Archive for the ‘Peribadi’ Category

Senangnya Perempuan Nak Masuk Syurga

Assalamualaikum,

Walaupun dah lama tapi saya nak juga kongsi ilmu yang saya dapat.

Pada awal bulan Mac 2011 yang lalu, Ustazah Asni yang mengajar mengaji di TV9 dan yang juga telah dilantik menjadi Pegawai Penasihat Agama Peribadi Pengerusi Eksekutif syarikat saya bekerja telah meluangkan masa untuk memberikan ceramah kepada kakitangan perempuan.

Tajuk pada hari tersebut ialah Perempuan, Isteri dan …

Ceramah beliau lebih berkisar bagaimana senangnya perempuan ini untuk masuk syurga. Juga disebut mengenai penyusuan ibu yang mana pahalanya sangatlah besar.

Di dalam ceramah beliau ini, ada juga dipesan agar tidak menderhaka kepada suami. Juga dipesan agar kita sebagai isteri menjaga syurga suami yakni Ibunya. Jangan jadikan suami kita anak yang derhaka. Ustazah ada menyebut

Syurga isteri terletak pada suami, manakala syurga suami terletak pada Ibunya’.

Jadi kata Ustazah Asni, janganlah kita (isteri) marah bila suami asyik nak balik umah ibunya kerana ianya merupakan tanggungjawab suami. Pesan Ustazah Asni lagi, perempuan jika nak masuk syurga sangat senang :

1. Jaga Solat
2. Jaga Puasa
3. Jaga Maruah (syurga ada di 4 penjuru rumah)
4. Bacalah Al-Quran

Juga kalau boleh baca & khatam Quran sebanyak 2 kali dalam 1 tahun ( emm..kalau tak biasa ni, berat juga nak buat yer).

Juga jika kita mengalami masalah dan rasa sangat terbeban, maka solatlah 2 rakaat.

Ditekankan juga mengenai adab masuk tandas.

1. tutup kepala
2. Baca doa
3. Langkah masuk kaki kiri
4. Langkah keluar kaki kanan

Jangan dilupa kerana syaitan sangat suka berada di dalam tandas. Jika kita tak jaga adab dan baca doa masuk tandas, itu yang menyebabkan ramai perempuan susah nak mengandung disebabkan syaitan tu dah banyak duduk di rahim kita.

Sewaktu kami duduk makan beramai-ramai, saya dikenalkan oleh Pengurus Kanan Puan Yasmin sebagai Wanita yang berkerjaya di dalam bidang teknikal yang sangat well known dalam breastfeeding dan menulis dalam majalah. Waaa, habis bocor rahsia ‘akak’. Selama ni, ‘akak’ sangat low profile semasa di pejabat. Kawan-kawan sepejabat ada yang kurang tahu mengenai penglibatan saya dalam menulis ni. Malas nak beritahu kawan-kawan yang ‘akak’ menulis dalam majalah. Derang cuma tahu pasal penglibatan saya dalam breastfeeding jer. Habis lepas tu, kawan-kawan dok bertanya macam mana boleh menjadi kolumni majalah Mami & Baby tu dan bagaimana boleh menulis dalam Pa & Ma.

Di kesempatan tersebut sempat saya kenalkan kepada hadirin yang ada mengenai produk Baby Khalifah learning Series. Alhamdulillah, dapat sambutan. Ustazah Asni pun beli juga satu pakej Baby Khalifah Learning Series tu. Siap dia sponsor RM10 (duit balance dia) pada sesiapa yang nak beli pada hari itu.


Ini kali kedua saya berjumpa semula dengan Ustazah Asni. Kali pertama semasa Hari Susu Ibu di Kajang tahun lepas. Baby Khalifah Learning Series yang kat belakang tu, Ustazah Asni yang punya..

Ini serba sedikit yang dapat saya sampaikan kembali ilmu yang saya dapat pada hari itu. Banyak lagi sebenarnya. Nanti bila ada ceramah Ustazah Asni lagi, saya akan kongsikan lagi ilmu yang saya dapat. Insya Allah.

Salam kasih,

Teringat zaman dolu

 

 Salam,

Selamat menempuh minggu yang baru lagi. Cepatnya masa berlalu, kan? Sekejap je dah penghujung Februari 2011. emm…

Pagi ni semasa dalam perjalanan ke pejabat, saya seperti biasa mendengar SINAR FM. Oh ya, saya memang mendengar SINAR FM sebab saya suka celoteh KE, Krill dan Saleh Yaakob. Celoteh mereka adalah peneman sepanjang perjalanan daripada Klang ke Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur. Celoteh mereka buat saya rasa perjalanan terlalu sekejap sebab idea gila-gila mereka. Saya juga rasa gandingan mereka sangat tepat dan sesuai. Suka la..

Topik pagi ni yang dibincangkan di SINAR FM  ialah KERANA TERLAMBAT.. Jadi adalah satu Mamat ni, cerita dia terlambat kali kedua ke pejabat atas alasan perjalanan dia jauh, dari Seremban ke Kuala Lumpur. Sepanjang perjalanan, keadaan trafic tak dapat diramal. Oleh kerana ini merupakan kesalahan kedua, maka boss lelaki tu dah denda dia untuk lompat katak..kekekeke..ada juga company yang denda cam ni ekk.. tapi bak kata KE lebih elok denda cam ni daripada effect prestasi peribadi cam kena masuk dalam fail peribadi. Jadi KE ada juga sebut, kalau lambat lagi next week, may be boss lelaki tu suruh jalan itik plak..kekekeke

Bila sebut jalan itik ni, saya teringat semasa saya tinggal di asrama ASPURI  di SM Ahmad Boestamam (la ni dah jadi SMK), sitiawan, Perak. Kes balik dari kampung lambat selepas cuti raya haji. Masa tu saya dalam form 2 kalau tak silap. Adoiii, memang dah plan nak balik lambat ke asrama. Siap pakat lagi dengan kawan-kawan.

Hehehe..akibat daripada kedegilan dan keberanian melanggar arahan, maka saya dan ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lagi kena denda dengan warden. Denda jalan itik keliling bangunan sekolah. Makkkk aiii..satu bangunan jer dah panjang berjela..Oleh kerana saya merupakan seorang atlit dan sangat aktif semasa di zaman persekolahan, maka jalan itik tu tak menjadi masalah kepada saya. Saya tidaklah rasa penat atau sakit peha  selepas selesai melaksanakan denda seperti kawan-kawan seasrama yang sama degil cam saya. Tapi saya lihat ramai la yang tercungap-cungap dan ada yang nak pitam dan sebagainya.  Kesian….

Juga teringat semasa saya belajar di IPT, pelajar perempuan dilarang memakai sandle yang menampakkan kaki, tapi saya dan kawan-kawan perempuan yang hanya 2-3 kerat dalam course saya yang ketegaq, pakai juga sandle yang dilarang tu. Makanya didenda la kami oleh pensyarah saya  untuk jalan itik. Emm..Bangunan Kejuruteraan Awam dan Kejuruteraan Mekanikal bersambung dan kedua-kedua pengkhususan ni semua sure dah tahu, ramai lekaki daripada perempuan. Jadi kami dengan muka merah padam dan disuruh berkaki ayam semasa jalan itik keliling bangunan Civil dan Mechanical. Allah… Malunya..Bayangkan kena lalu dalam keadaan jalan itik dan berkaki ayam di depan bilik kuliah orang lain dan lalu depan orang ramai yang lalu lalang berkejar ke kuliah yang sudah tentunya kebanyakkannya adalah lelaki. Hasilnya, kami glamer semester tu….kekekekeke tapi tetap degil, pakai juga sandle ke kuliah 

Semua tu walaupun pada masa itu, kena denda adalah satu perkara yang memalukan dan menyakitkan hati, namun bila dikenang semula kini, ianya adalah antara kenangan-kenangan  manis yang selalu membuat saya tersenyum bila terkenang peristiwa lampau.

Kesimpulannya, denda tu sebagai peringatan agar jangan buat salah selalu. Ye la, kita kan manusia, mana boleh tak buat salah, kan….Kalau tak buat salah, kita tak dapat belajar dari kesilapan untuk lebih mematangkan diri kita, kan …?

Salam Kasih,

Masih di DEMC

Salam,

Pepagi buta dah bangun tulis blog yerk.. Bukan, sebenarnya tidur di hospital ni bukan boleh nyenyak sangat pun. Tambahan pada waktu siang, dah bantai tidur banyak kali sebab ubat yang diberi tu menyebabkan saya mengantuk.

Saya masih di DEMC buat masa ni. Operation dibatalkan dan Dr. Loga advise buat masa ni, untuk saya mencuba antibiotik yang lain. Saya juga ada buat fisioterapi (thanks u all, rasa cam kena urut pun ada bila kena tepuk-tepuk utk longgarkan kahak. Teringat masa bawa Qaisara buat fisio dulu kat KPJ Selangor Specialist Hospital).

Pagi ni, terasa macam dah clear sikit hidung saya. Tak la beringus sangat dan batuk juga berkurangan. Semalam 2 kali cuci hidung. waaaaa..terseksa rasanya nak habiskan 200ml ubat pencuci hidung tu. Tapi demi nak baik, kena paksa juga diri utk cuci hidung tu. Hasilnya, a lot better. IV line juga dah di set up semula disebelah kiri tangan utk rawatan antibiotik petang semalam sebab yang lama di sebelah tangan kanan saya tu, dah leaking dan tangan saya dah besar dan gemuk macam belon (ke memang tangan saya dah sedia gemuk ni? kekeke). Sepanjang malam air antibiotik tu duk meleleh keluar cam paip bocor dari tangan saya.

Malam tadi juga, Doktor Jita (physician) kata lungs saya dah bertambah baik dan sinus saya juga dah berkurangan. Sejak rawatan ni, batuk dah bertambah kurang. Dah boleh dah bercakap tanpa diiringi dengan batuk batuk yang bertindak sebagai penyanyi latar dalam conversation saya selama 3 minggu yang lalu. Alhamdulillah. Cuma Doktor kata, saya akan dalam long term antibiotik la utk betul betul baik. Emmm…mungkinkah penyakit ni berulang? Adoi, tak sanggup rasanya kalau jadi sekali lagi.

Petang Jumaat dan semalam juga saya menerima kunjungan yang tak henti-henti sampai habis waktu melawat jam 11 malam. Terubat sikit rasa sunyi duk sorang-sorang kat spital ni.

Oh ya, malam semalam juga hubby temankan saya sepanjang malam. Hubby saya sangat bertanggungjawab tapi Hubby saya memanglah sangat tidak romantik dan  dia menunjukkan kasih sayang dia dalam cara yang lain. Atau mungkin dia nak mengalihkan keresahan dia dengan memikirkan perkara lain. Ada ke masa saya kata saya kena operation, dia boleh kata tak pe la, dia nak pi repair kereta masa tu. Hahahaha..bab bab ni kekadang dia failed la beb. Dia selalu rasa saya boleh handle sendirian kalau bab-bab yang memerlukan semangat atau azam yang kuat. Dia kata saya kan super woman. Tapi bab lain, Alhamdulillah, saya bersyukur sangatlah dia adalah pasangan hidup saya. I love u, lah Darling!

Dalam saya masih dirawat dihospital ni, ramai juga yang bertanya mengenai breastfeeding class saya. Emm..saya belum putuskan samada akan adakan atau tidak pada bulan Feb ini memandangkan keadaan saya ni. tengok cam ner la yer..

Psstt… saya suka staff di DEMC ni. Sangat peramah dan nursenya suka senyum. Doktornya juga sangat mesra. Bayarannya? errrkk..nasib baik insurans cover, kalau tak, tercekik gak la rasanya. So u all, advise saya ambil la insurans sebab sgt penting. Bayaran perubatan skang ni sgt la tinggi.

Salam Kasih,

Tangguh

Salam,

Semalam saya kata minor operation kan, tapi malam tadi saya dapat tahu sebenarnya major operation. Setelah bincang dengan husband, maka kami buat keputusan untuk tangguh dulu for second opinion.

emmm…batuk ada kurang tapi sakit kepala tetap maintain gitu. Mungkin akan buat juga demi kesihatan. Tengoklah macam mana. May be hari ni, saya discharge..

Salam Kasih,

Minor Operation – Doakan saya selamat…

Salam,

Tadi saya buat check up  di klinik Dr. Loga , ENT Specialist. Kamera kecil dimasukkan ke dalam kedua-dua lubang hidung saya dan didapati nanah sangat banyak di rongga sinus saya.

Batuk saya juga tidak berkurangan dan semakin worst. melihat kepada keadaan saya, Dr. Loga membuat keputusan untuk melakukan major operation bagi mengeluarkan puss yang ada.

Tempahan bilik OT juga dibuat di depan saya. Insya Allah, jadual saya masuk Ot esok adalah pada pukul 9.30 pagi.

Doakan saya sembuh dengan sepenuhnya ya. Dr. Loga kata, insya Allah selepas buang nanah yang ada, saya akan rasa lega dan akan sembuh dari sinus ini.

Emm..perasaan saya? Kosong…Doakan saya selamat. Walaupun ianya minor operation, risiko masih tetap ada sebab saya pernah melihat kawan sepejabat saya meninggal sewaktu minor operation buang tyroid sahaja 2 tahun yang lalu. Jadi saya pohon doakan saya selamat dan panjang umur.

Semoga kita akan dapat berjumpa lagi. Insya Allah.

mood: saya blur pada masa ini. Nasib baik ada adik saya Fadz Ramzi menemani saya di wad saat ini. hilang skit boring.

Our 7th Anniversary

Salam,

Semalam adalah anniversary perkahwinan saya dan suami yang ke 7. Sekejap jer dah 7 tahun yer.. rasa macam baru jer..Tapi bila pandang balik figure badan saya ni, hehehehe…sah memang dah 7 tahun la sebab isi tambahan bawah kulit dah bertambah banyak dan bila pandang anak-anak, lagi sah la kami dah lama kahwin.

Alhamdulillah, syukur pada Allah kerana kami masih bersama dan memerlukan. Apa celebrationnya? Emmm..This year kami tak ada buat family gathering cam last year. Tak sambut apa-apa pun. Sebabnya semalam, kami perlu berkhidmat pada kedua parents in law saya. Perlu menguruskan mereka, meaning membeli keperluan, bekalan makanan dan bawa mereka ke klinik. Lagi pun semalam saya sangatlah tidak sihat. Batuk saya menjadi-jadi sehingga sakit kepala. Berat tak hengat kepala ni semalam. 

Jadi kami belum lagi dapat buat apa-apa. Jadi tahun ni lambat sikit la kami sambutnya.

Tapi seperti biasa, hubby saya mesti wish saya dulu setiap kali anniversary kami. Hehehe..Alhamdulillah. Ingatkan dia dah lupa sebab sepanjang minggu reaksi cam tak ingat jer. Ok la tu, dia masih blom lupa.

En. Hubby, Selamat ulang tahun perkahwinan yang ke 7. Semoga kita tetap akan terus bahagia dan saling memerlukan sehingga habis nyawa.  Oh ya, Luv U lah!

 Ku Bahagia,

Protected: Emosi saya – Sedih!

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Komen-Komen saya dalam akhbar KOSMO!

Salam,

Saja nak share cerita ni. Ahad lalu, dalam ruangan JURNAL akhbar KOSMO!, saya ada memberi komen sedikit berkenaan susu ibu untuk artikel yang ditulis oleh seorang wartawan lelaki , En. Ikhwan Ideris .

Boleh baca di SUSU IBU TAHAN 2 MINGGU.

Semasa bulan Ramadhan tahun lalu juga, saya ada juga menyediakan sedikit komen untuk artikel  SUSU IBU TIDAK AKAN KERING yang disediakan oleh wartawan KOSMO!,  Nurul Izza Rosly untuk ruangan PESONA. 

Juga seminggu sebelum itu, ada gambar saya didalam akhbar KOSMO yang bercerita mengenai aktiviti Penyusuan Ibu oleh MalaysianBfPC.

 

(terima kasih kepada Puan Fid atas ihsan gambar ini)

Terima kasih kepada suratkhabar KOSMO kerana sudi mewawancara saya dan juga mempromosikan susu ibu.

Terima kasih juga kepada media cetak-media cetak yang lain yang sudi mempromosikan penyusuan ibu.

p/s: Malam tadi saya ada menonton 90210 di chanel 711. Salah satu dialog dalam adegan perbualan 3 orang wanita ialah berkenaan breastfeeding. Dialog yang diucapkan ialah  “Breastfeeding is the most civilized thing in the current age” atau dalam bahasa melayunya ” Penyusuan ibu adalah perkara yang paling bertamadun pada masa kini”. So apa lagi, meh breastfeed our baby.

Salam Kasih,

Kenduri Kahwin Sepupu saya

Salam,

Seperti yang saya ceritakan, Ahad lalu, sepupu (lelaki) saya kahwin. Kalau tak silap saya, mereka ini berkawan sejak zaman sekolah lagi dan sekarang setelah berumur 25 tahun, akhirnya jodoh mereka kuat dan disatukan. Menurut sumber yang boleh dipercayai, 10 tahun la mereka berkawan. Lama sungguh dan setia sungguh!

Seronok bila sesekali ada kenduri ni. Memandangkan keluarga saya sangat besar sebab ayah saya mempunyai ramai adik beradik (berbelas weh!) dan saya mempunyai berpuluh-puluh sepupu, makanya kenduri ini, kami yang handle.

Pelamin di reka oleh sepupu-sepupu dan mak cik saya, memasak oleh mama dan ibu-ibu saudara saya _ pak-pak sedara saya, khemah oleh Pak Chu (dia ada bisnes ni kat Seremban – nak booking, sila la), Mak Andam pengantin oleh Adik saya aka Dila, Photograper – saya, adik ipar saya, Ibu dan sepupu saya (Faidzul, dia staff Avon), Video by Pak Chu saya, Penanggah + tukang basuh pinggan – Suami, Sepupu & pak-pak sedara saya, Tukang bagi souvenir – sepupu-sepupu saya yang remaja dan flower Girl – Qistina dan anak Faidzul.

Qistina dan Batrisya

 Flower Girl

Bab jadi penanggah tu ada juga la jiran-jiran yang datang menolong. Ha, Karaoke – kami sekeluarga jer ler , confirm sebab dah ramai sangat so orang lain tak de chance ler. Kami sekeluarga jer dah berebut nak nyanyi. Saya, ada mensumbangkan suara dalam 2 lagu. Itu pun nyanyi masa orang belum datang dan masa tengah kemas selepas selesai kenduri..hahahaha..Ai malu you…


Shida (Kazen), Ina (Kazen) & Scha (adik saya)

 Saya dan Pengantin serta Mak-mak Saudara & Cousin

 

Seronok sungguh! Malam sebelum kenduri tu, saya tidur pukul 3 pagi sebab syok sangat bersembang dengan sepupu-sepupu saya. Tak per janji gumbira, kan..

Kepada Pasangan Pengantin, Fuad dan Aishah, Tahniah dan semoga bahagia hingga ke Syurga. Aminnnn..

Salam Kasih,

Besarnya Dugaan. Tabahkanlah hatinya.

Salam,

Kita tidak tahu bagaimana perjalanan kehidupan kita pada masa akan datang. Kita meniti hari demi hari. Menghargai setiap detik yang ada bersama yang tersayang. Kadangkala kita lupa dan alpa. Bila kita lihat sesuatu berlaku di depan mata atau pada orang sekeliling kita, baru tersedar. Itu pun  mungkin seketika. Entah dugaan bagaimana pula yang Allah akan uji nanti.

Takziah saya ucapkan pada teman sepejabat yang kehilangan ayah dan bonda dalam selang masa hanya 53 hari. Pada Aidilfitri lalu, ayahandanya pergi menemui ilahi. Teringat semasa saya berbual dengan beliau, mengenai keadaan ayahandanya. Dia bercerita, yang keadaan ayahnya agak uzur. Selang 2 minggu lewat perbualan kami, ayahnya dijemput tuhan.

Kali ini, ketika baru beberapa hari menyambut Aidil Adha, Bonda tercinta pula menghembuskan nafas terakhir. Terasa terngiang-ngiang, dia bercerita mengenai Bondanya yang semakin uzur. Aduhai sahabat, besarnya dugaan yang Allah beri buat mu adik beradik. Kehilangan yang tiada gantinya.

Sewaktu saya menziarahi arwah ibunya, saya sendiri tidak dapat menahan air mata ini dari tumpah. Biarpun semua sudah cukup dewasa, kehilangan Bonda tempat bermanja, cukup membuatkan hati tak keruan dan  rasa kesedihan yang entah bila akan sembuhnya. Hati saya terasa pedih dan sedih lagaknya seperti sama merasa kehilangan mereka  adik beradik.

Untungnya kita yang masih ada Ayah dan Bonda ini. Masih ada tempat bermanja walaupun usia dan semakin meningkat.

Hargai,sayangi & hormatilah Ayah dan Bonda kita. Tanpa mereka, siapa kita.

Begitu dengan diri saya, tanpa Mama & Papa saya, mana mungkin saya berdiri seberani ini. Mereka menyokong dan menyayangi saya tanpa henti biarpun berkali-kali saya kecundang dan mengecewakan mereka. Mereka penyokong kuat saya. Mereka adalah semangat saya . Kata teman sepejabat ” you ni, kalau nak buat apa-apa mesti ingat Mak & Ayah you yer. Mesti nak buat sebabnya adalah untuk mereka” dan saya hanya tersenyum bila mendengar komen begitu. Ketahuilah, mereka adalah sebahagian dari diri saya dan mereka adalah kawan baik saya. Tanpa mereka, siapalah saya dan sunyilah hidup saya..

Buat teman, semoga roh kedua Ayahanda dan Bonda awak, dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Amin. Alfatihah.

Kasih Tanpa Sempadan,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
March 2021
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.