Archive for the ‘Keselamatan’ Category

Santai Bersama Pa & Ma

Salam,

Sabtu 2 minggu yang lepas (8 May 2010)  kami ke Terengganu. Sempena Santai Bersama majalah Pa & Ma Di Merang Suria Resort, Setiu, Terengganu. Gatal nak  joint..huhuhu

Ya Allah, jauhnya nak sampai Terengganu.. Seksa badan aii.. hehehehe… Lama dah tak jalan jauh, tu yang terasa cam lamanya nak sampai..sabo jer ler..Rasanya sesejak Mama & Papa dudukdengan Angah kat Putrajaya..

Lama sangat dalam kete, kesian bebudak..Qaisara tido sepanjang perjalanan. Daripada mula gerak tido – terjaga masa berhenti jap utk ke toilet dan beli buah – pas tu tido sampai la dah sampai kat hotel. nyenyak!


nyenyak!

Tapi kami terlepas acara sebelah petang sebab kami sesat barat mencari jalan nak ke Setiu. hahahahaha..lawak giler. plus penat bangat. Hanya sempat ke acara dinner jer..huhuhu..tak per la..janji sampeii.. Rupanya bukan saya saja sesat tapi Eton aka wartawan Mingguan Wanita pun sama sesat cam kami.

Saya bersama Eton

Dan sesungguhnya pakaian kami sekeluarga langsung tak ikut tema Aloha yang ditetapkan oleh Pa & Ma. Tak sporting sungguh, kan?

Terima kasih hubby sebab sudi memandu sepanjang perjalanan 2 hari tu dan sanggup meluang masa ke sana.

kami dapat la door gift dan juga lucky draw. Kasut CROC sampai 5 pasang, roti, minuman tongkat ali & kacip fatimah, macam macam la..


Bersama Puan Liza Ali, Editor Pa & Ma

Esoknya balik semula ke Klang dan bagi menjawab persoalan yang bermain di minda, isu keselamatan tetap menjadi isu keselamatan. Syukur anak-anak saya tetap teguh duduk di Baby Car Seat/booster sepanjang perjalanan daripada Klang ke Terengganu & Terengganu ke Klang. Alhamdulillah.

Antara aktiviti yang kami lakukan untuk menghilangkan boring anak-anak ialah menyanyi bermacam macam lagu nursery rhyme dan juga membaca serta menonton CD Barney

On the way balik, kami beli keropok lekor sebagai buah tangan..

Lepas ni kalau kena gi Terengganu lagi, saya n family confirm ambil flight ke sana..Penat la naik kereta ni..

Salam kasih,

Baby Car Seat/Booster (Part 1)

Salam,

Isu keselamatan anak-anak kita memang selalu kita ambil berat, ye tak? Tapi kadang kala saya tengok ramai yang masih belum faham dengan keperluan menggunakan seat belt/Baby Car Seat/Booster untuk baby &  toddler. Ramai yang biar anak berkeliaran dalam kereta tanpa penggunaan seat belt. Saya juga kadangkala termasuk dalam golongan ini bila nak ke kedai berhampiran di kawasan perumahan tempat tinggal saya. Kadangkala tau atau lebih kepada jarang-jarang la.

Saya memang takut nak memandu kalau anak-anak tak menggunakan seat belt. Takut anak terpelanting dan tergolek bila saya menekan brek, bila lalu bumper atau takut jika berlaku kemalangan (tak kira la kemalangan kecil pun – minta dijauhkan). Bukan tak pernah Qaisara atau Qistina degil dan menangis kerana tak mahu duduk di seat khas mereka. Pernah. Pernah saya turutkan kehendak mereka  tapi dalam kawasan perumahan sajalah.. Kalau kat luar sure suara saya dah macam pakai loud hailer mengarahkan dan berkeras menyuruh anak duduk juga di kerusi khas mereka tu. Qistina cukup paham pasal penggunaan booster untuk dia dan adiknya walaupun kadangkala sifat degil dia  mengatasi sora  hailer saya.  Tapi tu la, bila tak pakai seat belt ni, saya rasa macam tak boleh nak tekan pedal minyak kereta sebab kerisauan melebihi segalanya. Kalau berjalan jauh, bile berhenti, saya lepaskanlah mereka daripada kerusi tu. Bagi mereka bebas sekejap. Boringkan duk dalam tu..tapi bila terlepas bebas tu jadi cam (tgk gambar bawah) ni la pulak.

Bukan main gumbira dapat lepas bebas

Family saya mempunyai 5 booster/baby car seat . 1 hadiah daripada adik saya dan 4 lagi saya beli demi keselamatan anak-anak.  yang 1 tu saya jarang guna dan hanya simpan di dalam stor  dan sayang nak beri pada orang sebab pemberian adik. Tunggu bila adik saya dah kawin dan ada baby, saya hadiahkan semula pada dia. 2 buah lagi diletakkan dalam kereta kecil saya dan 2 buah lagi dalam kereta hubby. Kenapa banyak sangat? Sebabnya sepanjang minggu, adakalanya saya & hubby bergilir-gilir menghantar/mengambil anak di Taska. Perjalanan saya & hubby dekat 40km sehala sahaja kalau pagi dan petang dah hampir 80km. Jauh tu Klang ke KL dan KL ke Klang. Kalau hanya kereta saya sahaja ada car seat ni, cam ner keselamatan anak-anak saya sewaktu berada didalam kereta hubby? Lagipun senang, tak payah angkat-angkat untuk mengalihkannya. Biar saja kat dalam kereta tu.

Yer memang kereta penuh dengan car seat, orang lain memang tak boleh tumpang dah.. Nak buat cam ner, keselamatan melebihi segalanya..

Bagaimana dan apa jenis car seat yang patut kita pilih dan beli untuk keselamatan anak kita? emm..nanti kita sambung di part 2 yer..

Salam Kasih,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
July 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.