya dihantar menghadiri kursus
4. di nursery, ada play group. Anak-anak seawal 1 tahun dah diajar dalam bentuk bermain (betul ka ayat ni?) macam menyanyi, baca doa, art, cara bergaul, menulis dan lain-lain
5. Mereka juga mendapat kasih sayang walaupun ramai kanak-kanak yang dijaga. Saya ambil contoh anak-anak saya la, mereka sangat suka cikgu-cikgu di nursery mereka sebab cikgunya sangat baik dan penyanyang.
6. kalau satu cikgu bercuti ada cikgu lain ganti, so kita tak perlu bercuti jadi prestasi tak hancur dek kerana asyik kena ambil cuti.
7. Kalau dinursery anak-anak saya, mereka akan hantar dan ambil anak-anak kita balik sekolah tak kira la sekolah tadika ka, sekolah rendah ke, sekolah menengah ka. Jadi ibubapa yang bekerja macam saya ni kurang sikitlah kerjanya sebab perkhidmatan begini disediakan oleh nursery. Bimbang pun kurang sebab yang ambil hantar tu memang dah jaga anak kita daripada kecil, kan.
8. Oh ya yang paling penting, di nursery tak pakai buai. Semua tidur atas tilam. Tak ada rungutan kata baby susah tido kalau tak de buai.

Saya mohon maaf, jika tulisan saya ini mungkin terkena pada situasi anda tapi itulah hakikatnya.Bukan saya nak kodem tapi sekadar tolong mengingatkan. Kadangkala kita ni nak kena ada yang menegur baru kita beringat. Serupa la dengan saya. Kadang kala saya terlupa, kawan-kawan tolong ingatkan. Manusiakan mudah lupa..Saya juga manusia dan melakukan kesilapan.

Salam Kasih,

HUKUM PENYUSUAN IBU & HUBUNGAN IBU/ANAK/KELUARGA SUSUAN

Assalamualaikum,

Sebenarnya saya dah lama nak tulis mengenai hal ini. Saya nak berkongsi ilmu yang saya dapat semasa memandu dalam perjalanan pulang ke rumah dalam minggu lalu. Ilmu yang saya dapat dalam rancangan soal jawab agama di Radio Malaysia Negeri yang berbicara mengenai Hukum Hakam Penyusuan Ibu. Saya tidak ingat nama ustaz yang menyampai kuliah dan menjawab segala persoalan mengenai hukum hakam penyusuan ibu dalam Islam.

Daripada yang saya dengar, saya kongsikan sebahagiannya la yer.

1. Hak untuk menyusu adalah hak ibu

Maknanya seseorang ibu itu boleh memilih samada hendak menyusukan bayinya atau pun tidak. Jika dia memilih untuk tidak menyusukan bayinya, walaupun disuruh oleh suaminya untuk menyusukan bayi mereka, tidaklah jatuh hukum derhaka kepada suami.

2.Tanggungjawab suami mencari ibu susuan jika isteri tidak mahu menyusukan bayi

Jika isteri menolak atau tidak berkemampuan untuk menyusukan bayi mereka, suami bertanggungjawab untuk mencari ibu susuan untuk anak mereka.

3. Syarat wajib menjadi anak susuan

a. Bayi tersebut mestilah berumur 2 tahun ke bawah.

b. 5 kali kenyang – 5 kali kenyang ini bermaksud, 5 kali menyusu dan setiap penyusuan ibu itu haruslah sehingga bayi itu benar-benar puas , nampak kenyang, tidak meragam dan jika ada sendawa ianya boleh dijadikan panduan sebagai kenyang.

4. Hukum Maram antara anak susuan dan adik beradik susuan

a. Adik beradik susuan tidak boleh berkahwin

b. Anak susuan tidak boleh berkahwin dengan nenek/atuk disebelah ibu dan ayah susuan

c. Anak susuan tidak boleh berkahwin dengan ayah susuan

d. Tidak boleh berkahwin dengan adik beradik kepada ibu dan bapa susuan

e. Haram berkahwin dengan anak kepada ayah susuan yang berlainan ibu. maknanya jika ayah susuan tu ada berkahwin 2 atau lebih, tidak boleh berkahwin dengan anak ayah susuan tersebut. Dalam bahasa lain ianya bermakna anak tiri ibu susuan la (begitu juga dengan anak kepada ibu susuan dengan suami terdahulu atau terkemudian (jika berlaku perceraian).

f. Tidak boleh berkahwin dengan anak perempuan kepada adik-beradik susuan lelaki atau perempuan

Nota: Yang lain-lain saya tak ingat sangat. Rugi tak rakam masa tu. Kepada yang arif dalam hukum hakam ni, kalau ada kesilapan disini, minta betulkan. Terima kasih.

5. Pembahagian harta dengan anak susuan

Hukum mahram anak susuan dengan adik beradik dan ayah/ibu susuan hanya setakat hubungan nikah kahwin dan tidak termasuk dalam pembahagian harta. Namun begitu, adalah tidak salah jika ayah susuan ingin menyerahkan sebahagian hartanya kepada anak susuannya. Maknanya di sini ialah anak susuan tidak termasuk dalam hukum farait.

6. Lain-lain

- Adalah haram jika adik-beradik susuan memandang satu sama lain dengan perasaan berahi

- Jika mereka berkahwin tanpa mengetahui mereka adalah adik beradik susuan, mereka perlu dipisahkan (apa istilah dalam Islam ni yer?). Ustaz tersebut ada juga menyebut mengenai tindakan yang perlu diambil jika mereka tidak boleh dipisahkan tetapi saya dah terlupa apa dia. Jika ada yang tahu, minta email saya supaya saya boleh update info untuk pengetahuan bersama.

7. Apa hukumnya kalau suami terminum susu isteri?
Tidak mengapa dan hukumnya harus, dan tidak akan menjadi anak susuan kerana salah satu syarat wajib menjadi anak susuan ialah 2 tahun ke bawah. Suami confirm dah lebih dpd 2 tahun umurnya.

Disclaimer:

1.Saya izinkan untuk anda kongsikan ilmu ini bersama rakan-rakan yang lain. Sila link kan semula ke blog saya supaya jika ada soalan atau percanggahan atau pembaharuan fatwa, saya boleh update.

2.Jika ada percanggahan atau kesilapan dalam penulisan saya mengenai hal ini, saya mohon agar email saya di zatul@babynme.com.my agar saya boleh membetulkan fakta dan hukumnya.

Terima kasih.

 

Nota Terkini (31 Januari 2012) :

Telah ada fatwa terkini yang dikeluarkan hasil daripada muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-96 yang bersidang pada 13-15 Oktober 2011. Boleh baca di artikel terkini BABY N ME (sila klik)   atau laman web e-Fatwa (sila klik).

Harap maklum.

Salam Kasih,

Masih di DEMC

Salam,

Pepagi buta dah bangun tulis blog yerk.. Bukan, sebenarnya tidur di hospital ni bukan boleh nyenyak sangat pun. Tambahan pada waktu siang, dah bantai tidur banyak kali sebab ubat yang diberi tu menyebabkan saya mengantuk.

Saya masih di DEMC buat masa ni. Operation dibatalkan dan Dr. Loga advise buat masa ni, untuk saya mencuba antibiotik yang lain. Saya juga ada buat fisioterapi (thanks u all, rasa cam kena urut pun ada bila kena tepuk-tepuk utk longgarkan kahak. Teringat masa bawa Qaisara buat fisio dulu kat KPJ Selangor Specialist Hospital).

Pagi ni, terasa macam dah clear sikit hidung saya. Tak la beringus sangat dan batuk juga berkurangan. Semalam 2 kali cuci hidung. waaaaa..terseksa rasanya nak habiskan 200ml ubat pencuci hidung tu. Tapi demi nak baik, kena paksa juga diri utk cuci hidung tu. Hasilnya, a lot better. IV line juga dah di set up semula disebelah kiri tangan utk rawatan antibiotik petang semalam sebab yang lama di sebelah tangan kanan saya tu, dah leaking dan tangan saya dah besar dan gemuk macam belon (ke memang tangan saya dah sedia gemuk ni? kekeke). Sepanjang malam air antibiotik tu duk meleleh keluar cam paip bocor dari tangan saya.

Malam tadi juga, Doktor Jita (physician) kata lungs saya dah bertambah baik dan sinus saya juga dah berkurangan. Sejak rawatan ni, batuk dah bertambah kurang. Dah boleh dah bercakap tanpa diiringi dengan batuk batuk yang bertindak sebagai penyanyi latar dalam conversation saya selama 3 minggu yang lalu. Alhamdulillah. Cuma Doktor kata, saya akan dalam long term antibiotik la utk betul betul baik. Emmm…mungkinkah penyakit ni berulang? Adoi, tak sanggup rasanya kalau jadi sekali lagi.

Petang Jumaat dan semalam juga saya menerima kunjungan yang tak henti-henti sampai habis waktu melawat jam 11 malam. Terubat sikit rasa sunyi duk sorang-sorang kat spital ni.

Oh ya, malam semalam juga hubby temankan saya sepanjang malam. Hubby saya sangat bertanggungjawab tapi Hubby saya memanglah sangat tidak romantik dan  dia menunjukkan kasih sayang dia dalam cara yang lain. Atau mungkin dia nak mengalihkan keresahan dia dengan memikirkan perkara lain. Ada ke masa saya kata saya kena operation, dia boleh kata tak pe la, dia nak pi repair kereta masa tu. Hahahaha..bab bab ni kekadang dia failed la beb. Dia selalu rasa saya boleh handle sendirian kalau bab-bab yang memerlukan semangat atau azam yang kuat. Dia kata saya kan super woman. Tapi bab lain, Alhamdulillah, saya bersyukur sangatlah dia adalah pasangan hidup saya. I love u, lah Darling!

Dalam saya masih dirawat dihospital ni, ramai juga yang bertanya mengenai breastfeeding class saya. Emm..saya belum putuskan samada akan adakan atau tidak pada bulan Feb ini memandangkan keadaan saya ni. tengok cam ner la yer..

Psstt… saya suka staff di DEMC ni. Sangat peramah dan nursenya suka senyum. Doktornya juga sangat mesra. Bayarannya? errrkk..nasib baik insurans cover, kalau tak, tercekik gak la rasanya. So u all, advise saya ambil la insurans sebab sgt penting. Bayaran perubatan skang ni sgt la tinggi.

Salam Kasih,

Kenduri Kahwin Sepupu saya

Salam,

Seperti yang saya ceritakan, Ahad lalu, sepupu (lelaki) saya kahwin. Kalau tak silap saya, mereka ini berkawan sejak zaman sekolah lagi dan sekarang setelah berumur 25 tahun, akhirnya jodoh mereka kuat dan disatukan. Menurut sumber yang boleh dipercayai, 10 tahun la mereka berkawan. Lama sungguh dan setia sungguh!

Seronok bila sesekali ada kenduri ni. Memandangkan keluarga saya sangat besar sebab ayah saya mempunyai ramai adik beradik (berbelas weh!) dan saya mempunyai berpuluh-puluh sepupu, makanya kenduri ini, kami yang handle.

Pelamin di reka oleh sepupu-sepupu dan mak cik saya, memasak oleh mama dan ibu-ibu saudara saya _ pak-pak sedara saya, khemah oleh Pak Chu (dia ada bisnes ni kat Seremban – nak booking, sila la), Mak Andam pengantin oleh Adik saya aka Dila, Photograper – saya, adik ipar saya, Ibu dan sepupu saya (Faidzul, dia staff Avon), Video by Pak Chu saya, Penanggah + tukang basuh pinggan – Suami, Sepupu & pak-pak sedara saya, Tukang bagi souvenir – sepupu-sepupu saya yang remaja dan flower Girl – Qistina dan anak Faidzul.

Qistina dan Batrisya

 Flower Girl

Bab jadi penanggah tu ada juga la jiran-jiran yang datang menolong. Ha, Karaoke – kami sekeluarga jer ler , confirm sebab dah ramai sangat so orang lain tak de chance ler. Kami sekeluarga jer dah berebut nak nyanyi. Saya, ada mensumbangkan suara dalam 2 lagu. Itu pun nyanyi masa orang belum datang dan masa tengah kemas selepas selesai kenduri..hahahaha..Ai malu you…


Shida (Kazen), Ina (Kazen) & Scha (adik saya)

 Saya dan Pengantin serta Mak-mak Saudara & Cousin

 

Seronok sungguh! Malam sebelum kenduri tu, saya tidur pukul 3 pagi sebab syok sangat bersembang dengan sepupu-sepupu saya. Tak per janji gumbira, kan..

Kepada Pasangan Pengantin, Fuad dan Aishah, Tahniah dan semoga bahagia hingga ke Syurga. Aminnnn..

Salam Kasih,

Demam

Salam,

Last week, Mama Dan Papa saya berkunjung ke rumah kami. Melepas rindu pada cucu. Emm..seminggu juga anak-anak tidak ke nursery. Seronok dengan atuk dan wan kat rumah. Nasib baik blom sekolah. Kalau dah sekolah, confirm kena pergi juga.

Minggu lepas juga, kami satu rumah diserang demam. Habis satu rumah terbaring  kecuali Qistina. huh, kebal!

Tapi kebal tu tak lama, petang Ahad lalu, Qistina mula panas tapi still aktif bermain. Agaknya sebab ada kazen dua pupu, tu yang di gagahkan juga tu kot. Oh ya, saya balik kampung di Kuala Klawang, Jelebu, N9 Sabtu lalu. Cousin saya kahwin..

Ini rasanya kali pertama Qistina demam sejak umur dia 2 tahun. Tapi dia sangat baik. Tidak merengek dan menangis langsung. Cuma dia beritahu yang badan dia panas ajer.  Alhamdulillah, berkat minum susu Ummi, demam Qistina kebah menjelang Subuh hari Isnin (semalam).  Jadi dia hanya demam satu malam ajer la. Alhamdulillah.

Menjelang tengahari Isnin, hubby hantar dia ke Nursery semula sebab dia dah sihat. Petang tu bila saya ambil, dia dah main semula. Saya? emmm..sejak minggu lalu, demam dah ok tapi selsema, masih lagi ado ni..nak makan ubat, kang satu kerja tak dapat nak buat kang. Jadi bersabar jer la.

Jaga kesihatan yer, sebab sekarang ni tengah musim demam. Ramai yang dah kena.

Salam Kasih,

Besarnya Dugaan. Tabahkanlah hatinya.

Salam,

Kita tidak tahu bagaimana perjalanan kehidupan kita pada masa akan datang. Kita meniti hari demi hari. Menghargai setiap detik yang ada bersama yang tersayang. Kadangkala kita lupa dan alpa. Bila kita lihat sesuatu berlaku di depan mata atau pada orang sekeliling kita, baru tersedar. Itu pun  mungkin seketika. Entah dugaan bagaimana pula yang Allah akan uji nanti.

Takziah saya ucapkan pada teman sepejabat yang kehilangan ayah dan bonda dalam selang masa hanya 53 hari. Pada Aidilfitri lalu, ayahandanya pergi menemui ilahi. Teringat semasa saya berbual dengan beliau, mengenai keadaan ayahandanya. Dia bercerita, yang keadaan ayahnya agak uzur. Selang 2 minggu lewat perbualan kami, ayahnya dijemput tuhan.

Kali ini, ketika baru beberapa hari menyambut Aidil Adha, Bonda tercinta pula menghembuskan nafas terakhir. Terasa terngiang-ngiang, dia bercerita mengenai Bondanya yang semakin uzur. Aduhai sahabat, besarnya dugaan yang Allah beri buat mu adik beradik. Kehilangan yang tiada gantinya.

Sewaktu saya menziarahi arwah ibunya, saya sendiri tidak dapat menahan air mata ini dari tumpah. Biarpun semua sudah cukup dewasa, kehilangan Bonda tempat bermanja, cukup membuatkan hati tak keruan dan  rasa kesedihan yang entah bila akan sembuhnya. Hati saya terasa pedih dan sedih lagaknya seperti sama merasa kehilangan mereka  adik beradik.

Untungnya kita yang masih ada Ayah dan Bonda ini. Masih ada tempat bermanja walaupun usia dan semakin meningkat.

Hargai,sayangi & hormatilah Ayah dan Bonda kita. Tanpa mereka, siapa kita.

Begitu dengan diri saya, tanpa Mama & Papa saya, mana mungkin saya berdiri seberani ini. Mereka menyokong dan menyayangi saya tanpa henti biarpun berkali-kali saya kecundang dan mengecewakan mereka. Mereka penyokong kuat saya. Mereka adalah semangat saya . Kata teman sepejabat ” you ni, kalau nak buat apa-apa mesti ingat Mak & Ayah you yer. Mesti nak buat sebabnya adalah untuk mereka” dan saya hanya tersenyum bila mendengar komen begitu. Ketahuilah, mereka adalah sebahagian dari diri saya dan mereka adalah kawan baik saya. Tanpa mereka, siapalah saya dan sunyilah hidup saya..

Buat teman, semoga roh kedua Ayahanda dan Bonda awak, dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Amin. Alfatihah.

Kasih Tanpa Sempadan,

Kenangan manis di KK, Sabah

Salam,

Maaf la sebab dah lama tak menulis..hampir 3 minggu rasanya.. selain tak sempat, mood yang tak menentu juga salah satu penyebab saya tak menulis.  Kena jangkitan penyakit M…Malas..

Pada 28 Oktober 2010 saya dan team ke Kota Kinabalu, Sabah hingga 1 Nov 2010. Emm..apa lagi kami pergi untuk training Malaysian Breastfeeding Peer Counselor peringkat Sabah/ Sarawak.. tetapi pesertanya tiada yang dari Sarawak tapi ada dari Semenanjung.


Kami sewaktu baru tiba di Kota Kinabalu

Selama 5 hari di sana kami hanya sempat bershopping selama 2 jam pada hari pertama sampai di KK dan satu jam (subuh-subuh pi pasar beli udang) sebelum berlepas balik ke Semenanjung.

Suasana di sana dan bahasa serta bangsa (etnik) yang ada tersangatlah lainnya dari Semenanjung. Kami ke sana bukan sahaja menyampaikan ilmu tapi juga mengutip ilmu yang pelbagai dari peserta di sana.

Walaupun waktu jam di sana sama dengan di Semenanjung tapi suasananya sangat berlainan. Di sana Subuh muncul seawal 4. 45 pagi dan maghrib pada pukul 6 petang. Pukul 6 petang dah gelap gelita seperti  pukul 8.30 malam di Semenanjung. Emmm..Pukul 6 pagi dah tegak dah matahari. Nak tido lelebih pun dah tak syok sebab dah cerah.

Sewaktu disana, saya teringat pada anak-anak. Janji untuk membawa anak-anak bersama tak dapat saya tunaikan.. Kering poket acik wehh kalau bawak dua-dua tu… So setiap hari selepas training, dalam pukul 6.30 petang ke pukul 8 malam, saya akan buat video call. Nak tengok muka anak-anak dan takut anak-anak rindu pada saya. Payah plak nanti hubby nak control sorang-sorang pulak bila anak buat hal.

Masa saya berangkat ke KK, Qistina tahu saya akan pergi work ke Sabah nak MAS (hehehe, tak leh beritahu pegi work naik flight, nanti dia melalak nak ikut), tapi Qaisara masih tidur lena dalam baby car seat sebab kami bertolak awal pagi ke KK.

Oleh kerana dia tidur dan tak jumpa saya sejak dari malam Rabu (27 Okt) tu, bila saya balik dia jadi sangat memerap. Saat dia tahu saya dah balik (seronok tengok anak-anak melompat-lompat, peluk erat dan cium satu muka Ummi bila nampak ummi turun tangga – rindu kot?!harus!), dia terus sukar nak berenggang dari saya, tidur juga harus di peluk erat. Memasak pun sangat payah, asyik nak berdukung jer..nasib baik ada ERGO, jadi senang sikit nak buat kerja rumah. Pantang saya duduk atas sofa, pasti dia akan naik duduk diriba saya. Bila saya baring di sofa, Qaisara juga akan baring diatas dada saya.

Qistina kurang sikit..mungkin sebab dah besar Cuma sekarang dia menuntut perhatian saya supaya melayan dia melukis dan mewarna.. Adoii kakak, lukisan ummi dah la buruk. Hahahaha..dia suh lukis tiger, ummi try la lukis..hehehe terus jadi cam kucing…kah kah kah..ummi tak pandai melukis la Sayang..

Kata Mama saya, ”lain kali pergi la lagi jauh-jauh lama-lama.. Anak tu rindu sebab tu bila ko dah balik, derang tak leh berenggang..” kuang..kuang..kuang…

Oh ya, saya nak ucapkan juga Hepi Besday pada Mama saya yang kebetulan harijadinya jatuh pada hari Sabtu yang lalu (6 Nov). I Love U , Mom!

Ok lah, nak balik dah ni… Gambar di KK nanti saya  post bila berkesempatan..Oh ya, di sana, kamera saya rosak dan SD Card saya patah, jadi tak banyak la gambar, hanya mengharap ehsan gambar orang lain la… Dugaaan sungguh..Kebetulan, nak dijadikan cerita, kamera Pushpa pula SD Cardnya corupted jadi memang tak de gambar la..hanya harap gambar dari peserta – peserta di sana.

Apa pun saya enjoy berada di sana dengan PC-PC dari Sabah dan 2 PC dari Semenanjung.  Semoga satu hari nanti, kita akan bersua kembali la ya..

Juga terima kasih atas cenderahati yang korang beri buat kami.. Kami dah pakai dah!

Salam kasih,

Islamic School

Salam,

Hari ini saya diserang migrain. Actually saya diserang migrain sejak malam tadi. Dah tidur pun tak boleh ok gak. Pagi tadi saya bangun seawal 4.15 pagi. Kononnya nak buat sedikit tugasan berkaitan dengan artikel tapi huh, tak dapek ler..akhirnya saya hanya terbaring di sofa hingga pukul 5.30 pagi. Mata tak pulak pejam-pejam.

Penyudahnya dalam rasa sakit kepala tu, saya mengemas rumah, membasuh dan menggosok baju. Selesai je Subuh, Qistina bangun temankan saya. Huh Kakak! Biar betul, 6.30 am in the morning awak bangun? Nanti megantuk kat school.

Sebut pasal school ni, saya rasa saya dah jumpa school yang saya rasa sesuai dengan masa saya dan suami. Kami ada ternampak satu banner mengenai pendaftaran sekolah tadika di Masjid UM (err yang sebelah pintu pagar UM tu. Apa nama masjid tu ekk? lupa la)

Saya dah call dah school tu. Cikgu yang menjawab tu kata sekolah tu Islamic school. So boleh la. Masa pembelajaran pun sesuai dengan jadual kerja saya. Masuk pukul 8 pagi dan habis pada 1 tgh. So dia masuk sekolah sebelum saya masuk kerja dan habis sekolah masa luch hour saya. Cuma, kalau waktu lunch saya masih dalam meeting ataupun masa tu saya berada diluar pejabat, tu yang agak pening skit nak adjust..tapi rasa ok kot.

Ingat nak survey macam mana keadaan tadika tu.. Ada yang nak joint hantar anak ke sana?

Salam Kasih,

Giler kerja

Salam,

Saya baru perasan satu perkara..This year, tahun 2010 ni saya sebenarnya workaholic. Oh, masa banyak di luar dan pejabat. Nasib baik bila saya buat kerja luar, saya boleh bawa anak-anak bersama.

Suami saya juga workaholic.. Pulangnya selalu bila hari dah gelap dan Kerja pejabat selalu dibawa pulang ke rumah dan dia tekun menyelesaikannya sehingga ke pagi..

Nasib baik ada Mama & Papa saya, maka perhatian dan kasih sayang mereka pada anak-anak saya dapat menutup ruang-ruang kosong yang ada semasa kesibukan saya dan hubby.. (saya masih kesal saya tidak dapat banyak meluangkan masa dengan anak-anak. Bila la ummi boleh berhenti kerja ni, ekk?) Ok. azam tahun depan ialah memperbanyakkan lagi masa yang berkualiti bersama anak-anak..

Ummi & Comel

Ummi & Cantik

Sebab itu setiap masa terluang yang saya ada dan dapat untuk bersama anak-anak, saya akan rebut sepenuhnya.

Tina & Sara, Ummi Luv u 2,3,4,5,6,7,8,9,10!

p/s: masih di office di kala ini..maghrib dah ni..

Chow!

Salam kasih,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
February 2023
M T W T F S S
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.