Archive for the ‘General’ Category

Naluri Keibuan

Assalamualaikum,

 Tengahari tadi macam biasa saya melakukan rutin harian saya, iaitu mengambil Qistina balik sekolah dan menghantar dia semula ke Nursery selepas kami lunch. Kebetulan sewaktu saya nak balik ke pejabat, saya terserempak dengan satu kemalangan kecil antara 2 buah kereta (teksi & kereta penumpang) dengan sebuah motosikal.

 Ketika saya sampai di tempat kejadian, saya lihat ramai orang dah kerumun motosikal tersebut. Membantu mengangkat si ayah dan juga anak kecil yang beruniform sekolah rendah. Saya agak umur kanak-kanak tersebut mungkin dalam darjah 2 atau 3. Mungkin kah dia cedera? Saya lihat raut wajah kanak-kanak tersebut begitu tenang (betulkah dia tenang atau dia sedang  tergamam bila melihatkan ayahnya ketika itu masih dibantu orang ramai untuk bangun dari timpaan motosikal tadi? Saya lihat ada seorang lelaki begitu beria-ria menanyakan keadaan kanak-kanak tersebut.

 Tanpa saya sedar, air mata saya mengalir.   Tiba-tiba saya rasa risau dengan keadaan kanak-kanak tersebut. Argghh..perasaan keibuan saya cepat tersentuh biarpun yang ditimpa kemalangan itu bukan anak saya. Sedih pula rasanya bila melihat wajah anak tadi sayu melihat ayahnya diatas jalan raya. Teringat pada anak-anak saya. Semoga dijauhkan sebarang kemalangan menimpa anak-anak saya.

 Doa saya semoga si ayah selamat dan tidak cedera. Kalau cedera pun biarlah hanya cedera ringan. Semoga kanak-kanak itu selamat.

 You all, pesan saya, hati-hati dijalan raya. Gunakan tali pinggang keledar bila naik kereta dan pakai topi keledar bila menunggang motosikal. Semoga Allah akan lindungi kita semua setiap masa.

 Amin.

 Salam Kasih,

Acara The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge)

Assalamualaikum,

Kepada Cloth Diaper practicioner, satu acara yang dinamakan The Great Cloth Diaper Change (Guiness™ World Record Diaper Changing Challenge) akan diadakan pada 23 April 2011 di Sriptory Box, Level 1, Wisma Bling Lustre, Taman Meranti Jaya, Puchong.

Pada sebelah pagi ada talk & banyak booth yang dibuka dan anda dijemput hadir.

Pada sebelah malam pula akan diadakan Great Cloth Diaper Change World Record breaking Event akan diadakan mulai jam 10 malam – 1  pagi. Untuk acara ini, kepada yang berminat nak pecahkan rekod dunia, boleh la register  di gcdcmalaysia@gmail.com.

Untuk acara ini juga, Alhamdulillah, saya telah dijemput  oleh pihak penganjur sebagai one of the witnesses. Oh ya, pagi tadi saya dimaklumkan oleh pihak penganjur yang saya akan berkolaborasi bersama pelakon terkenal yang juga pro breastfeeding mother, Dynaz Mokhtar sebagai saksi acara ini.

emm, saya juga dimaklumkan oleh pihak penganjur yang sebelah siang Dynaz juga akan memberi talk berkenaan Breastfeeding in Public.

Acara ini kalau tak silap saya mendapat liputan media electronic seperti rancangan Si Kecil Ku Chak (TV3) dan Wanita Hari Ini  (WHI) dan juga liputan melalui media cetak iaitu, Harian Metro.

So ibu dan ayah yang berminat, maklumat lanjut boleh bertanya kepada ClothDiaperMsia@gmail.com.

Jumpa disana.

 Salam kasih,

Teringat zaman dolu

 

 Salam,

Selamat menempuh minggu yang baru lagi. Cepatnya masa berlalu, kan? Sekejap je dah penghujung Februari 2011. emm…

Pagi ni semasa dalam perjalanan ke pejabat, saya seperti biasa mendengar SINAR FM. Oh ya, saya memang mendengar SINAR FM sebab saya suka celoteh KE, Krill dan Saleh Yaakob. Celoteh mereka adalah peneman sepanjang perjalanan daripada Klang ke Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur. Celoteh mereka buat saya rasa perjalanan terlalu sekejap sebab idea gila-gila mereka. Saya juga rasa gandingan mereka sangat tepat dan sesuai. Suka la..

Topik pagi ni yang dibincangkan di SINAR FM  ialah KERANA TERLAMBAT.. Jadi adalah satu Mamat ni, cerita dia terlambat kali kedua ke pejabat atas alasan perjalanan dia jauh, dari Seremban ke Kuala Lumpur. Sepanjang perjalanan, keadaan trafic tak dapat diramal. Oleh kerana ini merupakan kesalahan kedua, maka boss lelaki tu dah denda dia untuk lompat katak..kekekeke..ada juga company yang denda cam ni ekk.. tapi bak kata KE lebih elok denda cam ni daripada effect prestasi peribadi cam kena masuk dalam fail peribadi. Jadi KE ada juga sebut, kalau lambat lagi next week, may be boss lelaki tu suruh jalan itik plak..kekekeke

Bila sebut jalan itik ni, saya teringat semasa saya tinggal di asrama ASPURI  di SM Ahmad Boestamam (la ni dah jadi SMK), sitiawan, Perak. Kes balik dari kampung lambat selepas cuti raya haji. Masa tu saya dalam form 2 kalau tak silap. Adoiii, memang dah plan nak balik lambat ke asrama. Siap pakat lagi dengan kawan-kawan.

Hehehe..akibat daripada kedegilan dan keberanian melanggar arahan, maka saya dan ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lagi kena denda dengan warden. Denda jalan itik keliling bangunan sekolah. Makkkk aiii..satu bangunan jer dah panjang berjela..Oleh kerana saya merupakan seorang atlit dan sangat aktif semasa di zaman persekolahan, maka jalan itik tu tak menjadi masalah kepada saya. Saya tidaklah rasa penat atau sakit peha  selepas selesai melaksanakan denda seperti kawan-kawan seasrama yang sama degil cam saya. Tapi saya lihat ramai la yang tercungap-cungap dan ada yang nak pitam dan sebagainya.  Kesian….

Juga teringat semasa saya belajar di IPT, pelajar perempuan dilarang memakai sandle yang menampakkan kaki, tapi saya dan kawan-kawan perempuan yang hanya 2-3 kerat dalam course saya yang ketegaq, pakai juga sandle yang dilarang tu. Makanya didenda la kami oleh pensyarah saya  untuk jalan itik. Emm..Bangunan Kejuruteraan Awam dan Kejuruteraan Mekanikal bersambung dan kedua-kedua pengkhususan ni semua sure dah tahu, ramai lekaki daripada perempuan. Jadi kami dengan muka merah padam dan disuruh berkaki ayam semasa jalan itik keliling bangunan Civil dan Mechanical. Allah… Malunya..Bayangkan kena lalu dalam keadaan jalan itik dan berkaki ayam di depan bilik kuliah orang lain dan lalu depan orang ramai yang lalu lalang berkejar ke kuliah yang sudah tentunya kebanyakkannya adalah lelaki. Hasilnya, kami glamer semester tu….kekekekeke tapi tetap degil, pakai juga sandle ke kuliah 

Semua tu walaupun pada masa itu, kena denda adalah satu perkara yang memalukan dan menyakitkan hati, namun bila dikenang semula kini, ianya adalah antara kenangan-kenangan  manis yang selalu membuat saya tersenyum bila terkenang peristiwa lampau.

Kesimpulannya, denda tu sebagai peringatan agar jangan buat salah selalu. Ye la, kita kan manusia, mana boleh tak buat salah, kan….Kalau tak buat salah, kita tak dapat belajar dari kesilapan untuk lebih mematangkan diri kita, kan …?

Salam Kasih,

Sesi Muhasabah Diri!

Salam,

Saja nak tanya, adakah kita rasa diri kita ni baik? Berakhlak mulia? Namanya manusia biasa, mana mungkin maksum seperti Nabi & Rasul. Tak mungkin.

Cukup baikkah kita? Kita rasa diri kita baik dan mencebik bibir bila kita terasa perangai seseorang yang kita namakan disini sebagai si A itu agak jelik. Tapi betulkah? Adakah kita lebih baik daripada A? Atau kita sama dengan A? Saya rasa saya baik, tapi….. rasanya macam pernah buat jahat gak…

Kita rasa A macam lalang. Baik sini baik sana. Duk kata si A tapi sedarkah kita yang sebenarnya pun macam A. Sebabnya, kita pun baik dengan A, tapi kita juga menyampaikan keburukan perangai A kepada B. Pas tu kat si A, anda kata pulak si B. Bukankah kita sama saja dengan A? Lalang?!

Emm..rasanya elok juga kalau kita muhasabah semula diri kita. Mungkin saya juga ada berperangai begini tanpa sedar. Astafirullahalazim, dapat dibayangkan betapa bodohnya saya ketika dalam keadaan itu. Mangata A lalang tapi mungkin kita juga adalah sama spesis seperti A, si lalang tadi. Kekeke..apa merepek ntah ni. Saja nak muhasabah diri. Mengingatkan diri agar tak leka dan terlena.

Kalau rasa diri kita baik, kita tak mengadu domba. Sebab perasan diri tu baik tu yang terlupa mengadu domba ni berdosa besar. Sebabnya, bila kita ni mengadu domba, kita sebenarnya telah menyebabkan pergaduhan antara 2 insan. Telah menimbulkan rasa syak wasangka dan amarah dalam hati 2 insan.

Puas hatikah melihat 2 insan yang anda kenal bergaduh dan masam muka antara satu sama lain? Emm..saya rasa la kalau saya tidak la kot. sebab apa, saya nak berkawan dengan semua orang.

Kadang kadang Si A yang tadi kita adukan perangainya kepada si B, tak tahu apa-apa pun. Tapi kita syok dok kata si A tu jahat mulut la. Habis, awak tu tak jahat mulut? Sama jer dengan si A. 2×5=10 , 5×2=10. ha pi mai pi mai tang tu juga. Darjat dan status anda dah jadi sama dengan si A. Pas tu, kita syok tengok si B dok marah-marah pada si A. Malah kita cerita pulak pasal sikap si B tadi dengan si A. Tahniah la sebab misi anda berjaya. Pas tu kita beri peringatan pada si B, hati-hati la jugak dengan kawan si A yang dinamakan si C. kekeke..memang sah la, perangai kita lebih buruk daripada si A. Sebab kita tambah plak lagi perisa, Elert alarm kita pasang siap-siap pada si B.

saja nak share satu cerita di malam Isra‘ dan Mi‘raj, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam telah menyaksikan segolongan lelaki dan wanita yang memotong satu potongan daging daripada salah seorang dari mereka. Kemudian mereka meletakkan potongan daging tersebut pada mulut salah seorang dari mereka dan berkata kepadanya: “Makanlah sepertimana yang aku makan”. Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam bertanya: “Wahai Jibril, siapakah mereka itu?” Jibril ‘alaihisalam menjawab: “Mereka inilah pengumpat, pencela serta pengadu domba”

“Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosa hamba mu yang lemah dan daif ini. Kealpaan pada duniawi menyebabkan hati jadi buta dan hitam”.

Kadang-kadang jadi malas nak berkawan sebab inilah…Lebih baik duduk diam-diam dan senyum saja. Bila kurang bergaul, orang kata sombong , tak mesra, tak pandai berinteraksi. Bila terlebih campur gaul, tak sedar pulak dah terbuat dosa. Wallahualam…

Kesimpulannya, kalau kita rasa diri kita baik daripada individu lain, pikir balik benarkah kita ni seorang yang memang baik? Atau kita sama jugak LALANG???!!!!

p/s: Jangan ingat akak emo tau. Akak tak emo pun, saja tulis isu ni sebab terbaca pasal isu mengadu domba kat sini. Bila terbaca, tersedarlah diri juga…

Salam kasih,

Study & SGM Mood

Salam,

Apa khabar hujung minggu ni? Saya rasa ramai yang sedang berada di kampung ketika ini. Ialah cuti panjangkan? seronok la orang ada kampung. Saya yang dah jadi orang bandar ni, emm..duk jer la kat sini. tak bergerak ke mana-mana.

Sejak saya keluar dari hospital, saya sibuk menghabiskan lactation online course yang saya enroll. Mencabar betul la bila belajar dan ada anak kecil ni. Kita nak membaca, anak pulak nak perhatian. Penyudahnya saya jawab 9 paper quiz yg ado berpuluh soalan sambil memujuk Qaisara yang mengamuk minta perhatian dan minta di peluk. Nasib baik lulus. Kalau tak emm..kena enroll lagi la nampaknya..

Anak-anak saya pulak, sejak saya keluar spital ni, uiii bukan main lagi manjanya especially Qaisara. Betul betul manja dan sentiasa nak dalam pelukan. Penyudahnya saya babywearing la dia. guna Ergo sepanjang masa. Ha, boleh buat kerja dan memasak. Agaknya rindu la tu sebab dah seminggu Ummi derang ni duk spital. Derang dapat jumpa 2 jam setiap hari setiap malam, ekk..

Saya salute la dengan ibu-ibu yang masih menuntut. Tabah sungguh la kan. Dengan masa dan tanggungjawab yang ada, masih lagi boleh study.

saya? err..study utk IBLCE ni jer dah rasa ketat sangat masa. Maybe tunggu anak besar sikit la kot, saya akan sambung study. insya allah..kalau masa tu rajin ler ekk…

Isnin ni saya dah start kerja semula. So sesiapa yang nak kaunseling dalam breastfeeding, boleh buat appointment semula la ekk..

Ahad ni ada lagi study group kat SI.com di Bangi. So  kena la attend kan..

Emmm..pasal tak datang SGM kan… Ini kata-kata pujukan khas kepada kawan-kawan seperjuangan yang joint SGM setiap bulan : Bukanlah ‘Akak’ ni tak mau joint SGM, nakkkkkkkkk sangat tapi tu la, ‘akak’ kena buat pilihan bila masa yang sesuai la utk joint SGM yang dibuat pada hari Ahad… So tahun ni, kalau ada masa dan kesempatan, bolehlah ler ‘Akak’ ni joint SGM, Kalau tak lepas abis exam IBLCE la yer, aii baru joint, boleh? hehehe…

Tapi utk SGM lain yang dibuat pada hari Jumaat or Sabtu, akak boleh jer nak joint. Contohnya cam SGM di MLO PJ pada tengahari (1 ptg – 2 ptg) 11 Februari 2010 ni, ha ‘akak’ akan jadi moderator la ekk.  Insya allah, aii sokong la tuan punya kedai tu, Pn. Aishah Mariam. Jemput datang la korang ke SGM ni. Kita bincang pasal…. Alamak Chah, apa topik Chah next week? Weh, aku lupa weh…Ampunnnnnnnn!

Eh! Wanorashi, bila next MPSJ SGM? Lamo tak dengar cerita ler..

Salam Kasih,

Protected: Emosi saya – Sedih!

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Saya dan kisah LRT Monorail

 Salam,

Sabtu lalu saya ke Berjaya Times Square utk satu fotografi Workshop. Training sangat menyeronokkan. Rasanya 5 jam berada di sana memang tak cukup sebab bila balik saya jadi blur balik..hahaha..ambil masa la nak mahir yer tak?

Tapi bukan itu yang saya nak cerita disini. Saya nak cerita pasal pengangkutan yang saya gunakan. Oleh disebabkan saya kurang sikit arif pasal jalan arah Bukit Bintang dan sekawasan dengannya, saya memutuskan utk menaiki pengangkutan awam. Huh lama sungguh tak naik pengangkutan awam ni. Kalau teksi tu memang selalu juga.

Pergi ke sana pada waktu pagi, saya naik teksi. Ok la. Perkara biasa. Tambang mahal tu sudah adat la. Petang, masa nak balik tu, jalan jam la pulak. Nak keluar tu pun emmm..kereta dah berderet-deret. Biasa la tu. Tambah-tambah lagi ada pulak 8TV Anniversary Party diadakan di perkarangan Time Square, lagi banyak la pemandu  yang perlahankan kenderaan nak tengok apa yang berlaku. Err..sesak sungguh la. Jadi saya memutuskan untuk menaiki monorail utk balik ke KL Sentral. Saya parked kereta di sana pagi tadi.

 

Ya Allah, saya rasa inilah pengalaman yang mengerikan untuk naik monorail di sana. Punya la ramai orang, itu ok lagi. Tapi bab berebut-rebut nak naik train tu saya tak sanggup nak hadapi. Mengerikan. Bayangkan, saya punya la beratur dan berdisplin. Tetapi orang yang dibelakang, sangat tidak berdisplin. Main tolak dan meluru saja ke depan tanpa memikirkan keselamatan orang yang berdiri paling hadapan di landasan. Mengerikan sebab bila mereka yang dibelakang mula tolak-menolak, mereka yang didepan terdorong ke depan dan boleh tersepit. Dah la pintu lrt tu cepat sangat nak ditutup.

Akhirnya saya mengalah. Saya lepaskan train kedua yang saya tunggu. Train ke dua yer. Dan saya adalah orang yang paling hadapan dalam barisan. Kenapa saya masih tidak naik walaupun dah 2 trip train berhenti depan saya? Sebabnya, saya dahulukan orang yang membawa kanak-kanak. Saya sangat risau, kanak-kanak tersebut terpisah daripada ibubapa mereka. Anak orang tapi saya yang risau lebih. Tak boleh  saya bayangkan jika saya bawa anak-anak saya pada ketika itu. Creepy.

 Jadi bila train ke 3 datang, akhirnya saya berjaya meloloskan diri memasuki train monorail tersebut. Kenapa saya kata meloloskan diri? Sebab semuanya berebut-rebut. Menolak-nolak. Tak sempat orang dalam keluar, yang dibelakang saya dah menolak-nolak nak masuk train. Jadi untuk mengelakkan saya tersepit atau bakal jatuh dilandasan, saya terpaksa mengecilkan diri saya yang memang susah nak di kecilkan ni utk masuk ke dalam train. Keadaan dalam train?! Huh, tak payah cakap la sebab memang sesak dan macam dalam tin sardin.

Arrghhh..pengalaman yang mahal dan saya terpaksa kata menakutkan. Macam ada rusuhan. Macam orang tak bertamadun. Ah, warga KL. Betapa susahnya anda yang menaiki pengangkutan awam ni. Letih la kalau begini setiap hari. Kalau naik kereta , letih kerana jam. Kalau naik kenderaan awam, letih kerana terpaksa bersesak, berebut-rebut dan tolak-menolak..

Serik ke saya utk naik kenderaan awam lagi? Err..tidak la kot sebab untuk ke KL Sentral daripada pejabat saya, saya masih memilih untuk menaiki LRT Putra. Utk ke Sogo juga, saya masih memilih untuk menaiki LRT Star. Untuk balik ke Seremban/Klang/Shah Alam, saya masih juga akan memilih untuk menaiki Komuter . Tapi saya hanya akan naik jika kereta saya bermasalah la yer.  

Kepada anda yang menaiki kenderaan awam setiap hari, tabahkan hati. Kuatkan semangat. Semoga keadaan akan berubah satu hari nanti dan kita akan selesa sepanjang perjalanan.

Salam Kasih,

Besarnya Dugaan. Tabahkanlah hatinya.

Salam,

Kita tidak tahu bagaimana perjalanan kehidupan kita pada masa akan datang. Kita meniti hari demi hari. Menghargai setiap detik yang ada bersama yang tersayang. Kadangkala kita lupa dan alpa. Bila kita lihat sesuatu berlaku di depan mata atau pada orang sekeliling kita, baru tersedar. Itu pun  mungkin seketika. Entah dugaan bagaimana pula yang Allah akan uji nanti.

Takziah saya ucapkan pada teman sepejabat yang kehilangan ayah dan bonda dalam selang masa hanya 53 hari. Pada Aidilfitri lalu, ayahandanya pergi menemui ilahi. Teringat semasa saya berbual dengan beliau, mengenai keadaan ayahandanya. Dia bercerita, yang keadaan ayahnya agak uzur. Selang 2 minggu lewat perbualan kami, ayahnya dijemput tuhan.

Kali ini, ketika baru beberapa hari menyambut Aidil Adha, Bonda tercinta pula menghembuskan nafas terakhir. Terasa terngiang-ngiang, dia bercerita mengenai Bondanya yang semakin uzur. Aduhai sahabat, besarnya dugaan yang Allah beri buat mu adik beradik. Kehilangan yang tiada gantinya.

Sewaktu saya menziarahi arwah ibunya, saya sendiri tidak dapat menahan air mata ini dari tumpah. Biarpun semua sudah cukup dewasa, kehilangan Bonda tempat bermanja, cukup membuatkan hati tak keruan dan  rasa kesedihan yang entah bila akan sembuhnya. Hati saya terasa pedih dan sedih lagaknya seperti sama merasa kehilangan mereka  adik beradik.

Untungnya kita yang masih ada Ayah dan Bonda ini. Masih ada tempat bermanja walaupun usia dan semakin meningkat.

Hargai,sayangi & hormatilah Ayah dan Bonda kita. Tanpa mereka, siapa kita.

Begitu dengan diri saya, tanpa Mama & Papa saya, mana mungkin saya berdiri seberani ini. Mereka menyokong dan menyayangi saya tanpa henti biarpun berkali-kali saya kecundang dan mengecewakan mereka. Mereka penyokong kuat saya. Mereka adalah semangat saya . Kata teman sepejabat ” you ni, kalau nak buat apa-apa mesti ingat Mak & Ayah you yer. Mesti nak buat sebabnya adalah untuk mereka” dan saya hanya tersenyum bila mendengar komen begitu. Ketahuilah, mereka adalah sebahagian dari diri saya dan mereka adalah kawan baik saya. Tanpa mereka, siapalah saya dan sunyilah hidup saya..

Buat teman, semoga roh kedua Ayahanda dan Bonda awak, dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Amin. Alfatihah.

Kasih Tanpa Sempadan,

STOP CHILD ABUSE!

Salam,

Dalam kehidupan seharian kita, terutamanya bagi kita yang bergenderkan FEMALE/WANITA/PEREMPUAN, isu kecil hati takkan dapat elak punyalah, kan? Saya mengaku saya sendiri juga kadang-kala ada rasa kecil hati dengan kawan-kawan. Tapi saya ambil pendekatan jangan melatah terlalu awal tanpa kaji selidik dulu. Benarkah situasi tu begitu sehingga membenarkan saya berkecil hati? Atau saya yang tersalah faham dengan keadaan?

Hati perempuan memang lembut dan rapuh. Senang sangat tersentuh. Tak kisah la, dalam apa jua keadaan hati perempuan ni memang senang tersentuh. Gembira pun nangis, sedih pun nangis, susah hati pun nangis, tak wish hepi besday pun rasa sedih, kawan tegur benda elok pun kita boleh terguris, kawan tegur benda yang tak elok, lagi la terguris.

Sebab tu saya kurang suka menulis sms sebab saya takut disalah ertikan intonasi saya dalam penulisan sms atau blog dan facebook. Kalau ada yang perasan, saya jarang menyentuh hal lain selain kisah berkisar breastfeeding, kehidupan dan kerjaya saya sepanjang saya menulis blog. Bukan saya tak mahu sentuh semua tu tapi saya takut bila saya menulis mengikut hati saya tanpa berfikir 2 atau 3 kali, ada pulak yang tergores hatinya tanpa saya sedar.

Emmm…ada la sekali saya naik antu sebab nursery sebab saya rasa pengalaman yang anak-anak saya alami di nursery sangat tidak bagus untuk perkembangan psikologi dan pembesarannya. Memang betul pun jangkaan saya tu. Oleh kerana di nursery tu terlalu garang penjaga-penjaganya, pada ketika ini anak saya ada kalanya menunjukkan reaksi terlalu takut sehingga mengigil badannya bila ditegur walaupun secara baik bila ditegur melakukan kesalahan yang sama. Bayangkan kalau anak-anak yang kecil ni yang sedang ligat nak bermain dan explore keadaan persekitaran, disuruh secara paksa untuk duduk diam di satu tempat tanpa bergerak dan tak dibenarkan bercakap sehingga ibubapa datang ambil. Kalau bercakap atau bergerak akan ditengking ” tak reti duduk diam-diam ker? Kan dah suruh diam tadi? Kenapa bercakap?”. Bayangkanlah kalau kanak-kanak tu diambil lewat oleh ibu/ayahnya setiap hari. Berapa lama dia tak boleh bergerak? Tak boleh bercakap?

Bayangkan anak saya dulu masa dia umur 3 tahun, nak kencing pun takut nak beritahu pada penjaga yang menjaganya kerana orang tua tu terlalu garang. Dia sanggup tunggu babysitter yang jaga dia masa dia 1 tahun – 2 tahun keluar daripada tempat baby dan lalu di kawasan budak yang berumur 3 tahun ditempatkan, baru dia berani nak beritahu yang dia nak kencing. Sebab apa dia berani, sebab babysitter tu sangat sukakan kanak-kanak dan bercakap dengan baik. Bayangkan anak saya tahan kencing begitu lama sebab takut! Takut kena marah! Saya tak dera anak saya tapi orang lain pulak yang dera anak saya secara psikologi.Mana saya tak marah!

Ampun maaf saya pinta kepada pengusaha-pengusaha nursery yang marah pada saya disebabkan ’tulisan amarah’saya tu. Banyak komen yang negatif juga saya terima pada posting tersebut. Saya tidak menyebut semua nursery begitu tapi saya spesifik kepada beberapa orang yang bekerja di nursery lama anak saya. Tetapi ada yang melatah bila saya menulis begitu. Agaknya ada sedikit terguris dan terasa pedasnya kot? Kenapa marah kalau tak buat yer?Alamak, ampun sekali lagi sebab ada yang dah marah nampaknya..Raya korban dah dekat ni. Maaf zahir batin la yer. Manalah tahu satu hari nanti kot kot saya akan buka satu nursery yang menyokong penuh breastfeeding ;D.

Oleh itu, kalau anda perasan, di sebelah kiri blog saya ni saya sudah tempekkan banner UNICEF yang sedang berkempen dan memperjuangkan nasib kanak-kanak yang didera. Jika anda prihatin, marilah kita sign sama-sama dan sokonglah kempen ini. Klik la pada banner tersebut dan anda akan dibawa ke laman web kempen tersebut. Lagi ramai bercakap/bersuara, lagi kurang kanak-kanak yang di dera. Dera ni bukan dera fizikal saja yer..dera psikologi juga diambilkira. Penderaan psikologi lagi teruk sebab lambat nak hilang kesannya. Mungkin juga takkan hilang sampai habis nyawa.

Saya ada saudara yang masa kecilnya selalu dipukul. Sehingga kini pada hemat saya psikologinya sedikit terganggu dan selalu berasa dia bukan anak yang baik kerana dia selalu dipukul masa kecil. Tapi hakikatnya dia anak yang baik dan mendengar kata. Sabarlah …….Lupakanlah kenangan pahit tu, sebanyak yang boleh (terasa sama beban perasaan sedih yang ditanggungnya. Sabarnya..)

Andai kata anda tahu ada kanak-kanak yang terdera dan di dera secara fizikal atau psikologi atau kedua-duanya, hulurkan bantuan. Hubungilah talian 15999.

Tapi jangan la pula bila orang rotan anak sikit-sikit untuk tujuan mengajar, anda dah call talian tu. Tak pasal-pasal plak kita dah terbuat perkara tak baik – pisahkan anak dengan ibu/bapa.

Dalam ajaran agama Islam, ada disebut boleh rotan anak jika dia tak mo solat. Itupun ada had umurnya. Janganlah budak umur 5 tahun tak mo solat, di rotan. Belum boleh lagi tu…

Dan pepatah orang melayu kita juga ada cakap, ” sayang anak, rotan-rotankan” tapi bukan sampai mendera yer.

Nota: err…naper tak de pepatah cam ni ekk ”sayang suami, ajak shopping selalu”..hehehehe ini supaya adil supaya ada sambungan pada pepatah ”sayang anak – rotan-rotankan, sayang isteri tinggal-tinggalkan”.

Salam Kasih,

Aktivit sibuk saya minggu lalu..

Salam,

You all tahu apa yang membuatkan saya suka dengan bidang breastfeeding ni selain benefit yang ada? Saya suka bila dapat pegang, cium dan dakap baby-baby ni..best! Terasa cam nak ada satu lagi baby plak..hehehehe…

Minggu lalu, saya tempuh dengan kesibukan siang malam daripada Isnin hingga Ahad. Pada hari Isnin dan Sabtu saya ditugaskan ke Kuala Selangor dan Sabak Bernam. Penat tapi bila tukar angin pegi kawasan orang ni, best. 

Pada Selasa dah masuk opis tapi setiap malam pada minggu lepas, rumah saya dikunjungi oleh mummy dan daddy yang datang untuk breastfeeding consultation..emmm..kerja siang malam yer kak? Bila nak rehat? rehat la bila tidur :D … Bila nak ajar anak? Masa orang  belum sampai, ajar la apa yang patut. Makan ka dulu, kan..

Oh ya, pada 19 Oktober 2010, sewaktu saya dalam perjalanan pulang ke rumah selepas waktu pejabat dan dah hampir waktu Maghrib, saya menerima satu sms daripada salah seorang sahabat seperjuangan dalam breastfeeding, Farah dari Sarakids , memaklumkan yang dia telah selamat melahirkan anak ketiga. Baby boy! yeay!!  Tahniah yer Farah dan hubby. Sori sebab masih belum sempat nak ziarah awak dan baby.

Oh ya Jumaat sebelum tu, saya sempat juga ziarah jiran saya yang baru keluar hospital selepas melahirkan baby ke 4. Baby boy juga. Tahniah Nani dan hubby.

alamak….boleh tak nak buat wish? nak baby boy, nak baby boy.. nak baby boy…

Sabtu lalu, tiba-tiba saya di minta ke Kuala Selangor untuk kerja amal bagi mewakili tempat saya bekerja. Saya di minta untuk menyertai mangrove planting aka tanam pokok bakau daaa… huh, sangat mencabar untuk sampai ke tempat menanam bakau ni. dah la jauh, kena pakai plak boot Pua Chu Kang tu (berat tau kasut tu..sakit badan dan kaki 2 hari). Saya sampai dah tenggelam dalam lumpur dan kena rescue 911 sebab tak boleh keluar dari lumpur..


Lawa tak kasut Pua Chu Kang kami?

Posing sebelum masuk lumpur

dah tenggelam dalam lumpur. Nampak tak orang sekeliling sedang sibuk keluarkan saya dari dalam lumpur?


En. Zaini ( baju Kuning ), wartawan dari Berita Harian pun turut serta dalam group kami utk liputan acara ni


tengok saya dah comot dengan mud

Pada Ahad lalu ada SGM di Bangi tapi saya tak dapat joint sebab saya sudah ada appointment dengan seorang ibu yang ingin menyusukan adopted babynya. Comey baby tu..putih..wangi!  Kawan-kawan apa cerita SGM tu?

Oh ya, Khamis ni saya akan ke Sabah utk Peer Counselor Training peringkat Sabah/Sarawak.  Saya akan pergi bersama Kak Kamariah, Kak Ning (Dr.), Shida dan Pushpa (rakyat Malaysia yang menertap dan giat mempromosi dan memperjuangkan breastfeeding di Paraguay).

Oh ya, dah baca Pa & Ma bulan November 2010? Baca la ekk… Saya ada sekali lagi kat dalam tu..err..macam dah tak heran ye? hehehe..tak pe la..janji baca isi kandungan yang ditulis tu yer..Janji ilmu dapat dikongsi bersama…Itu yang paling utama..

chow dulu..

p/s: kepada yang menelefon saya dan sekiranya saya tidak dapat intertain atau menjawab panggilan  atau tidak dapat bercakap anda pada ketika itu, saya mohon maaf banyak-banyak. Bukan niat untuk tidak melayan anda tetapi kadang kala ada masa saya terlalu sibuk dan ada urgent task dan tiada kesempatan untuk bercakap pada ketika itu.  Juga yang menelefon pada hari ini dan juga semalam, maaf sebab tak jawab sebab ada addendum pada tender dan juga ada registration yang perlu saya dan rakan-rakan  handle. Admin assistant kami mc hari ni. tu yang kelam kabut tu sebab dah kurang satu tenaga kerja..

Salam Kasih,

logo
Baby & Me Facebook Fan
Zatul Ramzi On Twitter



logo
I Can Teach My Child
Dila
Tags
Calender
October 2019
M T W T F S S
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Disclaimer

1. Declaration of most of the articles are written and owned by blog owner based on the blog owner knowledges in lactation, breastfeeding and also based on personal experience. If you have any hesitation in any article or fact, please email blog owner
for confirmation or for correction. Please do not use all the articles without permission. Please email blog owner ; Zatul Hijanah Ramzi via zatul@babynme.com.my to do so.

2. Declaration of maybe some articles are copy from others website/blog. Blog owner; Zatul Hijanah Ramzi is not liable to legal action if the facts contained in the articles either taken from other blogs are wrong or miss fact.

3. Declaration of image(s) (exclude general picture from google and friends) are the personal property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi.

4. Declaration of image usage including all family & personal's image(s) (exclude general picture from google) is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

5. Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Zatul Hijanah Ramzi. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.

6.Declaration if any inappropriate comments will not be approved or discarded at the discretion of the blog owner. Its a blog owner right to do so.