Archive for the ‘Event/Acara’ Category

Jangan Risau. Belum Bersara Lagii…

Assalamualaikum,

Ada orang tanya saya, saya dah bersara kah dari dunia penyusuan ibu sebab blog saya tidak ber-update? hahaha..tidak..takk..belum bersara lagi tapi cuma sejak Mei 2011 saya agak sibuk dengan aktiviti keluarga dan Syarikat. Antaranya kenduri kendara keluarga sebelah saya & kenduri sebelah suami, mengikuti aktiviti syarikat seperti family walkaton (waaa..hitam kulit dan penat kaki jalan 3 km. Qistina laju jer jalan, ummi tertinggal kat belakang), bowling dan jugak pergi bercuti bersama jiran-jiran saya. Saya juga menghadiri kelas bagi memantapkan skill saya terhadap hobi baru saya. Apa hobinya? Biarlah rahsia jerk ekkk…

Saya dan neighbours [Nani, Ella dan Ina (behind the camera)] sewaktu bercuti awal bulan Mei 2011 yang lalu  (err.. ayik asyik baju biru tu jer ekk..Nak wat cam ner baju faberet buat masa ni)

Family saya dan Family Nani

 

 

Huzaimi (kazen saya) & pasangannya, Fifa yang bernikah pada 4 Jun. Gambar diambil pada persandingan di rumah keluarga lelaki pada 12 Jun 2011. Both of them are Public Bank’s Staff  in JB but different branch.

Tahniah Jai & Fifa!

 

So agak sibuk la sikit. Minggu ni pun saya joint aktiviti syarikat. Pertandingan memancing tapi saya tidak la memancing tapi Qistina masuk pertandingan mewarna.

sejujurnya, saya masih meneruskan kaunseling dan cinta pada breastfeeding masih menyala dan membara. Semangat masih utuh! Buktinya Isnin lalu, saya kaunseling seoarang bapa yang sangat menyokong usaha wifenya untuk breastfeed baby derang, semalam tengahari pulak , saya kaunseling mummy yang nak breastfeed anak angkatnya yang berusia 2 bulan dan pagi tadi saya juga memberikan kaunseling kepada ibu yang baru 5 hari melahirkan baby pertama. Kalau pertanyaan melalui sms, telefon, email dan Facebook pun masih saya layan dan bantu. Jadi bila masanya saya bersara, kan? :D

Ok la jumpa lagi.

Salam kasih,

Tahniah Atas Kejayaan Acara The Great Cloth Diaper Change KL, Malaysia 2011 Utk World Guinness Book Of Records

Assalamualaikum,

Tahniah! tahniah kepada pihak penganjur acara The Great Cloth Diaper Change KL yang telah berlangsung pada 23 April 2011. Mereka telah bertungkus lumus menjayakan acara ini sejak pagi 23 April sehingga 1 pagi 24 April 2011.

Macam-macam ragam dan macam-macam hadiah yang mommies bawa balik di majlis ini.  Semasa acara sebalah malam yang bermula pada 10 malam, saya teruja melihat mommies dan babies  yang datang begitu bersemangat. Tak lupa juga daddies serta anak-anak mereka yang lain yang turut menemani mereka menjayakan acara ini. Paling special ada yang datang pakai baju tidur you! hehehe..actually ianya memang digalakkan. Special betul.

Banyak betul sponsor yang participate dalam acara ini, tanda betapa seriusnya para AJK bekerja. Best.

Saya selaku witness yang bekerjasama dengan Dynas Mokhtar sangat teruja melihat baby yang ditukarkan lampinnya. Tetap maintain tido walaupun their mommies spray air semasa menukar lampin. Agaknya babies ni bisik dalam hati “mummy, buat la apa pun, baby ngantuk ni, nak tido gak”  agaknya la kan, hehehehe.

Saya & Dynas diminta bersama-sama memotong kek tanda simbolik perasmian acara.


Ini Teddy  Bear Cake yang kami potong. Cantik sampai sayang nak makan, kan?

Satu lagi kek cantik.

Masa ni kami tengah tunggu acara untuk cabut no bagi cabutan bertuah & penyampaian sijil. Muka Dynas sikit pun tak berminyak. Muka saya? macam boleh buat menggoreng ek?

Masa ni saya cakap dengan Dynas “Dynas, i pendek ler” n Dynas jawab sambil tergelak “actually I yang terlebih vitamin” hehehe.Humble & pandai dia susun ayat nak sedapkan hati saya.

Meriah memang meriah. Yang membanggakan acara ini boleh dikategorikan acara 1 Malaysia kerana kaum Cina, Melayu dan India bersama-sama menjayakannya. Kagum saya dengan usaha pihak penganjur. Great event and great jobs girls!

Saya dan Dynas bersama pihak penganjur. You all rock, mommies!

Oh ya di event ini juga saya jumpa  PC MBfPC dan juga kawan-kawan lama dari Susuibu.com macam MummyLina, Nik Medai, Salwa, Shida Shahida, Fathin (kalau ada yang tak perasan tu minta maaf yer, ramai la u). Seronok dapat jumpa u all.

Lina yang masih dalam pantang tetap turun padang menguruskan tempat. Lina, ingat pesan akak tau.

Hanz & Saya. Hanz ni orang kuat majlis ni tau.

Apa pun saya nak ucapkan terima kasih kepada pihak penganjur, kerana sudi menjemput saya sebagai salah seorang saksi acara ini bagi pihak Malaysia bagi tahun 2011. Ianya menyeronokkan dan Tahniah sekali lagi!

Update info (27 April 2011):

Majlis ini juga mendapat liputan akhbar-akhbar. Salah satunya ialah Harian Metro yang dikeluarkan 4 hari selepas majlis iaitu pada 27 April 2011. Boleh baca di harian Metro online dengan klik gambar dibawah ni

Salam Kasih,

Breastfeeding Myth Seminar di Port Dickson

Assalamualaikum,

Berita dah basi tapi saja nak letak disini supaya saya dapat mengingatkan diri saya sendiri tentang seminar/kursus berkaitan penyusuan ibu yang pernah saya hadiri.

Pada 26 Mac 2011 yang lalu which is dah hampir 1 bulan dah, saya telah menghadiri seminar yang bertajuk Breastfeeding myth. Kehadiran saya ke majlis ini adalah kerana dijemput/diajak oleh Dr. Hairin Anisa, IBCLC yang juga merupakan Timbalan Kepada Persatuan Laktasi Malaysia.  Alhamdulillah, saya bersyukur kerana dapat menghadiri majlis ilmu begini kerana ianya dapat menyegarkan kembali ilmu-ilmu yang ada dan juga di majlis begini, saya dapat menambahkan lagi ilmu yang ado.

Thanks to Dr. Hairin Anisa kerana mengajak saya untuk participate in this seminar.

 

Kak Yati (Lactation Counselor from PPUM) & Me

Kalau diikutkan seminar ini hampir 99% adalah dihadiri oleh kakitangan hospital kerajaan & swasta. Hanya 2 kaunselor laktasi bebas yang bukan kakitangan hospital yang hadir diseminar ini. Emmm, lucky us, kan?

Salam Kasih,

 

Acara The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge)

Assalamualaikum,

Kepada Cloth Diaper practicioner, satu acara yang dinamakan The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge) akan diadakan pada 23 April 2011 di Sriptory Box, Level 1, Wisma Bling Lustre, Taman Meranti Jaya, Puchong.

Pada sebelah pagi ada talk & banyak booth yang dibuka dan anda dijemput hadir.

Pada sebelah malam pula akan diadakan Great Cloth Diaper Change World Record breaking Event akan diadakan mulai jam 10 malam – 1  pagi. Untuk acara ini, kepada yang berminat nak pecahkan rekod dunia, boleh la register  di gcdcmalaysia@gmail.com.

Untuk acara ini juga, Alhamdulillah, saya telah dijemput  oleh pihak penganjur sebagai one of the witnesses. Oh ya, pagi tadi saya dimaklumkan oleh pihak penganjur yang saya akan berkolaborasi bersama pelakon terkenal yang juga pro breastfeeding mother, Dynaz Mokhtar sebagai saksi acara ini.

emm, saya juga dimaklumkan oleh pihak penganjur yang sebelah siang Dynaz juga akan memberi talk berkenaan Breastfeeding in Public.

Acara ini kalau tak silap saya mendapat liputan media electronic seperti rancangan Si Kecil Ku Chak (TV3) dan Wanita Hari Ini  (WHI) dan juga liputan melalui media cetak iaitu, Harian Metro.

So ibu dan ayah yang berminat, maklumat lanjut boleh bertanya kepada ClothDiaperMsia@gmail.com.

Jumpa disana.

 Salam kasih,

Kenduri Kahwin Sepupu saya

Salam,

Seperti yang saya ceritakan, Ahad lalu, sepupu (lelaki) saya kahwin. Kalau tak silap saya, mereka ini berkawan sejak zaman sekolah lagi dan sekarang setelah berumur 25 tahun, akhirnya jodoh mereka kuat dan disatukan. Menurut sumber yang boleh dipercayai, 10 tahun la mereka berkawan. Lama sungguh dan setia sungguh!

Seronok bila sesekali ada kenduri ni. Memandangkan keluarga saya sangat besar sebab ayah saya mempunyai ramai adik beradik (berbelas weh!) dan saya mempunyai berpuluh-puluh sepupu, makanya kenduri ini, kami yang handle.

Pelamin di reka oleh sepupu-sepupu dan mak cik saya, memasak oleh mama dan ibu-ibu saudara saya _ pak-pak sedara saya, khemah oleh Pak Chu (dia ada bisnes ni kat Seremban – nak booking, sila la), Mak Andam pengantin oleh Adik saya aka Dila, Photograper – saya, adik ipar saya, Ibu dan sepupu saya (Faidzul, dia staff Avon), Video by Pak Chu saya, Penanggah + tukang basuh pinggan – Suami, Sepupu & pak-pak sedara saya, Tukang bagi souvenir – sepupu-sepupu saya yang remaja dan flower Girl – Qistina dan anak Faidzul.

Qistina dan Batrisya

 Flower Girl

Bab jadi penanggah tu ada juga la jiran-jiran yang datang menolong. Ha, Karaoke – kami sekeluarga jer ler , confirm sebab dah ramai sangat so orang lain tak de chance ler. Kami sekeluarga jer dah berebut nak nyanyi. Saya, ada mensumbangkan suara dalam 2 lagu. Itu pun nyanyi masa orang belum datang dan masa tengah kemas selepas selesai kenduri..hahahaha..Ai malu you…


Shida (Kazen), Ina (Kazen) & Scha (adik saya)

 Saya dan Pengantin serta Mak-mak Saudara & Cousin

 

Seronok sungguh! Malam sebelum kenduri tu, saya tidur pukul 3 pagi sebab syok sangat bersembang dengan sepupu-sepupu saya. Tak per janji gumbira, kan..

Kepada Pasangan Pengantin, Fuad dan Aishah, Tahniah dan semoga bahagia hingga ke Syurga. Aminnnn..

Salam Kasih,

SALAM AIDIL ADHA – AIR DI CINCANG TAKKAN PUTUS!

Salam,

Hari ini saya nak sentuh sikit isu pasal gaduh antara adik beradik atau sedara-mara ni..Memandangkan esok merupakan hari raya korban, adalah baik jika ada dikalangan kita yang gaduh-gaduh manja dengan adik beradik atau sedara-mara tu cuba untuk bermaaf-mafaanlah yer.. Bukan apa, adik beradik/sedara mara ni darah daging kita juga..Air yang dicincang takkan putus tak gitu.. Buangkanlah yang keruh tu, ambil pula yang jernih..selama mana nak bergaduh adik beradik/sedara-mara, kan? Jangan la pulak raya korban ni, kasih sayang yang dikorbankan, betul tak? Sedihnya kalau jadi cam tu..

Selaku yang tua, mengalah dengan yang muda, tak gitu? Yang muda pulak, biarlah hormatkan yang tua. Mohonlah maaf. Tegur menegurlah… Kasihankan orang sekeliling yang berada disamping anda. Fikirkanlah perasaan orang sekeliling anda tu. Anda bergaduh, mereka yang sedih dan susah hati. Tersepit… Tak tahu dan tak mahu menyokong mana-mana pihak. Payah kalau menyokong mana-mana pihak..nanti terlibat sama dalam ’cerita gaduh’ tu. Tak pasal-pasal korang berbaik-baik, yang tersepit tu pulak yang dijadikan musuh sebab dikatakan bermuka-muka..payah! Jadi janganlah sengketa. Susahkan hidup orang lain jer bila bergaduh ni..

Tak letih ke bergaduh? Letihkan? Ada untung? Tak ada, kan? Puas hati? Tak jugak kan? Abis tu buat apa gaduh?

Buang masa saja… Dah besar panjang, Umur pun bukan muda lagi,kan? Jadi berfikir guna akal bukan guna emosi. Tak de pekdahnya.

Saya suka dengan lagu KITA BERSAUDARA nyanyian KRU dalam filem Magika. Meh hayati liriknya:

”Biar adakalanya

Dia buat kau kecewa

Biar adakalanya

Dia buat kau gundah

Tetapi tak mengapa

Kerna dialah juga

Yang mengambil hati mu

Hingga keadaan reda

Oh kita bersaudara

Kena selalu mengalah

Tak guna marah-marah

Nanti berbaik juga

Oh kita bersaudara

Tak guna gaduh-gaduh

Kerna air dicincang

Tidak akan putus

Kila kau dalam susah

Semua orang tak menegur

Agaknya tangan siapa

Yang sudi menghulur

Jika tak adik beradik

Yang tak mungkin berkira

Walau sekali kau beri

Selalu yang tak berlima

Oh kita bersaudara

Oh kita bersaudara

Kena selalu mengalah

Tak guna marah-marah

Nanti berbaik juga

Oh kita bersaudara

Tak guna gaduh-gaduh

Kerna air dicincang

Tidak akan akan akan putus”

Bestkan Lirik ni..Sayu hati bila dengar ni..Membuak-buak rasa sayang pada adik-adik..Korang esok Along tak raya sama tau, Along balik umah MIL..

Balik raya biar gembira. Bukan selalu kan dapat berjumpa ramai-ramai.. Rindu pulak rasa nak balik kg arwah Wan kat Jelebu & umah Nenek kat JB..

Oklah, hati-hati di jalan raya. Pantun sikit sempena raya korban ni, boleh? Boleh la ekkk…

Pantun 1

Ampun dan maaf dipinta,

Andai ada kata yang mengguris rasa,

Bukan niat nak buat terasa,

Tapi lidah ni tak de tulang yang menjaga.

Pantun 2

Hati-hati dijalan raya,

Semoga anda selamat tiba,

Kalau ada buat korban di pagi raya,

Hulurlah sikit daging tu, saya nak juga merasa… :D

Selamat Hari Raya Aidil Adha! Semoga jemaah haji yang mengejakan haji di Mekah mendapat haji mabrur..Aminnn

Disclaimer: posting ini tiada kena mengena dengan sesiapa yang saya kenali samada hidup atau mati.. Jangan terasa pulak yer..Tulisan ini ditulis secara general jer ni atas dasar rasa nak memupuk kembali ikatan kekeluargaan di kalangan masyarakat kita..

mood saya pada ketika ini: boring sebab still kat opis tapi hati dah mood raya

Salam Kasih,

STOP CHILD ABUSE!

Salam,

Dalam kehidupan seharian kita, terutamanya bagi kita yang bergenderkan FEMALE/WANITA/PEREMPUAN, isu kecil hati takkan dapat elak punyalah, kan? Saya mengaku saya sendiri juga kadang-kala ada rasa kecil hati dengan kawan-kawan. Tapi saya ambil pendekatan jangan melatah terlalu awal tanpa kaji selidik dulu. Benarkah situasi tu begitu sehingga membenarkan saya berkecil hati? Atau saya yang tersalah faham dengan keadaan?

Hati perempuan memang lembut dan rapuh. Senang sangat tersentuh. Tak kisah la, dalam apa jua keadaan hati perempuan ni memang senang tersentuh. Gembira pun nangis, sedih pun nangis, susah hati pun nangis, tak wish hepi besday pun rasa sedih, kawan tegur benda elok pun kita boleh terguris, kawan tegur benda yang tak elok, lagi la terguris.

Sebab tu saya kurang suka menulis sms sebab saya takut disalah ertikan intonasi saya dalam penulisan sms atau blog dan facebook. Kalau ada yang perasan, saya jarang menyentuh hal lain selain kisah berkisar breastfeeding, kehidupan dan kerjaya saya sepanjang saya menulis blog. Bukan saya tak mahu sentuh semua tu tapi saya takut bila saya menulis mengikut hati saya tanpa berfikir 2 atau 3 kali, ada pulak yang tergores hatinya tanpa saya sedar.

Emmm…ada la sekali saya naik antu sebab nursery sebab saya rasa pengalaman yang anak-anak saya alami di nursery sangat tidak bagus untuk perkembangan psikologi dan pembesarannya. Memang betul pun jangkaan saya tu. Oleh kerana di nursery tu terlalu garang penjaga-penjaganya, pada ketika ini anak saya ada kalanya menunjukkan reaksi terlalu takut sehingga mengigil badannya bila ditegur walaupun secara baik bila ditegur melakukan kesalahan yang sama. Bayangkan kalau anak-anak yang kecil ni yang sedang ligat nak bermain dan explore keadaan persekitaran, disuruh secara paksa untuk duduk diam di satu tempat tanpa bergerak dan tak dibenarkan bercakap sehingga ibubapa datang ambil. Kalau bercakap atau bergerak akan ditengking ” tak reti duduk diam-diam ker? Kan dah suruh diam tadi? Kenapa bercakap?”. Bayangkanlah kalau kanak-kanak tu diambil lewat oleh ibu/ayahnya setiap hari. Berapa lama dia tak boleh bergerak? Tak boleh bercakap?

Bayangkan anak saya dulu masa dia umur 3 tahun, nak kencing pun takut nak beritahu pada penjaga yang menjaganya kerana orang tua tu terlalu garang. Dia sanggup tunggu babysitter yang jaga dia masa dia 1 tahun – 2 tahun keluar daripada tempat baby dan lalu di kawasan budak yang berumur 3 tahun ditempatkan, baru dia berani nak beritahu yang dia nak kencing. Sebab apa dia berani, sebab babysitter tu sangat sukakan kanak-kanak dan bercakap dengan baik. Bayangkan anak saya tahan kencing begitu lama sebab takut! Takut kena marah! Saya tak dera anak saya tapi orang lain pulak yang dera anak saya secara psikologi.Mana saya tak marah!

Ampun maaf saya pinta kepada pengusaha-pengusaha nursery yang marah pada saya disebabkan ’tulisan amarah’saya tu. Banyak komen yang negatif juga saya terima pada posting tersebut. Saya tidak menyebut semua nursery begitu tapi saya spesifik kepada beberapa orang yang bekerja di nursery lama anak saya. Tetapi ada yang melatah bila saya menulis begitu. Agaknya ada sedikit terguris dan terasa pedasnya kot? Kenapa marah kalau tak buat yer?Alamak, ampun sekali lagi sebab ada yang dah marah nampaknya..Raya korban dah dekat ni. Maaf zahir batin la yer. Manalah tahu satu hari nanti kot kot saya akan buka satu nursery yang menyokong penuh breastfeeding ;D.

Oleh itu, kalau anda perasan, di sebelah kiri blog saya ni saya sudah tempekkan banner UNICEF yang sedang berkempen dan memperjuangkan nasib kanak-kanak yang didera. Jika anda prihatin, marilah kita sign sama-sama dan sokonglah kempen ini. Klik la pada banner tersebut dan anda akan dibawa ke laman web kempen tersebut. Lagi ramai bercakap/bersuara, lagi kurang kanak-kanak yang di dera. Dera ni bukan dera fizikal saja yer..dera psikologi juga diambilkira. Penderaan psikologi lagi teruk sebab lambat nak hilang kesannya. Mungkin juga takkan hilang sampai habis nyawa.

Saya ada saudara yang masa kecilnya selalu dipukul. Sehingga kini pada hemat saya psikologinya sedikit terganggu dan selalu berasa dia bukan anak yang baik kerana dia selalu dipukul masa kecil. Tapi hakikatnya dia anak yang baik dan mendengar kata. Sabarlah …….Lupakanlah kenangan pahit tu, sebanyak yang boleh (terasa sama beban perasaan sedih yang ditanggungnya. Sabarnya..)

Andai kata anda tahu ada kanak-kanak yang terdera dan di dera secara fizikal atau psikologi atau kedua-duanya, hulurkan bantuan. Hubungilah talian 15999.

Tapi jangan la pula bila orang rotan anak sikit-sikit untuk tujuan mengajar, anda dah call talian tu. Tak pasal-pasal plak kita dah terbuat perkara tak baik – pisahkan anak dengan ibu/bapa.

Dalam ajaran agama Islam, ada disebut boleh rotan anak jika dia tak mo solat. Itupun ada had umurnya. Janganlah budak umur 5 tahun tak mo solat, di rotan. Belum boleh lagi tu…

Dan pepatah orang melayu kita juga ada cakap, ” sayang anak, rotan-rotankan” tapi bukan sampai mendera yer.

Nota: err…naper tak de pepatah cam ni ekk ”sayang suami, ajak shopping selalu”..hehehehe ini supaya adil supaya ada sambungan pada pepatah ”sayang anak – rotan-rotankan, sayang isteri tinggal-tinggalkan”.

Salam Kasih,

Kenangan manis di KK, Sabah

Salam,

Maaf la sebab dah lama tak menulis..hampir 3 minggu rasanya.. selain tak sempat, mood yang tak menentu juga salah satu penyebab saya tak menulis.  Kena jangkitan penyakit M…Malas..

Pada 28 Oktober 2010 saya dan team ke Kota Kinabalu, Sabah hingga 1 Nov 2010. Emm..apa lagi kami pergi untuk training Malaysian Breastfeeding Peer Counselor peringkat Sabah/ Sarawak.. tetapi pesertanya tiada yang dari Sarawak tapi ada dari Semenanjung.


Kami sewaktu baru tiba di Kota Kinabalu

Selama 5 hari di sana kami hanya sempat bershopping selama 2 jam pada hari pertama sampai di KK dan satu jam (subuh-subuh pi pasar beli udang) sebelum berlepas balik ke Semenanjung.

Suasana di sana dan bahasa serta bangsa (etnik) yang ada tersangatlah lainnya dari Semenanjung. Kami ke sana bukan sahaja menyampaikan ilmu tapi juga mengutip ilmu yang pelbagai dari peserta di sana.

Walaupun waktu jam di sana sama dengan di Semenanjung tapi suasananya sangat berlainan. Di sana Subuh muncul seawal 4. 45 pagi dan maghrib pada pukul 6 petang. Pukul 6 petang dah gelap gelita seperti  pukul 8.30 malam di Semenanjung. Emmm..Pukul 6 pagi dah tegak dah matahari. Nak tido lelebih pun dah tak syok sebab dah cerah.

Sewaktu disana, saya teringat pada anak-anak. Janji untuk membawa anak-anak bersama tak dapat saya tunaikan.. Kering poket acik wehh kalau bawak dua-dua tu… So setiap hari selepas training, dalam pukul 6.30 petang ke pukul 8 malam, saya akan buat video call. Nak tengok muka anak-anak dan takut anak-anak rindu pada saya. Payah plak nanti hubby nak control sorang-sorang pulak bila anak buat hal.

Masa saya berangkat ke KK, Qistina tahu saya akan pergi work ke Sabah nak MAS (hehehe, tak leh beritahu pegi work naik flight, nanti dia melalak nak ikut), tapi Qaisara masih tidur lena dalam baby car seat sebab kami bertolak awal pagi ke KK.

Oleh kerana dia tidur dan tak jumpa saya sejak dari malam Rabu (27 Okt) tu, bila saya balik dia jadi sangat memerap. Saat dia tahu saya dah balik (seronok tengok anak-anak melompat-lompat, peluk erat dan cium satu muka Ummi bila nampak ummi turun tangga – rindu kot?!harus!), dia terus sukar nak berenggang dari saya, tidur juga harus di peluk erat. Memasak pun sangat payah, asyik nak berdukung jer..nasib baik ada ERGO, jadi senang sikit nak buat kerja rumah. Pantang saya duduk atas sofa, pasti dia akan naik duduk diriba saya. Bila saya baring di sofa, Qaisara juga akan baring diatas dada saya.

Qistina kurang sikit..mungkin sebab dah besar Cuma sekarang dia menuntut perhatian saya supaya melayan dia melukis dan mewarna.. Adoii kakak, lukisan ummi dah la buruk. Hahahaha..dia suh lukis tiger, ummi try la lukis..hehehe terus jadi cam kucing…kah kah kah..ummi tak pandai melukis la Sayang..

Kata Mama saya, ”lain kali pergi la lagi jauh-jauh lama-lama.. Anak tu rindu sebab tu bila ko dah balik, derang tak leh berenggang..” kuang..kuang..kuang…

Oh ya, saya nak ucapkan juga Hepi Besday pada Mama saya yang kebetulan harijadinya jatuh pada hari Sabtu yang lalu (6 Nov). I Love U , Mom!

Ok lah, nak balik dah ni… Gambar di KK nanti saya  post bila berkesempatan..Oh ya, di sana, kamera saya rosak dan SD Card saya patah, jadi tak banyak la gambar, hanya mengharap ehsan gambar orang lain la… Dugaaan sungguh..Kebetulan, nak dijadikan cerita, kamera Pushpa pula SD Cardnya corupted jadi memang tak de gambar la..hanya harap gambar dari peserta – peserta di sana.

Apa pun saya enjoy berada di sana dengan PC-PC dari Sabah dan 2 PC dari Semenanjung.  Semoga satu hari nanti, kita akan bersua kembali la ya..

Juga terima kasih atas cenderahati yang korang beri buat kami.. Kami dah pakai dah!

Salam kasih,

Aktivit sibuk saya minggu lalu..

Salam,

You all tahu apa yang membuatkan saya suka dengan bidang breastfeeding ni selain benefit yang ada? Saya suka bila dapat pegang, cium dan dakap baby-baby ni..best! Terasa cam nak ada satu lagi baby plak..hehehehe…

Minggu lalu, saya tempuh dengan kesibukan siang malam daripada Isnin hingga Ahad. Pada hari Isnin dan Sabtu saya ditugaskan ke Kuala Selangor dan Sabak Bernam. Penat tapi bila tukar angin pegi kawasan orang ni, best. 

Pada Selasa dah masuk opis tapi setiap malam pada minggu lepas, rumah saya dikunjungi oleh mummy dan daddy yang datang untuk breastfeeding consultation..emmm..kerja siang malam yer kak? Bila nak rehat? rehat la bila tidur :D … Bila nak ajar anak? Masa orang  belum sampai, ajar la apa yang patut. Makan ka dulu, kan..

Oh ya, pada 19 Oktober 2010, sewaktu saya dalam perjalanan pulang ke rumah selepas waktu pejabat dan dah hampir waktu Maghrib, saya menerima satu sms daripada salah seorang sahabat seperjuangan dalam breastfeeding, Farah dari Sarakids , memaklumkan yang dia telah selamat melahirkan anak ketiga. Baby boy! yeay!!  Tahniah yer Farah dan hubby. Sori sebab masih belum sempat nak ziarah awak dan baby.

Oh ya Jumaat sebelum tu, saya sempat juga ziarah jiran saya yang baru keluar hospital selepas melahirkan baby ke 4. Baby boy juga. Tahniah Nani dan hubby.

alamak….boleh tak nak buat wish? nak baby boy, nak baby boy.. nak baby boy…

Sabtu lalu, tiba-tiba saya di minta ke Kuala Selangor untuk kerja amal bagi mewakili tempat saya bekerja. Saya di minta untuk menyertai mangrove planting aka tanam pokok bakau daaa… huh, sangat mencabar untuk sampai ke tempat menanam bakau ni. dah la jauh, kena pakai plak boot Pua Chu Kang tu (berat tau kasut tu..sakit badan dan kaki 2 hari). Saya sampai dah tenggelam dalam lumpur dan kena rescue 911 sebab tak boleh keluar dari lumpur..


Lawa tak kasut Pua Chu Kang kami?

Posing sebelum masuk lumpur

dah tenggelam dalam lumpur. Nampak tak orang sekeliling sedang sibuk keluarkan saya dari dalam lumpur?


En. Zaini ( baju Kuning ), wartawan dari Berita Harian pun turut serta dalam group kami utk liputan acara ni


tengok saya dah comot dengan mud

Pada Ahad lalu ada SGM di Bangi tapi saya tak dapat joint sebab saya sudah ada appointment dengan seorang ibu yang ingin menyusukan adopted babynya. Comey baby tu..putih..wangi!  Kawan-kawan apa cerita SGM tu?

Oh ya, Khamis ni saya akan ke Sabah utk Peer Counselor Training peringkat Sabah/Sarawak.  Saya akan pergi bersama Kak Kamariah, Kak Ning (Dr.), Shida dan Pushpa (rakyat Malaysia yang menertap dan giat mempromosi dan memperjuangkan breastfeeding di Paraguay).

Oh ya, dah baca Pa & Ma bulan November 2010? Baca la ekk… Saya ada sekali lagi kat dalam tu..err..macam dah tak heran ye? hehehe..tak pe la..janji baca isi kandungan yang ditulis tu yer..Janji ilmu dapat dikongsi bersama…Itu yang paling utama..

chow dulu..

p/s: kepada yang menelefon saya dan sekiranya saya tidak dapat intertain atau menjawab panggilan  atau tidak dapat bercakap anda pada ketika itu, saya mohon maaf banyak-banyak. Bukan niat untuk tidak melayan anda tetapi kadang kala ada masa saya terlalu sibuk dan ada urgent task dan tiada kesempatan untuk bercakap pada ketika itu.  Juga yang menelefon pada hari ini dan juga semalam, maaf sebab tak jawab sebab ada addendum pada tender dan juga ada registration yang perlu saya dan rakan-rakan  handle. Admin assistant kami mc hari ni. tu yang kelam kabut tu sebab dah kurang satu tenaga kerja..

Salam Kasih,

SILC DINNER

Salam,

Alhamdulillah, walaupun bukan rezeki saya untuk hadir ke Susuibu.com International Lactation Conference (SILC) yang berlangsung dari 5 Oktober 2010 hingga hari ini 7 Oktober 2010, saya masih diizinkan oleh Allah untuk bertemu dengan international lactation mentor/world class mentor pada malam tadi.

Alhamdulillah, Allah beri saya peluang sekali lagi. Walaupun singkat pertemuan kami, tapi banyak yang saya dapat dalam masa 2 ½ jam bersama dengan mereka sewaktu majlis makan malam SILC, malam tadi. Saya dapat melihat secara live dan betul-betul di depan mata saya, cara Dr. Jack Newman memeriksa lidah tounge tie seorang bayi  yang kebetulan dibawa bersama oleh ibunya pada dinner malam tadi (baby tu ada tounge tie tahap 3).

Juga saya dapat tip-tip dan  dapat belajar daripada Madam. Sue Cox secara  berdepan bagaimana cara untuk menunjuk ajar ibu agar selesa dalam posisi menyusu dan dalam masa yang sama sedang melakukan perkara lain. Model ada tau, hehehe saper lagi Dr. Hairin dan baby dia la..

Dan tidak ketinggalan Madam Diana West yang sangat ramah dan baik hati.

Ketiga-tiga mereka juga sempat menurunkan tandatangan pada buku tulisan mereka yang telah lama saya beli dan baca. Thank you!

Tidak ketinggalan dapat juga bertemu dengan mentor dan salah satu idola yang menjadi tempat saya merujuk dalam hal breastfeeding, Dr. Hairin Anisa, Pakar Kanak-kanak & Pakar Laktasi dari PPUM. Dr. Hairin ni, kan walaupun umurnya lebih tua sedikit dari saya dan dah anak 3 (tahniah Doktor atas kelahiran baby baru), rupa paras dia sangatlah cute dan baby face. Macam awal 20an jer..Kalaulah saya pun cam tu…eemmmm :P

Juga dapat bertemu dengan kawan-kawan yang satu kepala dan satu matlamat seperti  Dr. Nadrah, Shida, Iza, Kak Rita Rahayu & Kak Kamariah serta staff  susuibu.com & MLO yang baik-baik hati belaka tu…

Terubat juga la hati saya yang agak kuciwa kerana tak dapat hadir ke SILC dengan kenangan manis yang saya dapat malam tadi.

Janji Allah itu pasti!

Thank you ALLAH!

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
February 2023
M T W T F S S
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.