You are here: Home › Article Manager

BREASTFEEDING & JAUNDIS

0 25 July 2012 11:16 in Health by babynme

aundis juga dikenali oleh masyarakat kita sebagai Sakit Kuning pada bayi baru lahir.

Bagaimana Jaundis terjadi? Dan apa itu bilirubin?

When red blood cells die and are broken down, a chemical called "bilirubin” is produced. Normally the bilirubin is processed by the liver and excreted from the body by the kidneys in the urine. The baby’s liver sometimes cannot process the bilirubin quickly enough and it begins to build up in the blood. Bilirubin is deposited in the skin, whites of the eyes, and mucous membranes (for example the inside of the mouth). When this occurs, the baby appears yellow and is said to be "Jaundiced”. Usually Jaundice disappears in 1-2 weeks and does not require special treatment. Some bilirubin in the blood is normal but when the concentration rises too high it is dangerous hyperbilirubinemia. An excessive level of bilirubin can lead to serious neurological damage such as brain damage and hearing loss.

Oleh itu, adalah dinasihatkan jika anda mendapati kelainan warna pada kulit, mata, etc pada bayi anda atau lebih bahasa mudahnya anda syak anak kena jaundis/kuning,SILA RUJUK BAYI ANDA PADA PAKAR KANAK-KANAK/ PEDIATRICIANuntuk dapatkan rawatan dengan segera.

Kenapa dan bila jaundis perlu dimbil berat dan dirawat
Paras bilirubin sebenarnya perlu diambil berat.
Ini kerana jika bacaan terlalu tinggi, ianya boleh sebabkan kerosakan sel dan menyebabkan toksik bila ianya circulates dalam darah. Walaupun kebanyakkan sel boleh tumbuh/terhasil semula tetapi tidak bagi sel otak yang musnah disebabkan oleh bilirubin.

Bagaimana cara dan Mengapa Breastfeeding penting dalam mencegah dan merawat Jaundis?

Anda Boleh

1.Mulakan breastfeeding seawal mungkin selepas kelahiran.
Make sure, anda beritahu doctor atau nurse anda, yang anda mahukan bayi anda seawal mungkin selepas kelahiran. Kalau boleh semasa dalam bilik bersalin lagi.


Breastfeeding sekerap yang mungkin. Tak perlu tunggu baby nangis tapi susukan baby anda setiap 1 ½ jam atau 2 jam sekali. Bayi yang baru lahir perlu disusukan sekurang-kurangnya 8 kali hingga 12 kali dalam tempoh 24 jam.

2.Increased proses pembuangan najis bayi.

satu cara bilirubin keluar daripada badan bayi ialah melalui najis.
Oleh itu, banyakkan breasstfeeding, kerana susu ibu senang dihadamkan dan juga senang diproses. Bila senang diproses, maka banyak kalilah pulak baby anda akan membuang. Maka chances untuk dapat jaundis pun makin kurang.


3.Elakkan memberi air masak/ air glukos pada bayi.

Kenapa? Sebab kajian menunjukkan pemberian air masa/glukos sebenarnya akan meningkatkan lagi tahap bilirubin. Ini kerana pemberian air masak/glukos akan mengurangkan kadar pembuangan najis bayi berbanding jika kita breastfeed baby. Kalau susu ibu plak, apa yang ia ada? Susu ibu/breast milk pulak mempunyai kandungan lemak yang akan meningkatkan bowel movement baby. Air masak/glukos ada ke kandungan lemak tersebut? Tak ada, kan? So perlu ke kita supply air masak/glukos pada baby? Bak kata Nabil si Raja Lawak ‘ LU PIKIR LA SENDIRI’.

4.Phototheraphy

Apa tu phototheraphy? Phototheraphy ialah salah satu treatment yang digunakan dalam merawat all types of exaggerated jaundice & kadang kala sebagai rawatan kepada lain-lain treatment.

Bayi akan diletakkan dibawah lampu biru/putih/hijau. Lampu ini sebenarnya sebagai medium untuk break down paras bilirubin melalui kulit. Cahaya tersebut akan diserap oleh bilirubin dan menukarkan bilirubin tadi kepada water soluble product, yang mana kemudiannya ianya boleh eliminated without having to be conjugated by the liver/hati.


Namun begitu penyusuan susu ibu / breastfeeding perlu diteruskan semasa rawatan phototherapy dengan tujuan untuk increase fluid intake. Ini kerana phototherapy mempunyai kesan di mana baby can become dehydrated under phototeraphy due to increased water loss melalui najis dan kulit bayi.

Dah paham dah sekarang kenapa Breastfeeding itu sangat penting?
Itu baru jer sedikit diceritakan kepentingannya terhadap baby yang kena jaundis. Belum lagi bab lain.

Oleh itu, Susukan lah bayi anda dengan susu ibu walaupun bayi kuning. Bukannya dengan susu kambing or what so ever petua yang lain yang mengarut macam jangan pakai benda-benda/pakaian/langsir kuning. Not releven at all la.. Sekali lagi kata Nabil ’ LU PIKIR LA SENDIRI’..

Nota: Rujukan – The Breastfeeding Answer Book

Salam Kasih,

Last Modified: 25 July 2012 11:18
  • Visits: 1895
  • (Current Rating 0.0/5 Stars) Total Votes: 0
  • 0 0

No Comments Yet...

Leave a reply